Vecmāte Kampusa: es dotu priekšroku placentas iestādīšanai!

20. Oct 2013, 08:50 Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv

Turpinot runāt, atbildēt uz neskaitāmiem jautājumiem, vēlējāmies uzzināt arī Māmiņu Kluba Vecāku skolas pasniedzējas vecmātes Ineses Kampusas viedokli par to,kā viņas praksē visbiežāk tiek vai netiek izmantota placenta.

Mēs sabiedrībā ļoti daudz runājam par dzemdībām, to norisi, partnera lomu dzemdībās un nu arvien biežāk parādās arī informācija par placentas izmantošanu pēc dzemdībām- ko ar to iesākt? kur atstāt? ko par šādu jaunās māmiņas izvēli teiks sabiedrība? Jautājumu un bažu ir daudz. Tieši tāpat kā jautājums- vai tiešām tas ir vajadzīgs.

Māmiņu Kluba aptaujātie eksperti ir vienisprātis- izvēle, ko darīt ar placentu, ir katras pašas dzemdētājas ziņā. Vecmāte Inese Kampusa atklāj, ka sievietes dalās vairākās grupās- tās, kuras zina, ko grib darīt ar placentu pēc dzemdībām; tās, kuras ir ieinteresētas pēc vecmātes jautājumiem dzemdībām par placentas izmantošanu; tās, kuras uzskata, ka placenta ir tikai medicīnisks atkritums.

"Placenta ir orgāns,kuram bērniņa gaidīšanas laikā uzticēts svarīgais uzdevums pabarot un izauklēt bērniņu. Kad bērniņš ir piedzimis, placenta savu funkciju ir izpildījusi, tādējādi tālākais, ko darīt ar placentu, ir katras māmiņas izvēle," atklāj vecmāte.

Speciāliste atzīstas, ka par placentas ēšanu viņa dzirdējusi pirmo reizi, bet sievietes, kas laidušas pasaulē bērniņu kopā ar vecmāti, visbiežāk izvēlas placentu aprakt zem rozēm vai liepas, ja piedzimusi meitiņa, vai zem ozola, ja piedzimis dēls. Tāpat ir arī pieņēmumi,ka placentas iestādīšana zem pīlādža varētu palīdzēt pret ļauno aci.

"Dzemdībās es parasti prasu: "Ko darīsim ar placentu? Stādīsim?"" atklāj vecmāte. "Ir arī daļa vecāku, kuri izvēlas homeopātiskos līdzekļus, kuri paši ņem placentu un dodas pagatavot šos graudiņus."

Procentuāli tomēr esot visai maz jauno ģimeņu, kuri izvēlas placentu ņemt uz mājām no dzemdību nodaļas.

"Jā, placentā ir olbaltumvielas; jā, dzīvnieki apēd placenu, bet es nedomāju, ka arī cilvēkiem tas būtu jādara. Es dotu priekšroku placentas iestādīšanai zem rožu krūma vai kāda koka," savus uzskatus atklāj Inese Kampusa. 

Kristīne Damškalne, Māmiņu Klubs

Skaties svētdienas raidījumā TV3 plkst.8:50, kā Māmiņu Klubs bija klāt placentas alternatīvai izmantošanai!

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā