Zelka: viss, kas vajadzīgs dzemdību procesā, sievietē jau ir!

Zelka: viss, kas vajadzīgs dzemdību procesā, sievietē jau ir!

04. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Baiba Zelka par vecmāti strādā jau 15 gadus un viņa ir viena no Māmiņu Kluba Vecāku skolas lektorēm, kura topošajiem vecākiem palīdz sagatavoties laimīgajam notikumam – mazulīša nākšanai pasaulē. Ko īpašu var uzzināt tieši Baibas Zelkas lekcijās, vai viņa uzskata, ka sagatavošanas kursus jāapmeklē arī topošajiem tētiem, un kāds ir vecmātes novēlējums gaidāmo mazulīšu vecākiem, lasi turpinājumā!


Par ko topošie vecāki uzzina atnākot tieši uz Jūsu dzemdību sagatavošanas nodarbībām? Kādi tajās ir galvenie akcenti?

Savās lekcijās topošos vecākus iepazīstinu ar pašu būtiskāko, kas jāzina par gaidību laiku, pašu dzemdību procesu un pēcdzemdību periodu, lai viņiem rastos priekšstats, kas katrā no tiem notiek.

Esmu secinājusi, ka viena liela daļa nemaz nezina, piemēram, to, kas ir dzemdību priekšvēstneši, kas ir īstā, bet kas - viltus dzemdību darbība, un kā tās atšķiras.

Savās nodarbībās es akcentēju nianses, kuras runājot par gatavošanos dzemdībām, pašu dzemdību procesu un pēcdzemdību periodu ir visbūtiskākās!

Tā kā esmu arī praktizējoša bērnu māsa un strādāju jaundzimušo intensīvajā terapijā, vēl savās lekcijās akcentēju, to, kas man medicīniski šķiet būtisks. Piemēram, to, kāpēc netiek pievērsta uzmanība tādām analīzēm kā B grupas hemolītiskais streptokoks, kas drīzumā mūsu valstī būs jāveic visām pacientēm vismaz no 37.nedēļas, varbūt jau no 35.nedēļas.

Jāsaka, savās lekcijās tikai nedaudz runāju par elpošanas tehnikām un pozām, jo, pirmkārt, esmu pārliecināta, lai šos tematus aplūkotu padziļināti, vismaz pirmajā nodarbībā tam jāvelta divas, trīs stundas, bet Māmiņu Klubā ir citi speciālisti, kas topošajiem vecākiem padziļināti stāsta tieši par to.

Un, otrkārt, domāju, ka pat tad, ja grūtniece nekad nav mācījusies elpošanas tehnikas vai apguvusi dzemdību pozas, šīs zināšanas viņā jau ieliktas no dabas, un dzemdību laikā nepieciešama tikai neliela kontrole no personāla, kurš pateikts priekšā, kā konkrētajā brīdī elpot, un kādu pozu mēģināt ieņemt. Tad, ja topošā māmiņa sev uzticas un zina, ka viņa pati ar to tiks galā, viņai arī viss izdosies.

Tomēr, ja ir kāda niansīte, ko par elpošanas tehnikām vai dzemdību pozām topošā māmiņa vēlas uzzināt vairāk, vienmēr varu ieteikt, kurš speciālists ir tas, pie kā var droši doties, un kurš divu, trīs stundu laikā to visu praktiski iemācīs.  

Tātad izvēloties vecmāti, pie kuras apmeklēt dzemdību sagatavošanas kursus, būtiskākais ir tas, ko topošā māmiņa no šīm lekcijām sagaida, ko tajās vēlas uzzināt.

Kā Jums šķiet, vai arī vīrietim ir jāapmeklē dzemdību sagatavošanas kursus?

Tad, ja sieviete pati ir izlēmusi tos apmeklēt, tas ir jauki, un ja atbalsta persona, vienalga, vai tas ir vīrietis vai kāds cits cilvēks, kas izvēlējies nākt grūtniecei līdzi noklausīties lekciju, tas ir dubultā jauki. Tad, ja topošā māmiņa izlemj nākt viena un vēl nezina, vai kāds viņai būs līdzās dzemdībās, to rādīs laiks!

