Zande par placentas izmantošanu: kas der vienam, nederēs otram!

21. Oct 2013, 00:10 Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv

Šajā nedēļā Māmiņu Klubā un arī masu medijos nerimst sarunas par filmēto sižetu saistībā ar kokteiļa pagatavošanu,kurā izmantota placentas piedeva. Vienmēr būs atbalstītāji, kā arī nopēlēji. Tas lai paliek katra paša ziņā, bet mēs, Māmiņu Kluba redakcija, vēlējāmies uzzināt Māmiņu Kluba ekspertu viedokli un pieredzi par alternatīvu placentas izmantošanu. 

Tā kā placentas izmantošana nav tikai fizioloģisks process, bet arī saistīts ar emociju un jūtu pasauli, kas liek mums izšķirties par šādu soli, vēlējāmies uzzināt psiholoģes Diānas Zandes viedokli.

"Sabiedrības apskatei mēs arvien vairāk izliekam intīmos procesus. No vienas puses, tas ir apsveicami, ja tas tie darīts ar mērķi izglītot, jo intīmie procesi- zīdīšana, dzemdības, skar teju ikvienu sievieti reproduktīvā vecumā, tāpēc būtu svarīgi saprast, ka dzemdības nebūt nav kaut kas šausmīgs, bet gan to var padarīt kā piedzīvojumu,kurā justies labi!

No otras puses- jo skandalozāka tēma sabiedrībā tiek apspriesta, jo lielāka reklāma un lielāka publicitāte šī tēma izpelnās, jo diemžēl mēs ikdienā pievēršam daudz lielāku uzmanību tam, kas notiek citu dzīvēs, kas bieži vien ir visai nesvarīgas lietas, nevis risinot savas personīgās problēmas.

Zīdītāji dzīvnieki ļoti sargā savus mazuļus, tāpat tie savu placentu pēc dzemdībām apēd. Arī cilvēkiem piemīt šis nedaudz dzīvnieciskais instinkts, kad sievietei pēc dzemdībām gribas skūpstīt, glāstīt un aizsargāt bērnu. Par to sabiedrībai divu domu nav- mūsu bērni ir jāmīl, jāaizsargā un jābūt viņiem blakus. Bet kad runa ir par dzīvnieciskā instinkta otru pusi- placentas izlietošanu- sabiedrības domas diezgan krasi dalās.

Protams, placentu var izkaltēt,izmantojot homeopātisko preparātu gatavošanā, var stādīt zem kokiem, var veidot mākslas darbus un...var pagatavot kokteiļus ar augļiem, izmanojot visus labumus, kas šajā orgānā ir. "Pretīgi!", "Dzīvnieciski!", "Fuij" - tamlīdzīgus komentārus var lasīt pie ziņas, ka Māmiņu klubā tiks rādīts sižets, kā izmantot placentu netradicionālā veidā. Padomāsim- ja mūsu kaimiņiene Anniņa būtu kādā vakarā apēdusi placentu, vai mēs par to zinātu? Nezinātu.

"Kamēr mēs nezinām, mēs netrakojam un neceļam brēku par to,kas mūs neskar," uzsver psiholoģe. "Informācija ir taktiski jāpasniedz, auditorija ir jāsagatavo un jābūt gataviem, ka reakcija būs adekvāta katra sabiedrības locekļa pieredzes ietvarā."

Diāna Zande uzskata, ka šajā reizē jautājums par placentas izmantošanu ir skandalēšana skandāla pēc un katram pašam būtu jāizvērtē, cik ļoti šī tēma skar konkrētu cilvēku personiski: "Vai šādu intīmu jautājumu publiskošana palīdz sabiedrībai attīstīties vai tomēr rada diskomfortu? Vai runāšana par šādām tēmām ir informētības vai publicitātes jautājums?" 

Mēs neesam pirmatnējie cilvēki, bet atgriežamies pie lietām, kas agrāk bijušas populāras, arī šī placentas izmantošana to apēdot. Viena lieta ir iegūt vitamīnus no jebkā, kas mums ir apkārt, šajā gadījumā- placentas, jo placentā patiešām ir daudz dažādi noderīgi vitamīni, bet vienmēr pastāv jautājums- VAI MAN TO PATIEŠĀM VAJAG? 

"Zaļais dzīvesveids, veselīga ēšana, dabiskums- man šķiet šis ārkārtīgais dabiskums ir pārspīlēts vilnis," uzskata psiholoģe.

Diāna Zande iesaka topošajām vai tikko dzemdējušajām jaunajām māmiņām, kuras plāno placentu saglabāt, dot priekšroku placentas iestādīšanai zem liepas vai ozola, kas arī sabiedrībā neizraisītu tik nepatīkamas sajūtas, bet,protams, būs arī centīgāki cilvēki,kuri no placentas vēlēsies izgatavot homeopātiskos preparātus vai pat pagatavot placentas- augļu kokteili, bet tam noteikti nebūt jābūt kā modes lietai, kurai seko ikviens. "Kas der vienam, nederēs citam," lakoniska noslēgumā ir psiholoģe Diāna Zande. "Ja runājam par placentas izmantošanu pārtikas nolūkiem, tas ir tieši tas pats kas vitamīnu lietošana- kāds to dara,bet kāds atsakās to darīt." 

Kristīne Damškalne, Māmiņu Klubs

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā