Veselīgs uzturs grūtniecības plānošanas laikā

Veselīgs uzturs grūtniecības plānošanas laikā

30. Oct 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tas, ko tu ēd un cik daudz tu ēd, var gan pozitīvi, gan negatīvi ietekmēt izredzes tikt pie bērniņa. Te būs vairāki svarīgi padomi attiecībā uz uzturu, lasi un sapratīsi, kas var palielināt tavas izredzes tikt pie bērniņa.

Pārskati savu ēdienkarti - 3-12 mēnešus līdz mazuļa ieņemšanai

Uzturs ietekmē gan vīrieša, gan sievietes fertilitāti. Ja abiem ir sabalansēts uzturs, tad bērniņa ieņemšanas izredzes palielinās viennozīmīgi.

Svaram jābūt normālam

Tu vari mazliet nomest svaru, vai arī tieši otrādi - mazliet to uzņemt, ja tavs svars ir patiešām mazs, un to visu der darīt pirms grūtniecības iestāšanās. Vislabāk pieturēties pie sava ideālā svara, kas ir atbilstošs ķermeņa garumam un tavam vecumama, jo liekais svars vai tā trūkums tomēr pazemina iespējas tikt pie bērniņa. Pakonsultējies ar ārstu pirms jebkuras diētas uzsākšanas.

Ja tev ir liekais svars, jālieto uzturā šķiedrvielām bagāts ēdiens, bet tāds, kam ir zems tauku saturs. Neaizmirsti par fiziskiem vingrinājumiem. Var pameklēt speciālās grupu nodarbības, kurās vairāk vari uzzināt par uzturu no kompetentiem speciālistiem. Iespējams, tieši kursu, nodarbību apmeklējums sniegs vislabāko rezultātu, jo sajutīsi, ka neesi viena, un centīsies darīt kopā ar citiem visu, lai sasniegtu vēlamo rezultātu.

Straujš svara zudums var negatīvi ietekmēt organisma stāvokli, un arī tas var beigās nepalīdzēt mazuļa ieņemšanai.

Izveido savu veselīgā uztura plānu

Veselīgs uzturs ir tāds, kuru var droši saukt par sabalansētu. Bērniņa plānošanas laikā jābūt daudzveidīgam uzturam. Tādā ēdienkartē ietilpst:

  • Dārzeņi un augļi - svaigi, saldēti, konservēti, kaltēti vai sulās. Dienā, vismaz 5 porcijas.
  • Ogļhidrāti - maize, makaroni, rīsi - pilngraudu un kartupeļi.
  • Olbaltumvielas - gaļa, putna gaļa, zivis, olas un pākšaugi.
  • Zivis - divas reizes nedēļā. Vislabāk - svaigs tuncis, kas nav konservēts un nav pārāk trekns, tad vēl var ēst skumbriju, sardīnes un foreles.
  • Piena produkti - piens, siers, jogurts. Tajos ir kalcijs.
  • Dzelzi saturoši produkti - sarkanā gaļa, pākšaugi, žāvēti augļi, maize, zaļie dārzeņi, sausās pilngraudu brokastis.
  • Produkti un dzērieni, kas satur C vitamīnu. C vitamīns vislabāk palīdz uzsūkties dzelzij.

Jāsamazina taukus saturošu produktu lietošana, tāpat arī cukurs, sevišķi būtu jāpievērš uzmanība tam, cik daudz tiek ēstas kūciņas, tortes, cik daudz tiek dzerti gāzētie ēdieni, un cik bieži tiek ēsti ātri pagatavojamie ēdieni (fast-food). Centies katru dienu brokastis ēst vienā un tai pat laikā. Porcijām jābūt nelielām, un starp ēdienreizēm našķēties nevajadzētu.

