“Drošais apmetnis” Bērnu slimnīcā palīdzējis augt jau 768 priekšlaikus dzimušiem bērniņiem!

“Drošais apmetnis” Bērnu slimnīcā palīdzējis augt jau 768 priekšlaikus dzimušiem bērniņiem!

17. Nov 2016, 08:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien, 17.novembrī, daudzviet pasaulē un arī Latvijā atzīmē Priekšlaikus dzimušo bērnu dienu. Šis gads priekšlaikus dzimušo bērniņu veselības aprūpē ir bijis ļoti nozīmīgs, jo kopš janvāra ir ieviesta un pieejama valsts apmaksāta dinamiskās novērošanas programma, kuras ietvaros ir iespējams sekot līdzi bērniņa veselībai pēc izrakstīšanās no slimnīcas līdz divu gadu vecumam. Programmas mērķis ir uzlabot priekšlaikus dzimušo bērnu veselības stāvokli ilgtermiņā un nodrošināt viņu veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā, tai skaitā samazināt invalidizāciju starp bijušajiem priekšlaikus dzimušajiem pacientiem. Programmas ietvaros palīdzību var saņemt ne tikai Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, bet arī Valmierā, Jēkabpilī un Liepājā. 

Šī gada sākumā nosledzās labdarības akcija “Drošais apmetnis”, kuras ietvaros tika savākti nepieciešamie līdzekļi, lai varētu programmu veiksmīgi ieviest. Par ziedotajiem līdzekļiem tika apmācīti speciālisti gan Bērnu slimnīcā, gan Valmierā, Jēkabpilī un Liepājā, proti, ārstniecības iestādēs Latvijā, kurās jau šobrīd ir perinatālie centri, kā arī sarūpēts aprīkojums speciālistu kabinetiem un izdota grāmata par priekšlaikus dzimušu bērnu aprūpi “Es piedzimu agrāk”. Pēdējais plānotais un par ziedojumiem sarūpētais inventārs - Minehenes novērtēšanas skalas instrumenti, gala mērķus reģionos sasniedza tieši par godu Priekšlaikus dzimušo bērnu dienai! Vēl par ziedotajiem līdzekļiem paredzētas vairākas apmācības speciālistiem, lai varētu pilnveidot sniegto pakalpojumu. Ņemot vērā, ka šī ir pavisam jauna programma Latvijā, svarīgi sekot līdzi, lai pakalpojuma kvalitāte un pieejamība atbilst pacienta veselības interesēm.

Priekšlaikus dzimušo bērnu dinamiskās novērošanas programma ir valsts apmaksāts pakalpojums kopš šī gada 1.janvāra, un ikviens bērns, kurš ir piedzimis līdz 34.gestācijas nedēļai un kuram iepriekšminēto perinatālo centru vai Bērnu slimnīcas neonatologs ir nozīmējis iekļaušanu programmā, speciālistu konsultācijas var saņemt bez maksas. Brīdī, kad bērns tiek izrakstīts no stacionāra, vecākam tiek sniegta informācija par programmu un nozīmēta speciālista vizīte. Pirmās neonatologs vizītes laikā pēc bērna veselības stāvokļa novērtēšanas speciālists sniedz rekomendācijas par tālāko rīcību. Programmas ietvaros paredzētas neonatologa konsultācijas konkrētos laika periodos, savukārt citi speciālisti tiek piesaistīti pēc vajadzības.

Bērnu slimmnīcā, kas ir lielākais pakalpojuma sniedzējs šīs programmas ietvaros, no 1.janvāra līdz 10.novembrim tika konsultēti jau 768 bērni, salīdzinot ar 2014.gadu, kad šajā laika periodā neonatologi ambulatori bija konsultējuši 480 bērnus, bet 2013.gadā tikai 368 bērnus, turklāt tai skaitā arī pēc 2 gadu vecuma. Konsultēto bērnu skaits ir gandrīz dubultojies, jo vecāki ļoti novērtē iespēju sekot līdzi bērna veselības stāvoklim profesionāla speciālista uzraudzībā. Neonatologi, kuri pieņem pacientus programmas ietvaros, bieži vien ir bijuši bērna ārsti jau stacionārā, tamdēļ ir iespēja nodrošināt pēctecīgu aprūpi, operatīvi piesaistot arī kolēģus slimnīcā.

Bērnu slimnīcas fonda (BSF) vadītāja Liene Dambiņa:”Esam ļoti gandarīti par to, ka izdevās programmu ieviest jau ar šo gadu kā valsts apmaksātu pakalpojumu, jo tas nozīmē, ka ikvienam bērnam, kurš piedzimis līdz 34.nedēļai, šī palīdzība ir pieejama, neatkarīgi no vecāku materiālajām iespējām. Mūsu darbs gan nav vēl līdz galam padarīts, jo turpinām sekot līdzi tam, kā programma darbojas realitātē. Ņemot vērā, ka šāds pakalpojums līdz šim nebija pieejams, uzlabojumi ir un būs vajadzīgi, jo tikai tagad varam pamanīt lietas, kuras plānojot nebijām paredzējuši. Piemēram, ka bērns var nenonākt līdz vizītei, jo vecākiem nav naudas, lai samaksātu par ceļa izdevumiem. Šobrīd jau esam atraduši risinājumu, kā mēs kā fonds varam no savas puses iesaistīties, lai bērns pie speciālista nokļūtu. Kopā ar neonatologiem un slimnīcas administrāciju domājam, kā varētu piesaistīt vēl citus speciālistus programmai, jo jau šobrīd esam konstatējuši, ka ļoti nepieciešams ir audiologopēds, piemēram. Bet tas, ka šī programma bija ļoti vajadzīga, ir realitātē apliecinājies ne tikai daudzajās vizītēs, bet arī vecāku un speciālistu atsauksmēs par to, ka beidzot ir iespēja nodrošināt katra bērniņa veselības stāvoklim atbilstošu veselības aprūpi.”

Latvijā katru gadu priekšlaikus piedzimst aptuveni 1000 bērnu jeb 5,2 līdz 6,4% no kopējā jaundzimušo skaita. BKUS Neonatoloģijas klīnikā katru gadu tiek sniegta palīdzība aptuveni 300 priekšlaikus dzimušiem bērniem. Šiem bērniem visu organisma sistēmu nenobriešanas dēļ dzimšanas brīdī ir nepieciešams daudzpusīgs medicīnisks atbalsts, kas ir dārgs un laikietilpīgs process. Pēc izrakstīšanās no stacionāra lielai daļai saglabājas problēmas, kas saistītas ar neiznēsātību. Priekšlaikus dzimušiem bērniem ir arī lielāks garīgās un fiziskās attīstības traucējumu, redzes un dzirdes traucējumu, un invalidizācijas attīstības risks.

Labdarības akcija tika īstenota pateicoties lielveikalu tīklam Maxima Latvija, informatīvu atbalstu sniedza laikraksts „Diena”, izdevniecība „Dienas žurnāli”, žurnāls „Sestdiena”, Latvijas Televīzija, JCDecaux un Pirmais Baltijas Kanāls.