Valdība neatbalsta tiesībsarga ierosinājumu finansēt plānotās mājdzemdības

Valdība neatbalsta tiesībsarga ierosinājumu finansēt plānotās mājdzemdības

06. Aug 2013, 19:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valdība šodien pārrunāja tiesībsarga priekšlikumu no valsts budžeta apmaksāt plānotās mājdzemdības, tomēr to neatbalstīja.

Šobrīd spēkā esošais regulējums liedz valsts finansējumu plānotām mājdzemdībām. Tomēr tiesībsargs uzskata, ka tās, līdzīgi kā pārējā dzemdību palīdzība, ir finansējamas no valsts budžeta. To nedarot, viņaprāt, tiek pārkāpts Latvijas Satversmes 91.pants, kas nosaka, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā un cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas. Izdarītos secinājumus tiesībsargs 10.jūlijā apkopojis vēstulē un nosūtījis Ministru prezidentam, veselības ministrei un Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lūdzot sniegt skaidrojumus.

Ministru kabinets ir sagatavojis atbildes vēstuli tiesībsargam, kurā norāda, ka nepiekrīt tiesībsarga izdarītajiem secinājumiem un ierosinātajiem priekšlikumiem.

"Šobrīd spēkā esošais tiesiskais regulējums nepārkāpj vienlīdzības principu un objektīvās tiesības visām sievietēm garantē vienādu iespēju saņemt sev nepieciešamo dzemdību pakalpojumu, tai skaitā fizioloģisku dzemdību (dabisku dzemdību) gadījumā. Sievietei netiek liegta iespēja vai ierobežotas tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumu fizioloģisku dzemdību gadījumā, taču tas tiek nodrošināts ar iestāžu starpniecību, kas sniedz no valsts budžeta līdzekļiem apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus," teikts atbildes vēstulē tiesībsargam.

Vēstulē arī pausts, ka tiesībsarga atzinumā norādītie secinājumi ir pretēji valstī spēkā esošajai veselības organizēšanas un apmaksas kārtībai un ir vērsti uz precedenta radīšanu, kad ikviena persona, kas saņēmusi maksas veselības aprūpes pakalpojumus sevis izvēlētajā ārstniecības iestādē, kas nav līgumattiecībās ar NVD, ir tiesīga vērsties pret valsti ar prasījumu par saņemtā pakalpojuma apmaksu.

Veselības ministrija skaidro, ka šobrīd tiesiskais regulējums paredz visu ar grūtniecības uzraudzību un norisi saistīto veselības aprūpes pakalpojumu, dzemdību stacionārā, tostarp arī ģimenes dzemdību stacionārā, un neplānotu ārpus stacionāra dzemdību apmaksu no valsts budžeta līdzekļiem.

Savukārt, izvēloties saņemt veselības aprūpes pakalpojumus ārstniecības iestādēs vai pie ārstniecības personām, kuras nav līgumattiecībās ar NVD un piedāvā saņemt no valsts budžeta līdzekļiem neapmaksātus pakalpojumus, tostarp plānotas mājdzemdības, personai par saņemtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem jāmaksā atbilstoši ārstniecības iestādes vai ārsta prakses maksas pakalpojumu cenrādim.

Kristīne Miļūna 
LETA