Vīrietis dzemdībās – jā vai nē?

Vīrietis dzemdībās – jā vai nē?

26. Sep 2014, 21:22 lauvinja lauvinja

Man ir divu bērnu dzimšanas pieredze un abās klāt bija bērnu tēvs, tomēr es teiktu, ka nav vienozīmīgas atbildes – būt klāt vai nebūt. Bez tam daudz ko izšķir nianses.

Kad gaidīju pirmo mazuli 2000 gada beigās, vīrieša dalība dzemdībās bija tāda modes lieta. Mans mīļotais atklāti pateica, ka nav gatavs dalībai dzemdībās un to procesu nevēlas redzēt. Izrunājoties ar vecmāti un dzīvesdraugu vienojāmies – LĪDZ dzemdībām būs man blakus, bet izstumšanas periodā galā būs jātiek man. Biju uzmetusi lūpu! Bet mana dzīvesgudrā vecmāte klusiņām čukstēja ausī – ļauj visam ritēt savu gaitu. Tā nu sākoties dzemdībām, abi devāmies sagaidīt mūsu pirmdzimto. Pirmās dzemdības, lielais sniega putenis, kupenas, lika mums doties gana laicīgi uz slimnīcu. Kontrakcijas ar vīrieti pavadījām kopā, bet pienāca brīdis, kad bija jādodas uz dzemdību zāli. Es biju gatava doties viena pati, bet man par pārsteigumu vīrietis nāca līdz. Tiesa, nabas saiti atteicās pārgriezt, bet es par to nudien nedusmojos. Kad vēlāk jautāju – kāpēc mainīji domas? Man tika atbildēts – es neatradu argumentus nebūt tev blakus!

Kad pasaulē nāca mūsu otrais bērns, mums abiem bija skaidrs, ka dzīvesdraugs būs blakus. Uz dzemdībām devāmies kopā. Toties nonākot pirmsdzemdību palātā, mana vienīgā vēlme bija būt vienai un dušā! Tā nu es – biju dušā, bet mīļotais lasīja līdzpaņemto grāmatu. Šoreiz man negribējās, nedz krustu masāžu, nedz pieskaršanos, ko respektēja mans mīļotais. Protams, neskatoties uz manām kaprīzēm, bērna nākšana pasaulē bija ļoti emocionāla mums abiem. Arī šoreiz dzīvesdraugs atteicās pārgriezt nabas saiti.

Secinājums – mīļotā vīrieša vai kāda cita mīļa un uzticama cilvēka klātbūtne dzemdībās rada drošības sajūtu, kas arī ir pats svarīgākais! Bez tam kontrakciju periodā ar atbalstu ir drošāk un vienkāršāk laiku īsināt! Toties pašā dzemdību procesā man pietiktu ar medicīniskā personāla klātbūtni.

Man ieteikums – neko neuzspied, dod iespēju izvēlēties, jo mēs visi esam tik dažādi!

Bilde no neta dzīlēm!