Kas ir probiotikas un kā tās var palīdzēt bērna veselībai?

Kas ir probiotikas un kā tās var palīdzēt bērna veselībai?

26. Oct 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šo sarežģīto svešvārdu „probiotikas” noteikti būs dzirdējusi teju katra māmiņa. Tomēr kas tās ir, un kādēļ probiotikas bērna veselībai ir tik svarīgas? To jautājam profesoram Anatolijam Danilānam un Dacei Cibulei, klīnikas Premium Medical internistei.

„Probiotikas ir labvēlīgās baktērijas, kas mīt mūsu organismā, vai kuras satur pārtikas produkti.

Probiotikas stimulē imūno sistēmu, darbojas pret patogēnajiem jeb sliktajiem mikrobiem, nodrošina normālu vielmaiņu un produktu uzsūkšanos kuņģa – zarnu traktā. Tās organismam ir vajadzīgas vienmēr,“ skaidro Dace Cibule.

Nereti probiotikas pievieno arī skābpiena produktiem, taču  ir pierādīts, ka probiotikas „nogalina“ gaismas un skābekļa klātbūtne. Jogurta vai kefīra ražotājs visticamāk nepēta, cik tad probiotikas izdzīvo pēc ražošanas procesa. 

Savukārt probiotikas, kas iestrādātas, piemēram, īpašā uztura bagātinātājā – košļājamajās tabletēs, garantē to, ka organismā nokļūst miljoniem labvēlīgo baktēriju, kas uzlabo imunitāti, gremošanas sistēmu, normalizē vēdera izeju, novērš smaguma sajūtu un vēdera pūšanos!

Dace Cibule uzsver, ka uzņemot probiotikas, kas reģistrētas zāļu un uztura bagātinātāju reģistrā, bērna organisms tiks nodrošināts ar nemainīgu probiotiku devu. Tās nav kaitīgas un organismam nekad nevar būt par daudz.

„Probiotikas nogalina ne tikai sliktās, bet arī labās baktērijas, tādēļ tās var palīdzēt atjaunot organisma dabīgo miklofloru,” papildina profesors Anatolijs Danilāns.  

Lūk, profesors atklāj arī četrus iemeslus, kādēļ bērniņa organismu būtiski nodrošināt ar probiotiķiem:

Pirmais, probiotiķi palīdz sagremot pārtiku;

Otrais, tās veicina resnās zarnas veselību ilgtermiņā;

Trešais, probiotikas stiprina imunitāti;

Ceturtais – probiotiķi uztur veselīgu miklofloru kuņģa zarnu traktā.

Interesanti, ka par probiotiķu labajām īpašībām zinātnieki runāja jau tālajā 1908. Gadā, rakstot, ka: „Uzņemot laktobaktērijas iespējams izspiest toksīnus veidojošās baktērijas, sekmējot veselību un pagarinot dzīvi.“

„Probiotiku dēļ dzīve gan nekļūs garāka, tomēr tās ir vērtīgi lietot brīžos, kad organisms ir novārdzināts! Piemēram,  ja nepieciešams atjaunot miklofloru pēc caurejas, ja regulāri pūšas vēders vai arī, ja kādas citas slimības dēļ jālieto antibiotikas,” tā profesors Danilāns.

Māmiņu Klubs

BioGaia® Protectis probiotikas

Dienas deva ir tikai 1 tablete,taču tā satur 100 miljonus dzīvas Lactobacillus reuteri Protectis.

No veiktajiem pētījumiem secināts, ka dienas deva L. reuteri reizi dienā ir droša un tai piemīt probiotiska iedarbība uz cilvēkiem. 
Biogaia košļājamās tabletes - dabiskas, drošas, nealerģiskas, satur L. Reuteri Protectis baktērijas. Klīniski pierādīta iedarbība zīdaiņu koliku, infekciju izraisītas caurejas epizožu, aizcietējumu, vēdera uzpūšanās gadījumā.