Vecmāte, ārsts vai dūla: kam uzticēt bērniņa nākšanu pasaulē

14. Jul 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa piedzimšana mūsu dzīvē ir viens no nozīmīgākajiem mirkļiem, tāpēc ir ļoti rūpīgi jāapdomā tas, kādu mēs vēlamies to piedzīvot, jo tas ir sākums tam, kā veidosies mūsu mazuļa dzīve un arī mūsējā, jo mēs turpmāk dzīvosim ar iegūto dzemdību pieredzi, lai kāda tā būtu. 

Konsultē vecmāte Inese Kampusa, Rīgas Dzemdību nama Dzemdību centra virsārste Dr.Linda Grīnberga, kā arī dūla Katrīna Puriņa.

Patiesi, Latvijā mums ir iespēja izvēlēties cilvēkus, ar kuriem būsim kopā dzemdībās – mums ir iespēja slēgt līgumu ar vecmāti, ar ārstu vai dūlu, taču tik pat labi mēs varam dzemdībām nolīgt visus trīs speciālistus.

Slēdzam līgumu ar vecmāti

Vecmāte Inese Kampusa ir viena no vecmātēm, kura sadarbojas ar topošajiem vecākiem vai atsevišķi māmiņu, slēdzot līgumu un esot līdzās mazulīša sagaidīšanā. Ģimenes, ar kurām Inesei ir līgums, par dzemdību vietu izvēlas Siguldu, turklāt Inese ir vecmāte, kura var pieņemt ūdens dzemdības. Vecmāte Inese ir pārliecināta, ka topošajiem vecākiem vajadzēu nojaust par vietu un veidu, kā bēbītis ieradīsies pasaulē tad, kad sākusi ritēt trīsdesmitā grūtniecības nedēļa.

"Satikties pirms dzemdībām noteikti vajadzētu," uzskata vecmāte. "Tā var būt viena reize mēnesī, pēc sievietes vēlmēm viena reize nedēļā,lai justu pamatu un atbalstu,kur piezvanīt, kas noteikti ir neatsverams palīgs.Oficiālais laiks,kad tiek slēgts līgums ar vecmāti, ir 36 nedēļas,bet nekur nav aizliegts komunicēt un sniegt pārliecību cilvēkam jau ātrāk."

Ja mums ir noslēgts līgums ar vecmāti, tas nozīmē, ka tad, kad sākušās dzemdības un mēs ar vecmāti esam vienojušies, ka laiks tikties, mēs dodamies uz dzemdību iestādi, kur visas darbības notiek ar līguma vecmāti- apskate, bērna sirdstoņu pieraksts, dzemdību plāna pārskatīšana. Komandas darbs beidzas līdz ar brīdi,kad bērniņš nācis pasaulē.

Tāpat līguma vecmāte ir tā, kas mūs atbalstīs pēcdzemdību periodā, ja būs nepieciešams, dosies pie mums arī mājas vizītē – pastāstīs par mazulīša zīdīšanu, par to, kā nomainīt autiņbiksītes, kā veikt bēbītim ikrīta aprūpi, kā vannot un saģērbt bērniņu, visu, ko mēs vēlēsimies zināt.

Slēdzam līgumu ar ārstu

Tieši tāpat kā ar vecmāti, mēs varam slēgt līgumu ar ārstu – dzemdību speciālistu. Lielākoties līgumu ar ārstu iesaka izvēlēties tām māmiņām, kuras zina, ka viņu bērniņi pasaulē ieradīsies ķeizargrieziena operācijas laikā.

Fizioloģisku dzemdību gadījumā, iespējams, ārsts nav vajadzīgs, ārsta uzdevums ir iesaistīties tajās situācijās, kad dzemdību laikā attīstās komplikācijas. Diemžēl nevar pateikt, kurai sievietei attīstīsies komplikācijas. Reizēm ir riska faktori, taču 100% zināt to nevar, tāpēc, ja sieviete vēlas, lai dzemdībās ir ārstniecības persona, kura veiks ķeizargriezienu, vakuuma ekstrakciju, ceļu sašūšanu, ārstēs komplikācijas, tas būtu līgums ar ārstu.

