Jaundzimušā raudāšana

Jaundzimušā raudāšana

09. Aug 2012, 10:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpinām ieskatīties, kas notiek ar jaundzimušo pirmajās 24 dzīves stundās. Šodien parunāsim par jaundzimušā raudāšanu!

Viens ir skaidrs: jaundzimušais raudās. "Cik bieži, cik skaļi, cik ilgi- tas jau ir cits jautājums, ko var ietekmēt dažādi apstākļi," stāsta bērnu māsa Elita Svareniece. "Pirmajās dzīves dienās jaundzimušie pārsvarā ir klusi un miegaini, bet ap divu nedēļu vecumu jaundzimušie pārsvarā raud ap 2 stundām dienā. Koliku laikā, kas ilgst aptuveni līdz 3 mēnešiem, raudāšana ir visbiežākā un pēc tam tā mazinās."

Laika gaitā māmiņa iemanās noteikt iemeslu, kāpēc  zīdainītis raud- vai viņš vēlas ēst,vai laiks nomainīt autiņbiksūtes, varbūt viņš ir pārguris vai nejūtas ērti- tie ir tikai daži no iemesliem, kas var likt mazulītim raudāt. Ir mazuļi, kuri kļūst raudulīgāki, ja viņi pabijuši lielākā sabiedrībā un bijušas vairāk aktivitātes. 

Būs brīži, kad liksies, ka mazulis raud vienkārši bez iemesla un māmiņa, iespējams, iedomāsies, ka nevajag visu laiku bēbīti ņemt rokās, lai viņu neizlutinātu, tomēr jāatceras, ka nav tāda jēdziena, kā jaundzimušā izlutināšana, jo uz jaundzimušā raudāšanu jāatbild ar uzmanību, maigumu, mīlestību.

Ja nav iespējams uzreiz saprast, kāpēc mazulis raud un māmiņa sāk justies bezpalīdzīga un izmisusi vai nezinoša, jāmēģina būt mazāk kritiskai pret sevi. "Katra jaunā māmiņa piedzīvo ko līdzīgu izmisuma brīžiem, pat viszinošākās māmiņas,"mierina bērnu māsa. "Būs brīži, kad bērna vajadzības būs acīmredzamas, bet būs reizes, kad māmiņa nebūs droša ne par ko!"

Māmiņu Klubs