Ne vienmēr tās grūtnieces, kuras uz nodarbībām atnākt vienas, arī dzemdībās ir vienas – nē! Dažkārt tajās iesaistās arī kāda atbalsta persona. Un gadās arī tā, ka cilvēks, kurš ir nācis un klausījies nodarbības, beigu fāzē tomēr pasaka, „nē, mīļā, piedod, es laikam palikšu mājās vai pagaidīšu aiz durvīm”.

Tādēļ tas, ka topošā māmiņa dzemdību sagatavošanas kursus apmeklē viena vai kopā ar kādu, vēl līdz galam nav noteicošais faktors, ka tā tas būs arī dzemdību procesā!

Tomēr neapšaubāmi, tas, ka pati grūtniece vai arī topošā māmiņa kopā ar atbalsta personu – vīru, draudzeni vai mammu – šīs nodarbības atnāk noklausīties, var būt lielisks palīgs dzemdībās.

Tātad uz dzemdību sagatavošanas kursiem iesakāt nākt tiem, kuri to tiešām vēlas?

Piespiest nevienu noteikti nevajadzētu. Arī pašai grūtniecei sevi nevajag piespiest apmeklēt nodarbības tikai tāpēc, ka to dara visi, bet vēl jo vairāk to nevajadzētu uzspiest atbalsta personai, jo ar varītēm mīļš nebūsi.  

Dažkārt tieši šis kļūst par iemeslu tam, ka pēc kopīgām dzemdībām sašķobās pāra attiecības. Un ne jau tāpēc, ka dzemdībās būtu bijuši glītāki vai neglītāki skati, bet gan tādēļ, ka kaut kas ir darīts piespiedu kārtā! Tas ir galvenais problēmas cēlonis.

Tie vīrieši, kuri vēl svārstījušies izvēlē, būt klāt dzemdībās vai nē, bet nonākuši stacionārā, paliek, vairs neiedomājas par to, ka grasījās iziet, un dzemdību procesu pārdzīvo un izdzīvo ļoti veselīgi.

Turpretī, ja viņš ir ar varītēm atstiepts (citādāk to nevar nosaukt) un dzemdību procesā piespiests iesaistīties, atklāti sakot, šajās attiecībās, kurām būtu jāveidojas vēl skaistākām un labākām, nevar sagaidīt neko skaistu un labu.  

Kāds būtu Jūsu novēlējums topošajiem vecākiem?

Topošajām māmiņām vēlu noticēt pašām sev, jo viss tas, kas būs nepieciešams dzemdību procesā, sievietēs jau ir! To, kādas un cik spēcīgas būs izjūtas, viņu ķermenis jau zina, vien jautājums, vai viņu prāts to spēj pieņemt.

Šajā mūsdienu tehnoloģiju laikmetā lielai daļai sieviešu ir ļoti grūti noticēt pašām sev, bet to no sirds novēlu!

Savukārt vīra kungiem vai citām atbalsta personām, kuras arī izdzīvo grūtniecības laiku, dzemdību procesu un pēcdzemdību periodu, ir jāsaprot, ka pašas dzemdības ir emocionāls process ne tikai sievietei, bet arī viņiem pašiem, un tas ir ļoti nopietns fizisks darbs, kura laikā jābūt gan pacietībai, gan fiziskajai izturībai.

Savukārt pēcdzemdību periodā vīriešiem jābūt izpratnei par to, ka viņi ar sievieti vairs nav divi vien, bet ir vēl viens, kuram pirmajā brīdī sieviete veltīs nedaudz vairāk laika nekā vīrietis varbūt bija iedomājies.

Tātad visā šajā procesā vēlu emocionālo un fizisko izturību, bet sievietei – noticēt pašai sev!

Māmiņu Klubs

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ


20150723185255-65646.jpg