Veselīga grūtniecība: Omega-3 taukskābju nozīme grūtniecības laikā

25. Apr 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai grūtniecība noritētu veselīgi, gan gaidāmajam mazulim, gan pašai māmiņai ļoti svarīgs elements ir Omega-3 taukskābes. Kāpēc tās ir tik svarīgas tieši grūtniecības laikā? Vaicājām ginekoloģei Alisei Vigulei.

Omega-3 taukskābes ir vienas no būtiskākajām polinepiesātinātajām taukskābēm. Tā kā organisms pats nespēj tās sintezēt, svarīgi Omega-3 uzņemt ar uzturu, nepieciešamības gadījumā papildus lietojot arī uztura bagātinātājus.

“Topošās māmiņas organismā Omega-3 taukskābes tiešā veidā šķērso placentu, tādējādi nonākot uzreiz pie augļa, līdz ar to auglis tās var izmantot savam metabolismam,” stāsta ginekoloģe Alise Vigule, norādot, ka pierādīts, ka pietiekamam Omega-3 taukskābju līmenim ir ļoti liela nozīme augļa augšanā, augļa kaulu augšanā, smadzeņu attīstībā un nobriešanā, kā arī augļa redzes un tīklenes attīstībā. Omega-3 taukskābes ir svarīgas arī māmiņas veselībai, jo samazina preeklampsijas attīstības risku. Pierādīts, ka Omega-3 taukskābes samazina arī pēcdzemdību depresijas attīstības risku un var novērst priekšlaicīgu dzemdību riskus.

“Lai uzņemtu pietiekamu Omega-3 taukskābju daudzumu, ir svarīgi uzturā iekļaut treknās zivis, jo tieši tajās Omega-3 taukskābes sastopamas visvairāk,” stāsta Alise Vigule, mudinot uzturā iekļaut, piemēram, skumbrijas, brētliņas, lasi. Vienlaikus viņa vērš uzmanību, ka, izvēloties zivis, svarīgi, lai tās nāktu no tīriem ūdeņiem, jo zivīs uzkrājas toksīni. “Ja zivis nozvejotas piesārņotos ūdeņos, ar tām var uzņemt toksīnus, kas nelabvēlīgi ietekmē grūtniecību,” norāda ārste. Viņa atgādina, ka toksiskās vielas visvairāk uzkrājas lielajās zivīs, tāpēc uzturā labāk iekļaut mazāka izmēra zivtiņas.

Ja sieviete neēd zivis, viņai tās negaršo, ir alerģiska reakcija vai arī kādu citu iemeslu dēļ zivis vismaz divas reizes nedēļā netiek iekļautas uzturā, Omega-3 taukskābes var uzņemt arī ar augu valsts produktiem, piemēram, čia, kaņepju sēklām, linsēklām, taču jāatceras, ka šajos produktos Omega-3 taukskābju daudzums ir mazāks nekā zivīs, tāpēc tās papildus jāuzņem ar uztura bagātinātājiem. Alise Vigule gan uzsver, ka par uztura bagātinātāju lietošanu jāpārrunā ar savu ginekologu vai vecmāti jau grūtniecības uzskaites sākumā, lai izvēlētos atbilstošu preparātu, ar kuru saņemt dienā nepieciešamo Omega-3 taukskābju devu.