Vienolu un divolu dvīnīši - ar ko tie atšķiras?

Vienolu un divolu dvīnīši - ar ko tie atšķiras?

20. Mar 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dvīnīši mammas puncī var būt kā divas ūdens lāses, bet var gadīties arī tā, ka viņi ir pilnīgi atšķirīgi. Kāpēc tā notiek?

Iemesli ir jau sen labi izpētīti. Kā zināms, gadās, ka dvīnīši ir tik līdzīgi, ka vecākiem viņus ir grūti atšķirt. Tādi bērniņi pasaulē dzimst, jo olšūna tās agrīnajās apaugļošanās stadijās ir sadalījusies divās (vai pat vairāk) daļās, tās ir pilnīgi vienādas vienas olšūnas daļas, un katra no tām sāk attīstīties kā atsevišķs organisms. Tādus dvīnīšus sauc par vienolas dvīnīšiem. Viņiem vienmēr ir viens dzimums, vienāda asinsgrupa, viņi ir ļoti līdzīgi pēc izskata, pēc rakstura, un bieži viņi pat slimo ar vienām un tām pašām saslimšanām.

Ja mammas organismā nobriest vienlaikus vairākas olšūnas un tās pagūst apaugļot dažādi spermatozoīdi, tad dzemdē var sākt veidoties vairāki aizmetņi. Tādus dvīnīšus pieņemts saukt par divolu dvīnīšiem. Un šie dvīnīši var būt atšķirīgi gan pēc dzimuma, gan arī pēc ģenētiskās struktūras un izskata. Viņiem būs atšķirīgas asins grupas un atšķirīga āriene, kā arī, protams, raksturs.

Speciālisti uzskata, ka vienolas dvīnīšu dzimšana ir nejaušs gadījums, kas ir 3-4 gadījumi no tūkstoš dzemdībām. Ja esi jau laidusi pasaulē vienolas dvīnīšus, tad risks atkal pie dvīnīšiem tikt ir tikpat neliels kā lielajam vairumam cilvēku.

Bet cerība tikt pie divolu dvīnīšiem, savukārt, ir ieprogrammēta cilvēka gēnos. Ja tev ir zināms kāds no tuviem radiniekiem, kam ir jau dvīnīši vai trīnīši (runa ir tikai par divolu dvīnīšiem!), tad arī tev pastāv ticamība vai cerība kādreiz tikt pie dvīnīšiem. Turklāt, tev šī iespēja ir cerīgāka, nekā lielajam vairumam cilvēku.

Lai arī kādi būtu jūsu dvīnīši - vienolas vai divolu, tas nekādi neietekmē prieku par ilgi gaidīto tikšanos!

Mierīgu un vieglu jums grūtniecības laiku!

Māmiņu Klubs