VIDEO: cilmes šūnu ceļš līdz Cilmes šūnu bankai

19. Oct 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mīti ,kas apvij cilmes šūnas, to paņemšanu un glabāšanu vienmēr rada daudz neatbildētu jautājumu un patiesība, nereti pazūd visā informācijas pārpilnībā. Kas ir Cilmes šūnas un kam šo vērtīgo resursu uzticēt – par to turpinājumā ar Zani Rogu, LYL BioBank vadītāju.

Nabassaites asinis ir vērtīgs cilmes šūnu ieguves avots 

Šīs dzīvībai tik svarīgās šūnas tiek paņemtas no nabassaites uzreiz pēc Jūsu mazuļa piedzimšanas. Nabassaites asinīs esošajām cilmes šūnām piemīt unikāla spēja pārvērsties jebkura cita tipa asins šūnās, piem., baltajās asins šūnās jeb leikocītos, ko var izmantot reģeneratīvās ārstēšanas nolūkos.

Šī veida cilmes šūnas, sauktas par hematopoētiskajām cilmes šūnām, ir nenovērtējami palīgi asins slimību ārstēšanā. Uz šodienu visā pasaulē šīs cilmes šūnas izmantotas vairāk kā 40 000 transplantu veikšanai. Un šis skaits turpina pieaugt.

Šobrīd, izmantojot nabassaites hematopoētiskās cilmes šūnas, iespējams ārstēt aptuveni 85 dažādas slimības, tostarp, leikēmiju. Par efektīvāko anēmijas un talasēmijas ārstēšanas veidu ir atzīta tieši cilmes šūnu transfūzija. Future Health Biobank ir izsniegusi nabassaites asins cilmes šūnu paraugus ārstēšanai Eiropā, ASV un Tuvajos Austrumos.

Noderīga informācija:  www.futurehealthbiobank.com