Vitamīni arī jālieto

Sabalansēts uzturs var nodrošināt tavu organismu ar visu tam nepieciešamo, bet tomēr, speciālisti uzskata, ka papildus vitamīni tomēr ir vajadzīgi arī tiem, kas ēd veselīgi. Var lietot arī pārtikas piedevas jeb uztura bagātinātājus, ja to iesaka ārsts. Vitamīnus īpaši iesaka lietot sievietēm, kam neizdodas tikt pie bērniņa, tāpat arī sievietēm, kas ēd, kad pagadās. Ar vitamīnu palīdzību iegūsi pārliecību, ka organisms tiktiešām saņe visu tam nepieciešamo. Atceries, ka uztura bagātinātāji neaizvieto pilnvērtīgu, veselīgu uzturu. Turklāt, grūtnieču vitamīnus var sākt lietot arī pirms bērniņa ieņemšanas, un tajos ir viss, kas vajadzīgs gan sievietes, gan vēlāk arī topošās māmiņas un bērniņa veselībai. Pret vitamīnu izvēli jāizturas ļoti atbildīgi, tāpēc par to, kuri vitamīni būtu tieši tev piemērotākie, jārunā ar savu ginekologu.

Lieto folskābi

Folskābe noderēs ne tikai sievietei. Pateicoties tajā esošajam B vitamīnam, kura uzņemšana samazina sirdslēkmju rašanās risku, tāpat arī tā samazina insulta, vēža un diabēta rašanās iespēju. Tiek pazemināts arī risks tikt pie iedzimtiem nervu sistēmas traucējumiem bērniņam. Sievietēm, kas cenšas tikt pie bērniņa vai arī ir jau gaidībās, būtu ik dienas jāuzņem 0,4mg (400mkg) folskābes. Tā jāsāk uzņemt no brīža, kad pārtraucat lietot kontracepciju, un tas jāturpina darīt līdz pat 12.grūtniecības nedēļai. Pārliecinies, ka vitamīni vai uztura bagātinātāji, ko lieto, nesatur A vitamīnu. Sievietēm grūtniecības laikā ar šī vitamīna uzņemšanu jābūt uzmanīgām.

Der lietot arī folskābi saturošus produktus: spinātus, kāpostus, citrusaugļus, riekstus, brūnos rīsus.

Atturies no alkohola

Ja esi no tām, kas atpūšoties mēdz šad un tad iedzert, tad nu gan būs jāatturas no alkohola, ja patiešām vēlies tikt pie bērniņa. Atsakies no alkohola vispār, vai arī lieto to ļoti reti. Viena alkohola deva ir pieļaujama divas reizes nedēļā. Viena deva ir krūzīte ar gaišo alu vai sidru. Vīna glāzē ir divas devas. Galvenais risks, ko rada pārmērīga alkohola lietošana ir iespējamie augļa attīstības traucējumi. Ja tu vairs neizsargājies, iespējams, esi jau stāvokļi, tāpēc labāk neriskēt ar alkohola lietošanu.

Padomā par kofeīnu

Objektīvu pierādījumu par kofeīna ietekmi uz fertilitāti nav. Un tomēr grūtniecēm iesaka samazināt kofeīna patēriņu dienā, jo pārmērīga kofeīna lietošana var ietekmēt arī bērniņa svaru uz dzimšanas brīdi. Grūtniecības plānošanas laikā jāmācās sevi atradināt no šokolādes, kakao, gāzētiem dzērieniem un kafijas. Vislabāk dienā nepārsniegt 200mg, tātad dienā var uzņemt vienu no šiem:

  • 2 tasītes šķīstošās kafijas (katra 100mg)
  • 2 tasītes nešķīstošās kafijas (katra 100mg)
  • 4 tasītes tējas (katra 50mg)
  • 5 bundžiņas kolas (katra 40mg)
  • 4 (50 g) tāfelītes melnās šokolādes (katra 50mg). Piena šokolādē kofeīna ir 2 reizes mazāk kā tumšajā.

Vēl sievietēm, kas plāno grūtniecību, būtu jāatsakās no A vitamīna lielos daudzumos. Tas atrodams aknās un aknu izstrādājumos, piemēram, pastētē. Tāpat būtu jāatsakās no dažādām jēlām, pusjēlām zivīm un jābūt uzmanīgai ar pūdēto sieru lietošanu uzturā.

Māmiņu Klubs