Vecmāte – lielisks palīgs ģimenei. INTERVIJA ar vecmāti Lieni Draugu

Vecmāte – lielisks palīgs ģimenei. INTERVIJA ar vecmāti Lieni Draugu

05. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu klubā notiek pirmsdzemdību kursi, kā arī vecākiem ir iespējams izmantot pakalpojumu Vecmāte steidz palīgā. Viena no vecmātēm, kas steidz palīgā, ir Liene Drauga. Vecmāte, kura palīdz māmiņām un jaunajiem vecākiem pieņemt jauno lomu un iepazīt bērniņu – ar savām rūpēm, savu atbildību un savu mīlestību.

Kādi ir galvenie uzsvari, ko liekat, vadot pirmsdzemdību kursus?

Pirmsdzemdību kursos ir trīs galvenās tēmas – sagatavošanās dzemdībām, pašas dzemdības un jaundzimušo aprūpe, tai skaitā krūts barošana. Protams, topošās māmiņas vairāk domā par pašām dzemdībām, par bērniņa aprūpi domas raisās, kad mazulis jau ir piedzimis. Tomēr kursos ir iespēja visus jautājumus sakārtot, tā teikt, salikt pa plauktiņiem. Galvenais, ko sievietēm uzsveru – bērniņš, ko viņa nēsā savā puncī un kas piedzims, ir viņas mazulis, par ko viņai pašai jāmēģina rūpēties un uzņemties atbildība. Tāpēc ir svarīgi saprast, kā citi iesaistītie šajā procesā var palīdzēt –pati sieviete, partneris, vecmāte. 

Bieži topošajām māmiņām gan dzemdības, gan laiks pēc bērniņa piedzimšanas izrādās pavisam citādāks nekā iedomāts.

Tas ir viens no maniem vecmātes uzdevumiem, izstāstīt, kā realitātē viss notiek – bez idealizēšanas un sapņu plīvura. Piemēram, par to, ka dzemdībās ir vairāki lūzuma punkti, kas ir pārejoši, pēc kuriem nāk otrā elpa, trešā un ceturtā. Tāpat pēc dzemdībām jāapzinās, ka pirmā nedēļa mājās un pirmais mēnesis ir visgrūtākais, jo visiem ir jāiejūtas jaunajā situācijā, jāaprod ar to. Tāpēc tad nevajadzētu aicināt ciemiņus, rīkot raudzības un pucēt māju, bet gan iepazīt savu bērniņu un censties atpūsties, lai visiem veidojas mierīgs un harmonisks ritms.

Par ko pēdējos gados māmiņas interesējas arvien vairāk?

Arvien aktuālāk māmiņām ir uzzināt par dabīgām dzemdībām, kas nav stimulētas, tāpat par dabisku atmosfēru dzemdību procesā izstumšanas periodā – klusinātām gaismām, savu izvēlēto mūziku. Ir interese par alternatīvo medicīnu, kā tikt galā ar dzemdību sāpēm, neizmantojot atsāpināšanu, medicīniskas manipulācijas, bet gan masāžas, pozu maiņas u.tml. Būtībā tagad daudzas māmiņas vēlas atgriezties pie pirmssākumiem, kā senlatviešu sievietes dzemdēja.

Bērniņam piedzimstot, māmiņām rodas daudz jautājumu par mazuļa aprūpi. Kādos gadījumos jaunie vecāki izmanto pakalpojumu Vecmāte steidz palīgā?

Pirmajās dienās pēc dzemdībām māmiņas vēl stacionārā speciālistiem var uzdot visus interesējošos jautājumus, bet atbraucot mājās rodas vēl simts un viens jautājums, uz ko svarīgi rast atbildes. Ir labi, ka vecmāte var redzēt māmiņu reālajā vidē, kā ir iekārtota vide, kā māmiņa aprūpē bērniņu. Ikdienas soļi ir ļoti svarīgi, lai visi justos labi. Vecmāte var ieteikt, ja bērniņam ir dzelte, lai gultiņa ir tuvāk logam, lai dzelte ātrāk pārietu. Tāpat vecmāte mēdz ierasties uz konsultāciju bērniņa gulētiešanas laikā, lai redzētu, kā notiek gulētiešana, ieteiktu, ko darīt, lai mazulis viegli un mierīgi aizmigtu.

