Kāpēc rodas kolikas?

Kāpēc rodas kolikas?

15. May 2013, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmajos trijos dzīves mēnešos vairāk kā 70% bērniem tiek novērotas kolikas. Vairumā gadījumu kolikas nav pataloģija jeb saslimšana, bet gan mazuļa kuņģa zarnu trakta pierašana pie jaunajiem apstākļiem. Deviņu mēnešu laikā mazuļa kuņģīša zarnu trakts taču "nav strādājis", bet pirmās 2 - 3 nedēļas tas ir atradies mammas hormonu labvēlīgajā ietekmē.Par koliku rašanos stāsta pediatre Gerda Lielause.

Parasti pirmajās divās dzīves nedēļās mazulis saņem tikai un vienīgi māmiņas pienu. Tā daudzums ir neliels, tāpēc pārstrādāšanās notiek visai viegli. Ap trešo dzīves nedēļu nepieciešamā piena daudzums pieaug, un daudzām māmiņām, saistībā ar nepareizu mazuļa pielikšanu pie krūts vai nepietiekošu laiku pie krūts, piens "nostājas", un mazulis saņem vairāk "priekšējo pienu", kas ir piesātināts ar ogļhidrātiem, un daudziem mazuļiem tieši ogļhidrāti ir tie, kas palīdz savairoties gāzītēm puncī. 

Visiem vecākiem ir pazīstama šāda aina: uz ēdināšanas fona, vai visdrīzāk pēc tās mazulis pēkšņi pievelk kājiņas pie vēdera un kļūst nemierīgs. Pēc tam viņš pēkšņi kļūst sarkans un sāk kliegt, un šī situācija var ieilgt.. Tās arī ir "kuņģīša kolikas". 

Termins kolikas cēlies no grieķu vārda "kolikos", kas nozīmē "sāpes resnajā zarnā". Kolikas ir lēkmjveidīgas sāpes vēderā, kas mijas ar bērna nemiera, trauksmes sajūtu. Iemesli ir dažādi: gan kuņģa zarnu trakta sistēmas, gan nervu sistēmas nenobriedušais stāvoklis, gan nosliece uz paaugstinātu gāzu veidošanos, kā rezultātā pastiprinās spiediens uz kuņģa sieniņām un rodas muskuļu spazmas.

Eksistē noteiktas likumsakarības jeb tā saucamie "trijnieka noteikumi":

  • kolikas sākas ap trešo dzīves nedēļu;
  • tās ilgst apmēram 3 stundas dienā;
  • tās novērojamas zīdaiņiem apmēram līdz 3 mēnešu vecumam.

Ko vecāki var darīt, lai palīdzētu mazulim? Pirmkārt, vecākiem pašiem jānomierinās. Psiholoģiskās spriedzes noņemšana un pārliecinātības auras radīšana palīdzēs mazināt sāpes. Mazulim jājūt, ka jūs ne no kā nebaidāties un noteikti viņam palīdzēsiet. 

Lai bērna ārstam būtu vieglāk izprast radušos situāciju, jums jāatbild uz sekojošiem jautājumiem:

  • kad ir kolikas: pirms vai pēc ēšanas (tas jums ļaus pareizi izvēlēties bērnam ērtu pozu un precīzi zināt, kurā laikā vislabāk dot mazulim zāles, kas palīdz tikt galā ar sāpju lēkmēm);
  • koliku ilgums laika ziņā un to pieaugums diennakts laikā;
  • vistrakākais koliku laiks - rīts, vakars, nakts. Vai vienmēr tās ir aptuveni tajā pat laikā? Kāda ir reakcija uz laikapstākļu maiņu?;
  • ēdināšanas veids - krūts ēdināšana, vai mākslīgais piena maisījums (un konkrēts nosaukums).

Ja mazulis tiek ēdināts ar krūti, viss ir vienkāršāk: pārliecinieties par to, ka mazulis pie krūts tik pielikts pareizi un ļaujiet viņam zīst tik ilgi, cik viņš pats vēlas un kad viņš pats vēlas. Tas var palīdzēt atrisināt visas problēmas. 

Ja mamma pati nedzer govs pienu un reti to dzērusi grūtniecības laikā un pēc tā iedzeršanas viņai ir smaguma sajūta vēderā, cieta vēdera izeja, vislabāk krūts ēdināšanas laikā govs pienu aizstāt ar skābpiena produktiem. 

Ja krūts piena nav pietiekami daudz, un mazuli nākas barot ar piena maisījumu, ja jūsu mazulis ir priekšlaikus dzimis vai arī, ja dzemdībās bijuši sarežģījumi - šie iemesli, diemžēl, var būt arī biežu koliku cēloņi. Bieža laika maiņa var simptomus pastiprināt. 

Pediatrijā koliku ārstēšanai un sāpju sindromu mazināšanai ar krūti ēdinātiem bērniem izmanto šādus paņēmienus:

  • Sāpju atvieglošanai koliku laikā tiek lietoti (skatoties pēc situācijas un iepriekšējā paņēmiena efektivitātes): siltumu, stāvokļa maiņu, kā arī mehāniskos līdzekļus - gāzu izvadīšanas caurulīti vai klizmu. 
  • Profilaktiskos nolūkos tiek lietoti preparāti, kuru pamatā ir dabīgas vielas, ar maigu spazmalītisko ietekmi vai probiotikas
  • Arī māmiņa pati var dzert fenheļa tēju, kas palielinātu mazuļa kuņģa sulas sekrēcijas palielināšanos un spēcinātu kuņģa peristaltiku, ēdiens bērna kuņģī ātrāk izšķīstu un uzsūtkos. Tātad, gāzu krāšanās process arī nenotiktu.

Galvenais ir atcerēties, ka viss, kas notiek koliku laikā, ar laiku pāries, bet, ja mazulim palīdzēsiet, kopīgi atrodot viņam piemērotāko līdzekli, šis grūtais periods var būt krietni vieglāk pārdzīvojams. Un tā vietā paradīsies vēl kāda brīva vietiņa priekiem, ko sniedz ikviens ar bērnu kopā pavadītais mirklis!