Ķengurmetode jeb ādas- ādas kontakts starp māmiņu un bērniņu glābj jaundzimušo dzīvības

Ķengurmetode jeb ādas- ādas kontakts starp māmiņu un bērniņu glābj jaundzimušo dzīvības

14. Nov 2010, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ķengurmetode ir pavisam vienkārša metode un ko māmiņas veic intuitīvi. Ķengurmetode īpaši tiek izmantota priekšlaikus dzimušu bērniņiem, jo palīdz glābt pat dzīvības. Tomēr tajā pašā laikā to var labi izmantot visi mazuļi.

 

Kas ir ķengurmetode?

 

Tā ir universāli pieejama un bioloģiska aprūpes metode visiem jaundzimušajiem, bet jo īpaši jaundzimušajiem, ietverot trīs komponentus:

 

-         ādas- ādas kontakts;

-         ekskluzīva krūts barošana;

-         atbalsts māmiņai.

 

Ādas – ādas kontakts ir starp bēbīša un māmiņas krūtīm. Jo vairāk ādas kontakta, jo labāk. Ērtības labad vari lietot arī autiņbiksītes mazulim, kā arī apsegt jūs abus ar kādu pledu. Ideāli ādas- ādas kontakts var sākties jau dzimšanas brīdī, tomēr ir noderīgi to sākt arī citā brīdī. Tas var turpināties gan dienām, gan naktīm, bet pat īsāki laika brīži, kad izbaudāt ādas kontaktu, ir ļoti noderīgi.

 

Ekskluzīva krūts barošana nozīmē, ka mazulis saņem tikai un vienīgi māmiņas pienu un pirmajos mēnešos tas ir tieši tas, kas mazajam vajadzīgs. Priekšlaikus dzimušajiem mazuļiem mātes pienu var atslaukt un dot arī caur pudelīti.

 

Atbalsts māmiņām nozīmē jebko, kas ir nepieciešams jaunajai māmiņai- medicīniska, emocionāla, psiholoģiska, fiziska- lai māmiņa un mazulis justos labi un netiktu nošķirti viens no otra.

 
Šāda ķengurmetode ir īpaši veiksmīga Malavi un to iesaka praktizēt māmiņām visā pasaulē. Šāda nepieciešamība Malavi bija dramatiski nepieciešama, jo ļoti maz māmiņām ir pieejama profesionāla aprūpe grūtniecības laikā un dzemdībās. Tostarp 20% no visiem jaundzimušajiem piedzimst ar zemu svaru un vairāk kā 20000 māmiņu katru gadu piedzīvo jaundzimušā bērniņa bojāeju.

 

Iedrošinot māmiņas praktizēt ādas- ādas kontaktu ar jaundzimušajiem tieši tāpat kā ķenguru mammas tur savus mazuļus savās kabatās, Ķenguru māmiņu aprūpe jau ir palīdzējusi glābt mazuļu dzīvības Malavi, sevišķi tiem mazuļiem, kuri nākuši pasaulē ar mazu svaru vai priekšlaicīgi.

 

Ķengura māmiņu metode tika izveidota,lai samazinātu hipotermiju- ķermeņa temperatūras maiņu, kas rada nopietnu risku jaundzimušajos pat siltākajos klimatos. Kad mazulis ir piedzimis, temperatūra samazinās, jo jaundzimušie ir mitri un istabas temperatūras gaiss viņu ādai ir pārāk auksts. Hipotermija var iestāties pavisam ātri, ja netiek veikti soļi mazuļa sasildīšanai.

 

www.ecochildsplay.com

Vai arī Tu ar savu mazo esi mēģinājusi ķengurmetodi?

17. Feb 2010, 14:17

Pirms kāda gada lasīju raktu "Ievā", kur daktere, kas aprūpē priekšlaicīgi dzimušos, stāstīja par šo metodi. Un visātrāk un labāk attīstoties tie bērniņi, kam ir visilgākais kontakts "āda - āda". Un, ja mamma ir nogurusi, tad startu var pārņemt tētis. Un tā uz maiņām. Pati neesmu mēģinājusi uz ādas, bet, kad mazais man guļ blakus, viņš ir daudz mierīgāks nekā, ja ir viens pats.