VECMĀTE: Uz kursiem biežāk sākušas nākt arī topošās vecmāmiņas

VECMĀTE: Uz kursiem biežāk sākušas nākt arī topošās vecmāmiņas

12. Sep 2016, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdību sagatavošanas kursi Māmiņu Klubā sastāv no 4 lekcijām; divas no tām par grūtniecību un dzemdībām vada Rīgas Dzemdību nama vecmāte Baiba Zelka. Viņa strādā arī par bērnu māsu Rīgas Dzemdību nama reanimācijas nodaļā. Darba pieredze pārsniedz 10 gadus.

- Pastāsti, lūdzu, kas apmeklē dzemdību sagatavošanas kursus Māmiņu Klubā!

Pamatā, protams, tie ir vecāki, kas gaida pirmo bērniņu. Viņiem ir vairāk jautājumi, un viņiem daudz kas nav līdz galam zināms un saprotams. Nereti nāk arī ģimenes. Vēl kāda topošā māmiņa ņem līdzi arī draudzeni.

Esmu ievērojusi, ka arvien lielāku interesi izrāda topošās vecmāmiņas. Viņas nāk uz kursiem kā rezerves variants, ja vīrs, piemēram, dzemdību laikā, ir komandējumā. Bet vispār, kā rāda prakse, tagad tas, ka topošo māmiņu dzemdībās pavada viņas mamma - nav nekāds retums.

Tā kā tagad, atšķirībā no tā saucamajiem "treknajiem gadiem", ārsti vairāk nenozīmē tik daudz ķeizargrieziena operāciju, arvien biežāk uz kursiem nāk māmiņas, kam ir jau bijis ķeizargrieziens. Neatkarīgi no tā, vai tas bijis plānveida, vai pēkšņs ķeizargrieziens, ja veselība ļauj, tad nākošās dzemdības ne vienmēr nozīmē atkal ķeizargriezienu. Ja var izmēģināt, kā tas ir dzemdēt pašai, un fiziski tas ir iespējams, mēs to piedāvājam, pastāstam par to. Katrā grupā ir vismaz viena sieviete, kam ir bijis ķeizargrieziens, un viņa nākošās dzemdības plāno kā dabīgas dzemdības, viņa tām rūpīgi gatavojas.

Protams, nāk arī māmiņas, kas gatavojas otrajām dabīgajām dzemdībām, un ir arī tādas, kas gaida ceturto bērniņu, un nāk uz kursiem.

- Kas visvairāk interesē vecākus?

Tie, kam nav nekādas pieredzes, vēlas zināt, kā norit dzemdības. Tie, kam jau ir pieredze, vēlas zināt, kas mainījies kopš iepriekšējām dzemdībām, vēlas atjaunot atmiņu par dažādiem jautājumiem.

Tāpat ir vērts pieminēt, ka kursu apmeklēšana ļauj jau dzemdējušai mammai ienirt sevī, tikt skaidrībā par dažādiem jautājumiem ar speciālistiem un saprast, kāpēc pagājušajā reizē bija tā, kā bija, nevis tā, kā bija iespējams, un tā, kā mamma bija iedomājusies. Tas var mainīt visu šajā reizē, mamma var saprast, uz ko uzstāt, kā atslābināties utt.

- Vai topošie vecāki sākuši retāk slēgt līgumus ar ārstiem un vecmātēm par gaidāmajām dzemdībām?

Es nevarētu teikt, ka ir spilgti izteikta tendence, runājot par to, vai ir vairāk, vai mazāk slēgtu līgumu. Drīzāk, pēc krīzes ļaudis ir kļuvuši praktiskāki savu finanšu sadalē. Kāds neslēdz līgumu, un izlemj šo naudiņu novirzīt ģimenes palātas vai anestēzijas vajadzībām. Bet, ja finanses atļauj, cilvēki izvēlas tomēr slēgt līgumu. Tā ir katra personīgā darīšana.