Ja jaunajiem vecākiem ir kādas problēmas vai neskaidrības, nav nepieciešams gaidīt divas dienas vai nedēļu, lai tiktu pie ārsta vai cita speciālista, bet var uzmantot šādu pakalpojumu. Jo pēcdzemdību periodā ģimenes emocionālā labsajūta ir vissvarīgākā. Katrā ģimenē izveidojas sava individuālā situācija, ko nevar izvērtēt ne ģimenes ārsts, kas uz pāris minūtēm atnāk mājās vizītē, ne vēl jo vairāk ārsts, kuram rindā gaida vēl daudzi pacienti un ir limitēts laiks sarunai. Savukārt šajā gadījumā, kad vecmāte atbrauc uz mājām, tā ir individuāla, personīga saruna. Jaunie vecāki var pajautāt visu, kas uz sirds, kas neskaidrs. Sievietēm tas ir īpaši svarīgi. Kādreiz sievietei pietiek ar to, ka viņa var izstāstīt, saņemt apstiprinājumu, ka viss ir kārtībā. Jautājumi ir dažādi – gan par krūts zīdīšanu, gan pēcdzemdību atsāpēm un, protams, par bērniņu, kā labāk saprast jaundzimušo, kā viņu aprūpēt tā, lai viņam būtu vislabāk. Tāpat sievietēm interesē, ko viņas drīkst darīt pēc dzemdībām, kādus vingrojumus veikt. Šādā vizītē pirmajā pusstundā mēs iepazīstamies, vecmāte uzzina, kā ir gājis dzemdībās, kā jūtas māmiņa, jaunie vecāki, kā bērniņš – visas šīs lietas ir saistītas un var dot atbildes uz aktuālajiem jautājumiem. Tad jau ķeramies klāt konkrētiem jautājumiem, meklējam risinājumus. Jaunie vecāki, kas izsauc vecmāti uz mājām, paši ir atvērti sarunai, vēlas rast risinājumu, tāpēc šādas konsultācijas ir ļoti produktīvas. Turklāt vecākiem esot savā vidē, nav satraukums, var atcerēties pajautāt visu, kas aktuāls. 

Vai vecmāte šādā konsultācijā vairāk sniedz emocionālo vai praktisko atbalstu?

Visbiežāk tas ir gan emocionālais, gan praktiskais atbalsts. Emocionālais, jo vecmāte uzklausa māmiņu, saprot, ka sievietei var būt grūti. Turklāt nedod simtu desmit padomus, bet tikai iesaka variantus, kādi ir iespējami, lai sieviete pati var izvēlēties, kas viņai ir piemērotākais. Vecmāte palīdz sievietei atgūt emocionālo līdzsvaru, pasaka, ka viss ir kārtībā, ka ir labi, ka bērns dara tā, kā viņš dara.

Vecmāte arī palīdz neapjukt daudzo padomu virpulī. Tā teikt, pat ja draudzenei ir pieci bērni, tas nenozīmē, ka viņas padoms derēs konkrētajai māmiņai. Māmiņai ir svarīgi sajust, kas viņai kā mammai liekas būs labi bērniņam, viņas ģimenei. Tad arī atnāks vislabākā atbilde, neatkarīgi no tā, ko saka mamma, māsa, draudzene vai citi speciālisti. Katram ir savs viedoklis, kas izteikts no viņu skatupunkta, bet bērniņš ir piedzimis konkrētajā ģimenē un pielāgojas šīs ģimenes ieradumiem un tradīcijām. Kaut vai tik vienkāršs piemērs kā vannošana – ir ģimenes, kurās mazgājas vannā katru dienu un arī bērniņu mazgās katru dienu, citi to dara vienreiz nedēļā un tā mazgās arī savu bērniņu.

Kāda mūsdienās ir vecmātes loma?

Mūsdienās atkal veidojas izpratne, ka vecmāšu uzdevums nav tikai dzemdību pieņemšana. Vecmāte var pieņemt grūtnieci aprūpē, jo atbild par normālu grūtniecības norisi (ginekologu apmeklējot, ja ir kādas veselības problēmas), var sniegt ieteikumus plašāk nekā to dara ginekologs. Pēc dzemdībām ģimenes ārsts bērniņu apskata reizi mēnesī, vecmāte to dara krietni biežāk, turklāt var ierasties pie sievietes mājās un veltīt viņas vajadzībām vairāk laika. Šāda sadarbība ir daudz individuālāka un personiskāka, kā arī vecmātes loma daudz plašāka.

Dzemdību sagatavošanas kursi ar vecmāti, dūlu Lieni Draugu

Daudzām sievietēm ir vieglāk orientēties lielajā informācijas apjomā, ko piedāvā dažādie informācijas avoti, pie tam - kursos informācija ir strukturēta, un tā tiek piedāvātā ērtā, saprotamā formā. Dzemdības ir sarežģīts process, un - jo labāk topošā māmiņa sagatavojusies gan fiziski, gan psiholoģiski, jo lielāka varbūtība, ka viss noritēs veiksmīgi. Daudzām grūtniecēm un pāriem vispār, kas gaida bērniņu, ir svarīga komunikācijas iespēja ar tiem, kas gatavi emocionāli viņus atbalstīt šajā posmā.

20150608154307-48896.jpg

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI VECĀKU SKOLĀ: PIETEIKŠANĀS ŠEIT->>>

Eksperts