Biežāk uzdotie jautājumi par krūts barošanu

Biežāk uzdotie jautājumi par krūts barošanu

22. Mar 2010, 21:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu barošanu ar krūti daba mums ir ielikusi šūpulī, tomēr ir daudz jautājumu, uz kuriem mēs labprāt saņemtu speciālista atbildes. Psiholoģe un krūts zīdīšanas konsultante Diāna Zande noskaidro biežākos jautājumus, kas saistīti ar krūts barošanu.

Māmiņas krūts zīšana ir viena no galvenajām un svarīgākajām bērniņa ikdienas nodarbēm pirmajā dzīves gadā. Un tā kā zīdīšana pirmajos bēbīša dzīves mēnešos aizņem tik lielu dienas daļu, ir ļoti svarīgi, lai tās laikā būtu ērti gan māmiņai, gan mazulim.

Pozas

Zīdīt var sēdus guļus, stāvus, četrrāpus un visādās pozās. Ja baro sēdus, māmiņai lieti var noderēt pakaviņš, kas ļaus mugurai atpūsties. Bet var sēdēt arī tā, ka mugura tiek balstīta pret krēsla atzveltni. Māmiņu iecienīta zīdīšanas poza ir guļus, jo tā, vienlaikus barojot mazuli, var arī mazliet atpūsties.

Vienu krūti vai abas?

Tas, vai piedāvāt mazulim vienu vai abas krūtis atkarīgs no mazuļa vecuma. Pirmajās dzīves dienās mēdz dot abas krūtis, lai piens straujāk veidotos un sākumā mazulim diezgan grūti izzīst. Bet, kad sāk veidoties īstais piens un tas atkal ir individuāli, tad pāriet uz vienu krūti ēdienreizē.  Un tas ir ļoti svarīgi, lai piena nebūtu par daudz. Ja piens būs pārāk daudz, mammai var veidoties piena sastrēgumi.

Piena sastrēgumi

Piena sastrēgumi visbiežāk veidojas trešajā, ceturtajā dienā pēc dzemdībām, kad sāk veidoties tā saucamais īstais piens. Taču tā var gadīties arī vēlāk, ja māmiņai ir ļoti daudz piena.

Kā atpazīt? Piebriedušajā krūtī ir vietas, kur ir papildus sabiezējumi un tas ir sāpīgi. Lai izvairītos no šādiem nepatīkamiem gadījumiem, iesakāms valkāt krūšturi, lai atbalstītu krūti. Var izmantot arī kāpostlapu, kas mazina tūkumu un atvieglo nepatīkamo sajūtu. Katru reizi ēdinot mazuli, glāstīt krūti, palīdzot pienam izplūst. To var darīt arī ikdienā, ja piens gausi plūst – maiga masāža, kamēr mazulis ēd.

Ja iepriekšējās darbības nelīdz un ceļas temperatūra, tad krūts jāiztukšo. Tomēr jāatceras, ka vislabāk to izdarīs mazulis. Ja arī mazulis nespēj tikt galā ar lielo piena daudzumu, piens jāatslauc.

Ēdienreižu ilgums un intervāls

Dienas laikā jaundzimušos parasti iesaka barot 20 līdz 30 minūtes ik pēc pāris stundām. Savukārt laba pauze starp ēdienreizēm naktī būtu trīs, četras stundas.

Ja mazais ir liels gulētājs un ir gatavs gulēt 6 stundas 3 nedēļu vecumā, tad ir risks, ka mammai pa dienu miera nebūs. Ja vēl veidojas sastrēgumi un risks mastītam, tad speciāliste Diāna Zande iesaka ik pēc 3-4 stundām pielikt miegainu bērniņu pie krūts, lai diena būtu mierīgāka.

Māmiņ, atceries, ka pirmais mēnesis ir vispārējās adaptācijas laiks gan bēbītim, gan tev un tētim. Uzticies savam mazulim un pati sev, un piens radīsies tieši tik daudz, cik tavam mazulim nepieciešams.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Philips AVENT manuālais krūts pumpītis

Philips AVENT manuālais krūts piena pumpītis darbojas ātri, maigi un klusi, bez baterijām un motora. Ne mazāk svarīgi ir tas, ka šis Anglijā ražotais piena pumpītis nesatur bisfenolu A. Tā kā šis krūts pumpis ir tik maigs un komfortabls, tas palīdzēs atrisināt radušās problēmas, kas ir saistītas ar krūts galiem, piemēram, iesprēgājuši un sūrstoši krūts gali.

Klīniskie pētījumi ir pierādījuši, ka maigas iedarbības vakuums, kas atdarina mazuļa dabīgās sūkšanas darbības, ļauj iegūt vairāk piena nekā slimnīcas klases dubultas darbības elektriskais pumpis*.

________________

*Klīniski pierādīts, ka Avent krūts pumpis 20 minūšu laika periodā atslauc lielāku piena daudzumu nekā slimnīcas klases krūts pumpis, veicot paralēlu piena atslaukšanu māmiņām ar priekšlaicīgām dzemdībām.