Vienīgais, ko es skaidri redzu, tā ir vecāku noskaņa, tieši runājot par tiem, kam būs pirmais bērniņš. Viņi, nez kāpēc, biežāk uzskata, ka līgums ir jāslēdz. Obligāti. It kā kāds no malas viņiem to liktu darīt. Vai arī paši. Nezinu. Bet daudzi domā, ka bez līguma dzemdības nav iespējamas, būsi kā uz mēness vai tuksnesī. Un tomēr tas tā nav.

- Vai topošās māmiņas bieži izvēlas anestēziju?

Ziniet, kā kurā maiņā. Te neviens neprasa un pat nelūdz, te - katrs otrais. Atkarīgs no katra cilvēka noskaņojuma un finansiālajām iespējām, jo te tomēr viss ir naudas jautājums.

- Kādā vecumā sievietes mūsdienās biežāk dzemdē?

Pamatā tās ir sievietes vecumā no 25 līdz 35 gadiem. Visvairāk - ap 30 vai pat mazliet virs 30. Bet ir dzemdētājas arī tuvu pie 40 vai pēc 40. Nereti dzemdē arī 42-43 gados, parasti gan tās ir atkārtotas dzemdības.

- Kā jūs domājat, kāpēc būtu vērts doties uz dzemdību sagatavošanas kursiem?

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, tas speciālists, kas novēro grūtniecību, ir tas, kuram būtu jāsagatavo arī dzemdībām. Bet reālajā dzīvē, kā jau jūs saprotat, neizdodas veltīt katrai topošajai māmiņai pietiekoši daudz laika un uzmanības, lai nodrošinātu viņu ar visu nepieciešamo informāciju.

Kursu apmeklēšana ir laba alternatīva. Pieprasījums ir, tāpēc ir arī piedāvājums.

Rīgā nav nemaz tik daudz vietu, kur, kā Māmiņu Klubā, gan latviešu, gan krievu valodā šāda veida informācija tiek sniegta katram saprotamā veidā, un tomēr - kvalitatīvi.

Cilvēki ir dažādi. Katrs dzird to, ko vēlas. Bet personīgi man ir vieglāk strādāt dzemdību procesā ar māmiņām, kas bijušas kursos. Tad pietiek mazliet kaut ko atgādināt, uzvedināt, un cilvēks atceras un saprot, ko no viņa grib.

Rekomendēju, ja ir iespēja, neskaitot dzemdību sagatavošanas kursus, apmeklēt arī grūtnieču vingrošanu vai jogu, jo tur viss notiek diezgan padziļināti, un jau praksē tiek izmēģināts viss teorētiskais, arī tas, kā pareizi elpot utt.

Kopsavilkumam, ir vismaz divi iemesli, kāpēc pirms dzemdībām apmeklēt dzemdību sagatavošanas kursus?

Pirmais – Ja daudz lasāt, meklējat daudz informācijas, bet tai pat laikā jums nav nekādas dzemdību pieredzes, jūs visdrīzāk informācijas plūdos jau slīksiet, nezinot, kur sākums, kur gals, tāpēc ir svarīgi nākt un kopā izprast visu par dzemdību fizisko un psiholoģisko norisi, lai saliktu punktiņus uz i.

Otrais –  Ja jums jau ir dzemdību pieredze, tad kursu apmeklēšana jums ir lieliska iespēja tikt skaidrībā par to, kāpēc notika tā, kā notika, ko var mainīt šajās dzemdībās. Kopā sapratīsim, kas un kā un izdarīsim secinājumus.

UZ TIKŠANOS

MĀMIŅU KLUBĀ!

Dzemdību sagatavošanas kursi Māmiņu Klubā->>>


Kontakti: Māmiņu Kluba Vecāku skola - Vīlandes ielā 1, tel.: 67350750

 20160524225011-22690.jpg