Kad veic onkocitoloģisko uztriepi?

Kad veic onkocitoloģisko uztriepi?

29. Feb 2012, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Onkocitoloģiskās uztriepes analīžu rezultāti sniedz informāciju par dzemdes kakla izmaiņām. Dažkārt šīs analīzes nepieciešamas arī grūtniecības laikā, bet ne vienmēr un ne visām topošajām māmiņām!

Kādos gadījumos grūtniecei veic onkocitoloģiju, Māmiņu Klubam stāsta ginekoloģe Dace Matule.

Tad, ja balstoties pēc vadlīnijām onkocitoloģiskā uztriepe atbilst normai - 1.grupai, tradicionāli nākamās analīzes atkārtoti jāveic pēc trim gadiem.

„Gadījumā, ja iepriekš veikto onkocitoloģisko analīžu rezultāti gada laikā bijuši atbilstoši normai, iestājoties grūtniecībai topošajai māmiņai to atkārtoti nav jāveic!

Savukārt tad, ja pēdējā onkocitoloģiskā uztriepe sievietei ņemta, piemēram, pirms pus gada un analīzēs ir konstatēta neatbilstība normai, tad grūtniecības laikā to atkārto, atbilstoši skrīniga programmai,” stāsta Dace Matule.

Protams, onkocitoloģiju noteikti veic arī tām topošajām māmiņām, kuru iepriekšējo analīžu rezultāti ārstam nav pieejami. Tomēr pārsvarā grūtniecei to veic vai neveic, atkarībā no tā, kādi bijuši pēdējā gada laikā veikto analīžu rezultāti, tādēļ katrā situācijā tas ir individuāli, un visām grūtniecēm onkocitoloģiskā uztriepe nav nepieciešama!

Ja pastāv indikācijas, kas nosaka tās nepieciešamību, onkocitoloģisko uztriepi jāveic grūtniecības sākumā. Tad ar īpašu citobirstīti ginekologs to ņem no dzemdes kakla atveres, ar mērķi pārbaudīt iespējamās labdabīgās/ļaundabīgās šūnas.

Ka atklāj Dace Matule, šī procedūra var būt nedaudz nepatīkama, bet ne pārlieku sāpīga!

Vēl grūtniecības sākumā grūtniecei veic maksts uztriepi un hlamīdiju skrīningu.

„Tas nepieciešams, lai pārliecinātos, vai maksts uztriepē nav „atslēgas” šūnas jeb gardinellas un hlamīdijas, kas ir patoloģiskas maksts mikrofloras sastāvdaļas. Tās var ietekmēt maksts vidi un izraisīt infekcijas augšup kāpšanu pa dzemdību ceļiem un veicināt priekšlaicīgas dzemdības jeb priekšlaicīgu augļūdens pūšļa plīšanu,” skaidro ginekoloģe.

Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

Vai arī tev grūtniecības laikā veiktas šīs analīzes?