Ja tiek noslēgts līgums ar ārstu, mēs viņam arī droši drīkstam zvanīt un konsultēties par jautājumiem, kas mūs uztrauc, šī līguma ietvaros – ārsts dzemdībās piedalīsies jau no paša sākuma, līgumattiecības ar ārstu beidzas tad, kad mazulītis ir ieradies pasaulē.

Ja tiek noslēgts līgums ar ārstu, jebkurā gadījumā dzemdībās piedalīsies arī vecmāte, vecmāte bērniņu pieņem, nosver, nomēra, kas pieliek sievieti pie krūts. Un otrādi – ja sievietei būs līgums ar vecmāti, ja radīsies komplikācijas, vecmāte pieaicinās kādu no dežūrā esošiem speciālistiem.

Slēdzam līgumu ar dūlu

Tāpat jau kādu laiku Latvijā māmiņām ir iespēja šim tik svarīgajam notikumam – bērniņa gaidībām un dzemdībām piesaistīt dūlu, slēdzot līgumu ar viņu kā atbalsta personu. Dūla ir, pirmkārt, nemedicīnisks, īpaši apmācīts cilvēks, kurš sniedz informatīvu, fizisku, psiholoģisku un emocionālu atbalstu māmiņai īpašajos posmos, kas ir grūtniecība, dzemdības un pēcdzemdību periods.

Dūla noteikti nebūs tā, kura pieņems dzemdības, jo to dara vecmāte, dūla neveiks nekādas medicīniskas manipulācijas, jo to dara medicīnas personāls, taču dūla būs tā, kas mūs iedrošinās, uzklausīs un atbalstīs.

Kā atklāj dūla Katrīna Puriņa, ir zinātniski pierādīts, ka dūlu dalība dzemdībās samazina par 10% ķeizargriezienu gadījumus, sievietei mazāk nepieciešams medicīniskais atbalsts, epidurālā atslābināšana, ķīmiski preparāti, daudz retāk tiek pielietots starpenes iegriezums, kas pierāda, ka dūlas dalības dalība dzemdībās palīdz no šīm darbībām izvairīties.

Tāpat dūla būs tā, kas mūs atbalstīs pēcdzemdību periodā, atbildot uz mūsu jautājumiem, pārrunājot dzemdību pieredzi, palīdzot apjaust, kā jāaprūpē mazulītis. Dūlas atzīst, ka viņu viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir palīdzēt sievietei piedzimt par mammu.

"Es vienmēr sievieti iedrošinu līdz dzemdībām radīt sev apkārt brīnišķīgu dzemdību komandu," atklāj dūla. "Es redzu, ka bieži manas klientes izvēlas slēgt līgumu ar mani un vecmāti, dzemdībās piedalās arī tētis. Kādam varētu šķist, ka ir par daudz cilvēku dzemdībās, taču beigās sieviete saka, ka ir redzējusi, ka katram ir bijuši savi pienākumi un sava loma."

Tas, vai ar kādu no šiem speciālistiem mums slēgt līgumu vai nē, ir mūsu pārziņā, jo tas ir atkarīgs gan no mūsu vēlmēm, gan iespējām, jo šie ir maksas pakalpojumi. Taču mums vienmēr var palīdzēt tas, ja mēs esam sagatavojušās dzemdībām – labi pazīstam savu ķermeni, esam apguvušas elpošanas tehnikas, zinām, kas kurā dzemdību periodā notiek, jo, lai cik grūta nebūtu bērniņa laišana pasaulē, mums tas ir pa spēkam, tieši tāpat kā daudzām citām sievietēm.

Kā bija ar Tevi? Kas pieņēma Tava bērniņa dzemdības?

Māmiņu Klubs

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ: PIESAKIES ŠEIT->>>>

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā