“Dod man laiku darīt pašam”, fizioterapeite Klaudija Hēla uzrunā jaunos vecākus

“Dod man laiku darīt pašam”, fizioterapeite Klaudija Hēla uzrunā jaunos vecākus

03. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pat savās pirmajās dzīves dienās mazulītis iemācas ārkārtīgi daudz lietu un gūst iemaņas, kuras tam noderēs vēlākā attīstībā. Lai kā vecākiem šķistu, mazulītis ir tik mazs, ka pat īsti nesaprot to, kas ar viņu notiek, viņš saprot, atceras un mācās. Tāpēc – gan jaundzimušā attīstība, gan drošība ir svarīga arī bērniņa pirmajās dzīves dienās. Un par to ir jāparūpējas topošajiem vecākiem jau grūtniecības laikā.

Gatavojoties mazulīša ienākšanai ģimenē, gatavošanos var sadalīt vairākos posmos, lielākoties, balstoties uz aktivitātēm, kādas raksturīgas konkrētā vecuma posmam.  

Jaundzimušais, drošība mājās un aprūpe

Fizioterapeite Klaudija Hēla uzsver, ka pirmajās dzīves dienā cauri satraukumiem un bailēm, ka nav pārliecības par to, ka mēs zinām kā par bērniņu parūpēties, ir jāatceras viena būtiska nianse – vecāku rokas aprūpes laikā VIENMĒR ir pie bērna.

Turēšanas pozas pirmajās dienās – jā sākumā esam nedroši par mazulīti un savām prasmēm, tad jābūt uzmanīgiem, jo mirklī, kad iestājas pārliecība par savām spējām un ikdienas aprūpe kļūst par ikdienas rutīnu – mēs varam pazaudēt modrību, sākam mazulīti turēt tikai ar vienu roku, atstājam mazulīti uz pārtinamās virsmas, kaut tikai uz mirkli, bet arī sekundes var būt izšķirošas. Jābūt modriem nepārtraukti un mazulīti atstāt nedrīkst ne uz mirkli.

Hendlings from Māmiņu Klubs on Vimeo.

IESKATIES rubrikas “Mazulis Tavās rokās” VIDEOpadomos – arī tur vari atrast Māmiņu kluba speciālistu ieteikumus par to, kā aprūpēt mazulīti tā pirmajās dienās.

Uzdevumi vecākiem šajā laikā?

  • Veikt aprūpi, balstoties uz Hendlinga principiem.
  • Iekārtot aprūpei piemērotu un atbilstošu vietu – tā noteikti nebūs grīda vai vecāku gulta.
  • Aprūpi vienmēr veicam vienā un tajā pašā vietā.
  • Aprūpi veicam lēnām un pacietīgi, nepārtraukti komunicējot ar mazulīti un iesaistot viņu procesā
  • Uzrunājam, pastāstām, aicinām iesaistīties, rīkojamies – un šādi atkārtojam pirms katras darbības veikšanas.
  • Lai izvairītos no dažādiem negaidītiem notikumiem, atceramies, ka jaundzimušā gultiņai ir jābūt iekārtotai droši – bez lielām un mīkstām segām, mazulītim nav nepieciešams spilvens.
  • Turot mazulīti rokās, nekādā gadījumā neņemam rokās nedz kafijas vai tējas krūzi. Mazulītis mēdz būt aktīvs un nejauši uzsitot pa šo krūzi, var to izgāzt uz sevis
  • Svarīgi ir nelietot dažādās mobilās ierīces, ja rokās ir mazulītis Lai kā mums šķistu, ka bērniņu noturēsim un nekas neliks mums viņu atlaist, situācijas mēdz būt dažādas un vienas īsziņas nosūtīšana vai sociālo tīklu apskate var būt bīstama, jo telefons var izkrist no rokām un uzkrist mazulītim, tāpat, krītot telefonam un mēģinot to noķert, Jūs varat netīšām palaist vaļā mazulīti.

Kā jaundzimušais iepazīstas ar pasauli pirmajos mēnešos – bērns mācās caur spēli. Mācās brīvi spēlējoties.

20180326124213-32977.jpg

Iespējams pirmajos dzīves mēnešos mazulītis Jūs iepriecinās ar pirmo smaidu, būs laimīgs par kopā pavadīto laiku un visdrošāk jutīsies tad, kad būsiet viņam blakus. Bet Jums jāņem vērā tas, ka spēlēšanās laikā bērns sevi attīsta caur paša darbībām. Pat vienkārša roku pētīšana un ieraudzīšana sniedz viņam gan emocionālu, gan sociālu, gan kognitīvu un fizisku pašizglītošanās procesu.

Galvenais, ko bērns apgūst no 0 līdz 3 mēnešu vecumam

  • Mazulītis iemācās atklāt savas plaukstas. Viņš vēl neapzinās, ka tās ir viņa. Viņš līdz galam vēl neizprot, ka viņa rokas ir vienots veselums. Viņš to mācās.
  • Noteikti pamanīsiet, ka šajā vecumā ar īpašu nopietnību mazulītis atvērs un aizvērs plaukstiņas
  • Mazulītis iemācās grozīt rociņas. Viņam tas ir kā interesants piedzīvojums
  • Atklāšanas prieks - mazulītis saprot, ka viņam ir divas plaukstiņas.
  • Instrumenti ar ko turpināt iepazīt jauno pasauli –abas plaukstas satiekas, ar plaukstu palīdzību bērniņš mācās ieraudzīt un sajust.  

Kā vecāki palīdz mazulītim mācīties un apgūt pasauli?

20180326124355-60150.jpg

  • Neiejaucoties un ļaujot.
  • Esot blakus un vērojot.
  • Iekārtojot piemērotu vidi.
  • Sarūpējot vecumam atbilstošas rotaļlietas.
  • Dodot bērniņam laiku un esot mierīgiem

Lai gan vecākiem bieži vien šķiet, ka mazulītis šajā laikā neko daudz nesaprot, viņš iemācās caur jūsu balsi un tai sekojošām darbībām uztvert lietas un to kārtību. Tāpēc – ņemiet to vērā, pirms plānojat ātri nomainīt autiņbiksītes, ātri aizskriet līdz virtuvei pagatavot pudelīti vai pārģērbt mazulīti uz galda vai vēl kādā tam nepiemērotā vietā.

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā