Bēbītim sajukusi diena ar nakti: ko darīt?

Bēbītim sajukusi diena ar nakti: ko darīt?

07. Sep 2012, 11:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdē bēbīši ir siltumā, drošībā un jūtas laimīgi. Kad topošā māmiņa pa dienu darbojas, viņa kustoties, iemidzina mazuli. Savukārt naktī bēbītis mostas un sāk kustēties. Iespējams, tas ir iemesls, kāpēc bēbītim piedzimstot, viņi paliek nomodā arī naktīs. Ko darīt, kad mazulītim sajukusi diena ar nakti, ieteikumos dalās pediatre Anna Birka.

 

Pirmajās nedēļās pēc dzemdībām miegs ir ļoti svarīgs jaunajai māmiņai, lai viņa varētu atpūsties gan fiziski, gan emocionāli,kamēr hormoni atgriežas primsgrūtniecības stadijā. Tieši šī iemesla dēļ ir ļoti svarīgi pēc iespējas ātrāk palīdzēt mazulim iemācīt gulēt pa nakti, bet būt nomodā dienas laikā.

 

Tomēr jāatceras, ka ar varu mazulīša miega un nomoda laiku mainīt nevajag, jo ar laiku tas sakārtosies pats no sevis. Turklāt tik agrā vecumā nav ieteicams jaukt bērna bioritmu,” pārliecināta pediatre.

 

Ieteikumi,kas var palīdzēt dienas režīma maiņā:

 

Baro bērniņu pa dienu ik pēc 2-3 stundām. Mazuļi ir tendēti gulēt ilgāku laiku naktīs, tāpēc viņi spēj izturēt pat 5-6 stundas bez ēšanas. Diemžēl, ja ilgāka gulēšana ir pa dienu, ir lielāka iespējamība, ka mazulis ir sajaucis dienu ar nakti. Ko darīt, ja mazuli nekādi nevar pamodināt? Paņem bēbīti rokās, pašūpo viņu, novelc viņam drēbītes, pakutini viņa rociņas vai kājiņas, papaijā sejiņu vai nomaini autiņbiksītes.

 

Pabīdi dienas režīmu par 30 minūtēm. Dienas laikā, kad mazulītis kļūst miegains, ik dienu, pa pusstundiņai vecāki var mēģināt šo gulētiešanas laiku atlikt. Piemēram, pēc ēšanas viņi ar bērniņu var parunāties un parotaļāties, lai viņš ilgāk paliktu nomodā.

 

Dienas laikā dodieties pastaigās. Došanās laukā svaigā, tāpat kā dienas gaisma stimulēs bēbīti būt nomodā un šādā veidā tiks koriģēts sajauktais dienas un nakts režīms.

 

Vakaros un naktī runā pieklusinātā balsī. Vakaros izslēdz gaismas, kas nav nepieciešamas, izslēdz TV, jo spilgtas gaismas un apkārtējie trokšņi var traucēt mazulim iemigt. Bēbītim ir jāredz,kāda ir atšķirība starp dienu un nakti, tāpēc dienā esiet aktīvi, bet vakaros un naktī- mierīgi un klusi.

 

Nekomunicēt ar bērniņu naktī. Jaundzimušie parasti ēd arī naktīs. Paēdini viņu, nomaini autiņbiksītes, ja tas ir nepieciešams, bet nekomunicē ar viņu, nespēlējies un nerunā balsī. Šādā veidā bērns iemācīsies atšķirt dienu un nakti.

 

Izmaini vannošanās laiku. Anna Birka stāsta, ka ir bērni, kuri ļoti aktīvi un enerģiski kļūst pēc peldes, tāpēc vecākiem savu mazulīti būtu jāpavēro un jāsaprot, vai apgriezta režīma iemesls varētu būt vannošana! Ja tā, var mēģināt pamainīt bērniņa vannošanas laiku.

 

Vakarus velti mierīgām rotaļām. Vēl viens iemesls, kādēļ bērns vakarā varētu būt pārāk uzbudināts, ir citu ģimenes locekļu aktivitāte. Dažkārt, pārnākot mājās no darba, pieaugušie ar bērniņu spēlējas un viņu met gaisā, vai arī paši skaļi klausās mūziku un aicina ciemiņus, kuri mājās rada kņadu. Tas viss mazulītim neļauj sagatavoties nakts mieram. Vakara cēlienam noteikti jābūt mierīgam, lai bērns zinātu, ka jāgatavojas naktij un miedziņam.

 

Pārskati savus ieradumus. Bieži vien pie tā, ka bērniņa režīms nav tāds, kādam tam jābūt, vainojami vecāku ieradumi. Starp citu, arī tie ieradumi, kādi viņiem bijuši mazuļa gaidību laikā! Mēdz gadīties, ka bērns piedzimstot, tos atkārto.  

 

Māmiņu Klubs

20. Dec 2011, 19:57

Bet vai bezalkoholiskais alus nav alkoholiskais dzēriens? Jo cik esmu aplūkojusi tas ir ar maziem grādiem...

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 20. Dec 2011, 11:44

Izlasīju un ar otro reizi tik sapratu - domāju, ka jūs speciāli Jāņu nakti taisījāt, jo parasti, ja bērns neguļ, saka "jāņot" 😃 Bet tad atcerējos, kad mazā nāca pasaulē!

Mūsu ģimenē arī krīze bija aptuveni šajā laikā,kad mazais gulēja gultiņā pie mūsu gultas, bet mana roka visu nakti caur redelēm pie dēla gultiņā un liku knupi mutē. Tagad gan tfu,tfu,tfu, grēks sūdzēties!