Vecmāte: „Grūtniecei jācenšas gulēt uz to pusi, kurā novietota mazuļa muguriņa”

Vecmāte: „Grūtniecei jācenšas gulēt uz to pusi, kurā novietota mazuļa muguriņa”

02. Aug 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Pēdējā laikā, ejot gulēt, esmu pamanījusi, ka mazajam bieži nepatīk, ka es guļu uz viena vai otra sāna. Piemēram, ja esmu apgūlusies uz kreisā sāna, viņš pret to sāk aktīvi protestēt, diezgan agresīvi spārdoties un dunkājot, bet nomierinās, tiklīdz pagriežos uz otra sāna. Vai viņš tā dara, jo guļot uz viņam nevēlamā sāna, es kaut kādā veidā daru viņam pāri? Varbūt šādi spiežu viņam rociņu vai kājiņu,” vaicā kāda Māmiņu Kluba lasītāja.

Atbild vecmāte Inese Kampusa. 

Speciāliste stāsta, ka lielākoties, grūtniecei guļot uz muguras, dzemde nospiež lielo dobo vēnu un tā dēļ viņai varētu kļūt slikti. Savukārt, guļot uz kāda no sāniem, parasti tā nenotiek.

Grūtniecei pašai būtu jāpavēro, uz kura sāna guļot, mazulis kļūst aktīvāks, jo nevarētu būt tā, ka viņu neapmierina māmiņas poza, guļot uz abiem sāniem!

„Tad, ja mazulis kļūst satraukts brīdī, kad topošā māmiņa guļ uz viena no sāniem, jānoskaidro, kurā pusē bērniņam novietota muguriņa. Arī pieaudzis cilvēks ilgstoši nevar nogulēt uz kreisā sāna, jo šajā pusē atrodas sirds! Var teikt, ka placenta savā veidā ir gaidāmā mazulīša sirds puse.

Tad, ja tā atrodas pie dzemdes priekšējās sienas, pozai, kādu māmiņa ieņem nakts laikā, nevajadzētu mazulim traucēt. Savukārt, ja placenta novietojusies muguras daļā vai sānos, un nakts laikā grūtniece noguļas uz šo pusi, šādi placenta (ko var saukt par mazuļa sirdi) varētu tikt piespiesta,” skaidro Inese Kampusa.

Vecmāte stāsta, ka vislabāk mazulītim patiks, ja māmiņa gulēs uz to pusi, kurā novietota viņa muguriņa, tomēr tas katrā gadījumā būs atšķirīgi.

„Lai to uzzinātu, grūtniecei tas jājautā savam ārstam vai vecmātei, un jācenšas gulēt tiešu uz to pusi, kurā novietota bērna muguriņa. Vēl nakts laikā starp kājām var novietot graudu maisiņu vai spilvenu, vai arī pamēģināt gulēt pussēdus, lai ķermenis nebūtu novietots pilnībā horizontāli. Katra grūtniece pozu, kurā viņa nakts laikā guļ, var piekoriģēt, un iekārtoties tā, lai būtu ērti gan viņai pašai, gan bērniņam,” iesaka vecmāte.

Vēl, protams, svarīgi zināt, kādas ir grūtnieces analīzes. Iespējams, hemoglobīna līmenis ir par zemu un bērniņš ir nemierīgs tieši šī iemesla dēļ. 

Māmiņu Klubs

Vai arī tavs mazulītis mēdz "protestēt" pret pozu, kuru esi ieņēmusi nakts laikā, guļot?  

PIESAKIES UZ MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT->>>

zile zile 02. Aug 2017, 21:47

Jau otra grutnieciba un gulu uz to sanu kur bebim mugurina,uz otru sanu tiesam sak kajas rokas aktivi dauzit