Kā pārvarēt piena krīzi

Kā pārvarēt piena krīzi

22. Feb 2011, 17:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kaut arī bērniņa barošana ar krūti ir tikpat dabisks process kā viņa iznēsāšana un dzemdēšana, ne visām māmiņām tā izdodas bez aizķeršanās. Tas, vai māmiņas krūtīs veidosies pietiekoši daudz piena, nav atkarīgs no krūšu lieluma, bet gan no pavisam citiem trīs faktoriem, proti - hormoniem, impulsiem un psihes.


Trīs faktori

 

Pirmkārt, par piena rašanos ir atbildīgs hormons - prolaktīns. Prolaktīns izstrādājas tajā laikā, kad bērniņš atrodas pie krūts un zīž. Jo biežāk bērns tiek likts pie krūts, jo vairāk tiek izstrādāts šis hormons un tiek producēts vairāk piena. Tātad, lai veidotos pēc iespējas vairāk piena, svarīgs ir barošanas biežums, bet ne tik ļoti ēdienreižu garums.



Otrkārt, arī impulsi stimulē šī maģiskā „piena” hormona izdalīšanos. Piemēram, daudzām māmiņām piens sāk tecēt, kad viņas dzird savu izsalkušo bērniņu raudas. Tādu pašu reakciju var izsaukt bērna smarža vai viņa skatiens.

 

Treškārt – to, vai mammai pieniņa pietiks vai nē, nosaka arī ikdienas stresa līmenis, jo ir, ai, cik daudz lietu, kas ir piena veidošanās ienaidnieki. Bailes, steiga, dusmas, sāpes (ķeizargrieziena rēta, sāpīgi krūšu gali, šuves pēc dzemdībām) un piespiedu atstatums no bērna ir faktori, kas negatīvi iedarbojas uz piena producēšanu.

 

Izrādās, ka pat tādi „nieki” kā māmiņas nepatika pret citu cilvēku klātbūtni barošanas laikā var samazināt piena veidošanos.

 

Kā palielināt piena rašanos

  • Baro bērnu no abām krūtīm!

Katrā barošanas reizē baro desmit minūtes ar vienu un desmit ar otru krūti. Paralēli liec bērnu pie vienas, tad pie otras krūts, kamēr mazulis ir paēdis. Ja katrā ēdienreizē barosi bērnu tikai no vienas krūts, tas piena rašanos samazinās.

  • Vairāk dzer!

Tā kā 85% mātes piena sastāv no ūdens, tā daudzumu var koriģēt arī ar izdzertā šķidruma apjomu. Būtu labi piena rašanās veicināšanai dienā izdzert 2-2,5 litrus minerālūdens, zāļu tējas vai tēju. Dzerot īpašās piena rašanos stimulējošās tējas nevajadzētu aizrauties un pārsniegt ieteicamo diennakts devu – 1 litru! Pretējā gadījumā tā var izsaukt caureju gan mātei, gan bērnam.

  • Ēd pietiekoši un veselīgi!
  • Centies kārtīgi izgulēties!
  • Masē krūtis!

Pirms barošanas masē krūtis - pareizais masāžas virziens ir no paduses uz krūts galu.

  • Noskaņojies!

Uztver bērna barošanu kā kaut ko īpašu un intīmu – noskaņojies procesam, ieņem ērtu pozu un aizmirsti par stresu!

  • Neatmet ar roku!

Protams, ka visi labie padomi ir lieliski līdz zināmai robežai – līdz tam, kad rodas apstākļi, ko māmiņa pati nevar iespaidot. Piemēram, nu jau trīs gadus vecā dēliņa X mamma Lilita stāsta, ka pēc nokļūšanas ar viņu slimnīcā nepilna mēneša vecumā gandrīz nācies zaudēt iespēju barot mazuli pašai, jo ārstu ieteiktā piebarošana ar piena maisījumu noveda pie tā, ka bērns krūti ņēma pavisam negribīgi.

***

Kā Tu tiki galā ar piena krīzi? Iesūti savu rakstiņu šeit!