Dina Krūze: pirmajā dzīves gadā mazulim vislabāk palīdz augt māmiņas piens

Dina Krūze: pirmajā dzīves gadā mazulim vislabāk palīdz augt māmiņas piens

10. Apr 2010, 19:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmais dzīves gads mazuļa dzīvē ir vissvarīgākais, jo šajā laikā mazais iemācās tik daudz, cik mēs, pieaugušie, iemācāmies visas dzīves laikā. No nevarīga mazuļa viņš izaug par patstāvīgu un domājošu cilvēku. Kas palīdz mazulim labāk augt un attīstīties? Protams, ka māmiņas piens. Par krūts zīdīšanas nepieciešamību 1. gada laikā stāsta neonatoloģe un sertificēta krūts zīdīšanas speciāliste Dina Krūze un BKUS gastroenteroloģe Ārija Marksa – Ēbela.

 

Māmiņas piens ir tas, ko varam dot pavisam viegli bez liekiem tēriņiem. Māmiņai jābūt vien mierīgai un noskaņotai krūts zīdīšanai, jo mazulis māmiņas pienu var saņemt pavisam īsu laiku vien 1/70 daļu no dzīves, ja pieņem, ka dzīves ilgums cilvēkam ir 70 gadi.

 

BKUS gastroenteroloģe Ārija Marksa – Ēbela uzskata, ka barošana ar mākslīgo piena maisījumu ir ļoti dārgi. Lai krūts barošana būtu veiksmīgi, svarīgi ir arī tas, ko pati māmiņa ēd.

 

Veiksmīgas krūts barošanas uzsākšana

 

Tā saucamās „piena krīzes” piemeklē ikvienu māmiņu. Tas brīdis, kad izdodas pārvarēt grūtības un pieniņš atkal atgriežas, ir emocionāls pacēlums. Tajā mirklī arī beidzas māmiņas šaubas par to, vai viņa spēs zīdīt mazuli.

 

Lai veiksmīgi uzsāktu krūts barošanu vai pārvarētu brīžus, kad šķiet, ka krūts ir pavisam tukša, nozīmīga ir māmiņas filozofija. Ja viņa uz krūts zīdīšanas konsultāciju atnāk ar pilnu somu ar maisījumiem un pudelēm, tā ir zīme, ka visticamāk krūts zīdīšana neizdosies. Galvenais ir māmiņas pārliecība par sevi, viss pārējais ir pakārtoti.

 

Daudz esam dzirdējuši par krūts stimulēšanas metodēm – krūšu galu staipīšanu, masēšanu ar frotē vai lina dvieļiem. Neonatoloģe Dina Krūze iedrošina: „Ja mamma domā, ka krūts staipīšana dara ko labu, UZ PRIEKŠU!”

 

Pēc pieprasījuma vai noteiktā laikā?

 

Māmiņu Kluba eksperti uzskata, ka labāk mazuli ir barot pēc pieprasījuma, nevis modināt bērnu un barot tad, kad viņš negrib. Māmiņām jāapzinās, ka bērns pats veido savu dienas režīmu un augot tas var mainīties katru nedēļu, tāpēc mammai ir jāmāk pielāgoties.

 

Ja bērniņš ir ļoti miegains, jāmēģina izprast iemesli. Ja mazais ir miegains 1. dienā pēc dzemdībām un ir slinks ēdājs, Dina Krūze atzīst, ka mazajiem ļauj gulēt un atpūsties pat 5-6h. Ja 2. dienā mazais ir miegains, tad dzemdību nodaļās parasti mazo pakustina, ja miega periods ir bijis ilgāks par 3h. Pie vesela mazuļa ēšana nav svarīgākais. Ja svarā bērns pieņemas labi, tad pārtraukums starp ēdienreizēm var būt ilgāks.

 

Nakts barošana

 

Ja runā par barošanu naktī, arī tad vajadzētu ievērot pieprasījuma barošanu. Ja bērniņš naktī prasa ēst biežāk kā pēc 3 stundām, jāapsver, vai māmiņai pietiek piena, vai māmiņa ir labi izgulējusies un atpūtusies.

 

Ja bērniņš naktī mostas, tātad tā ir viņa vajadzība. Līdz 6 mēnešiem ir norma, ka bērni naktīs ceļas. Tomēr, ja bērns mostas jau 8-9 mēnešu vecumā, tad nevar vien likt akcentu uz ēšanu. Šajā vecumā bērnam ir lielāka aktivitāte, iespējama zobu nākšana utt.

 

Nakts barošanas pārtraukšana ir katras māmiņas rokās. Reāla zīdīšanas atmešana varētu būt 8-12 mēnešu vecumā.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Cik ilgi Tu baroji mazuli ar krūti?

 

PIESAKIES UZ KRŪTS ĒDINĀŠANAS LEKCIJĀM MĀMIŅU KLUBĀ!

Muuna Muuna 10. Sep 2009, 12:46

bija interesants radio raidījums 😀

14. Sep 2009, 11:07

Man dzemdibu nodala spieda bernu celt augsa un barot. Manai maziniai driz bus jau 4 menesi un vina jau no nakts barosanas atteicas 2 menesu vecuma. Man no sakuma bija bail, ka nepienemsies svara, ka vajag, bet daktere saka kad viss kartiba, tagad esmu laimiga, ka varam par nakti izguleties ari bez esanas.

10. Sep 2009, 13:37

nu cerams, ka praksē man tas izdosies 😀

Muuna Muuna 10. Sep 2009, 12:46

bija interesants radio raidījums 😀