Cik daudz piena atslaukt vienai ēšanas reizei?

Cik daudz piena atslaukt vienai ēšanas reizei?

20. Oct 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Manam dēliņam tikko palika četri mēneši. Kā, lai zinu, cik daudz viņam ir jāizēd mans piens, ja baroju bērnu no pudelītes? Gribu atslaukt pienu un uz kādu laiku mazo atstāt vīram,” jautā kāda māmiņa. 

 Atbild krūtsēdināšanas speciāliste un psiholoģe Diāna Zande.

Ir ļoti grūti sniegt precīzu atbildi, jo tas, cik daudz piena mazulim jāatstāj, atkarīgs no tā, cik reižu diennaktī viņš ēd. Jo biežākas ir bērna ēdienreizes, jo ticamāk, ka vienā ēdienreizē viņš apēdīs mazāk.

Patiesībā, barojot mazuli ar mammas pienu, ir tā, ka vienu reizi viņš apēd mazāk, otru – vairāk, bet trešajā reizē pēkšņi var gribēt apēst pat ļoti daudz – krūts barošanas fenomens ir tas, ka māmiņa apēstā daudzumu nekontrolē.

Tomēr jebkurā gadījumā, ja māmiņa mazulim vēlas atstāt atslaukto pienu, vienā reizē visērtāk ir veidot 100 gramus piena uzkrājuma.

Tad, atstājot mazuli tētim, viņš var uzsildīt šos 100 gramus piena, un tad, ja bērniņš vēlas papildporciju, uzsildīt vēl 50 gramus piena (ja māmiņa to ir atstājusi vairāk).

Tomēr vislabāk tā vietā, lai atslauktu pārāk daudz krūts piena, ir mājās uzglabāt piena maisījumu! Tad šādās situācijā, kad izēdis 100 gramus mammas piena, mazulis prasīs vēl, tētis nejutīsies bezpalīdzīgs, bet māmiņai nebūs jāsteidzas mājās, lai bērnu pabarotu.

Māmiņai jāatceras, ka viņas piens ir ļoti vērtīgs produkts, tādēļ vienā reizē nevajadzētu atslaukt un uzglabāt, piemēram, 500 gramus!

Ierasti četru mēnešu vecumā mazulis ēd, apmēram, astoņas, deviņas reizes diennaktī, un pārsvarā vienā ēdienreizē izēd ap 100 gramiem. Tādēļ ar šādu daudzumu pilnīgi pietiks reizēs, kad māmiņa vēlēsies doties ārpus mājām un mazuli uzticēt vīram.

Vēl gan būtiski pieminēt to, ka tad, ja līdz šim sieviete vēl nekad pienu nav atslaukusi, tas varētu būt pagrūti, jo krūts ir pieradusi pie tā, ka to zīž bērns.

Tādēļ, ja rīt māmiņa vēlas doties ārpus mājām, piena uzkrājums viņai ļoti cītīgi jāveido jau šodien, jo visticamāk, ka vienā atslaukšanas reizē atslaukt 100 gramus uzreiz tomēr neizdosies.

Māmiņu Klubs

Cik daudz piena parasti atslauc tu, ja mazuli atstāj pieskatīt kādam citam? 


Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā