Fizioloģiskās iesnas jaundzimušajiem bēbīšiem

Fizioloģiskās iesnas jaundzimušajiem bēbīšiem

07. Jul 2012, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunie vecāki ļoti rūpīgi un dažkārt ar pārāk lielām bažām izturas pret jebkurām pārmaiņām  mazuļa uzvedībā vai viņa fizioloģiskajā stāvoklī, sevišķi - pirmajās dzīves nedēļās. Piemēram, viņus nobiedē pēkšņi parādījušās iesnas. Ko darīt?

Patiesībā panikai nav iemesla - maziem bērniem tikai ap 10.dzīves nedēļu deguna gļotāda un aizdegune sāk strādāt ar pilnu jaudu. Bet līdz tam organisms piedzīvo tādu kā testu: "sauss deguns", pēc tam "mitrs". 

Bet, ja šo pirmo stāvokli vecāki parasti nepamana, tad pamanījuši otro, viņi sāk uztraukties, kaut gan tas pieder pie normālas bērna attīstības: organisms zina, ka nu izdalījies liels mitruma daudzums un tests jāpabeidz. Iejaukšanās no vecāku puses var tikai traucēt, sekas: pēc kāda laiciņa atkal bērnam degunā parādās mitrums, bet nu jau vēl lielākā daudzumā, jo pagājušajā reizē, tas izrādījies nepietiekošs. Apburtais loks.

Ko darīt? Vai tiešām  - neko?

Latvijas Bērnu aprūpes māsu apvienības prezidente Elita Svareniece tādā gadījumā iesaka vien maigi patīrīt deguntiņu, bet ļoti svarīgi ir to izdarīt pareizi. 

Nelietojiet ausu kociņus tādiem mērķiem, jo viena neuzmanīga kustība var savainot mazuļa deguntiņa gļotādu!

Kociņu vietā labāk izmantot vates pikucīti, kas ir sarullēts. Ieliekam to mazuļa nāsī, pagriežam pulksteņa rādītāja virzienā un dabūjam laukā to, kas mazulim traucē elpot. Ja pēc tam  ir atjaunojusies normāla elpošana, vairāk neko darīt nevajag. 

Un tomēr, ja izdalījumi ir šķidri un ar vates gabaliņa palīdzību neizdodas atvieglot mazuļa elpošanu, var deguntiņu patīrīt ar jūras ūdeni, bet nekādā gadījumā neizmantot pūšamo aerosolu!

Nopērkam speciālas ampuliņas, kas der jaundzumušajiem: liekam mazuli uz sāniņa, ielejam ūdentiņu vienā nāsī, to pašu izdarām ar otru nāsi un ņemam mazuli rokās. Jūras ūdens dezinficē deguna gļotādu un palīdz samazināt iesnu tecēšanu. 

Ja aptieka ir tālu vai arī uz to nav laika aizskriet, var vienam litram novārīta ūdens, pievienot vienu tējkaroti sāls (9 grami) un ar šo šķidrumu izskalot bērniņam deguntiņu. Tikai nevajadzētu mēģināt mazgāt degunu ar klizmas vai citu palīgierīču palīdzību - bērniem šķidrums ļoti viegli plūst pa deguna ejām, kas savieno degunu un ausi. Tas var izraisīt pat vidusauss iekaisuma jeb otīta procesa sākšanos.

Tāpat nedrīkst lietot arī klizmu, aspiratoru vai iesnu atsūcēju, lai atbrīvotos no iesnām deguntiņā. 

Daži speciālisti iesaka 2-3 dienas pilināt mazuļa degunā krūts pienu, jo tajā ir visas aizsargvielas, ko cilvēks izstrādā dzīves garumā. Bet jāatceras, ka tas neatbrīvo no iesnām, tas mīkstina deguna gļotādu. 

Pievērsiet uzmanību tam, cik grādu ir telpā, kurā mazulis atrodas. Vēlams, lai gaiss būtu mazliet vēsāks, nevis karsts. Temperatūrā virs 22 grādiem deguntiņa gļotāda ātri izžūst, tāpēc mazajiem deguniem ir vajadzīgs paaugstināts mitrums. Kāds speciāli šādiem nolūkiem iegādājas gaisa mitrinātāju, bet var iztikt arī ar akvāriju, dzīvoklī izvietot ūdens krūzes vai arī sagatavot silta ūdens vanniņu un elpot virs vanniņas silto, mitro gaisu. 

Māmiņu Klubs