Gripa var būt īpaši bīstama topošajām māmiņam un mazulim

22. Nov 2017, 13:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gripas sezonā speciālisti dažādos veidos mēģina uzrunāt sabiedrību, lai pastāstītu kā pasargāt sevi no saslimšanas ar gripu. Liela uzmanība jāpievērš topošās māmiņas un gaidāmā mazuļa veselībai, kuriem gripas izraisītas komplikācijas var būt īpaši bīstamas.

Gripa ir akūta, sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus. Salīdzinot ar citām elpceļu infekcijas slimībām, gripa atšķiras ar izplatīšanās ātrumu, izraisīto komplikāciju biežumu un smagumu. Gripas epidēmijas laikā pieaug hospitalizāciju skaits un cilvēku vēršanās biežums pēc medicīniskās palīdzības.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) monitoringa dati liecina, ka pagājušā 2016.–2017. gada gripas sezonā pacientu vēršanās ārstniecības iestādēs gripas gadījumos bija augstāka nekā iepriekšējā sezonā, visaugstākā saslimstība ar gripu reģistrēta bērniem. Arī hospitalizēto ar gripu un gripas izraisīto pneimoniju pacientu skaits 2016.–2017. gada sezonā, salīdzinot ar iepriekšējo gripas sezonu, bija ievērojami augstāks.   

Gripas vīrusi pasaulē cirkulē cauru gadu, taču Latvijā pirmie gripas saslimšanas gadījumi parasti tiek reģistrēti rudenī.  Tāpēc ir svarīgi laicīgi sevi pasargāt. Vai ar vakcīnu tas ir iespējams? Jā.

Gripas vīrusi nepārtraukti mainās un to mainīgās dabas dēļ, cilvēki var saslimst ar gripu katru gadu. Tomēr ik gadu gripas vīrusus detalizēti analizē un izstrādā rekomendācijas vakcīnas sastāvam.  

Topošajām māmiņām, maziem bērniem, veciem cilvēkiem, cilvēkiem, kas slimo ar hroniskām slimībām un kam ir novājināta imunitāte nepieciešams vakcinēties, jo saslimšana ar gripu un tās izraisītās komplikācijas var būt ļoti bīstamas, jo apdraud ne tikai veselību, bet arī dzīvību. Iepriekšējās gripas sezonās Latvijā bija reģistrēti nāves gadījumi grūtniecēm, kuras nebija vakcinētas pret gripu.

Vakcinācija kā sevis pasargāšanas veids būtu jāapsver visiem riska grupā esošajiem iedzīvotājiem. Vakcīnas iedarbība ir sagaidāma divas nedēļas pēc vakcinācijas veikšanas, kad organismā izveidojas specifiskas antivielas, kas organismu spēs pasargāt, tāpēc svarīgi saņemt vakcīnu vēl pirms gripas sezonas iestāšanās.

Parasti gripas sezona sākas novembrī/decembrī un gripas epidēmija vērojama ziemas periodā.

Gripas vakcīna satur inaktivētas (nedzīvas) gripas vītusu daļiņas, kas nespēj ierosināt pašu slimību. Vakcīna satur A un B tipa gripas vīrusu komponentus.  Vakcinācija pret gripu grūtniecības laikā nav bīstama. Vakcinēties ieteicams gripas sezonas sākumā. Vakcinēties drīkst jebkurā grūtniecības periodā. Vakcīna neietekmē grūtniecības gaitu un neizsauc bērniņa attīstības anomālijas.

Topošā māmiņa un gripa. Stāsta profesore Dace Rezeberga – ginekoloģe, dzemdību speciāliste.

"Ja topošā māmiņa saslimst ar gripu, tā parasti sākas ar ļoti augstu temperatūru, kura ļoti grūti pakļaujas kontrolei. Auglim, kurš vēl ir šūnu līmenī, vēl pašā grūtniecības sākumā,  šī augsta temperatūra ir bīstama. Potenciāli var izveidoties risks piedzīvot spontāno abortu vai attīstības anomālijas. Vēlākā grūtniecības laikā gripa kļūst bīstama arī topošajai māmiņai tieši dēļ gripas izraisītajām komplikācijām. Grūtniecības laikā ir ļoti novājināta imunitāte fizioloģiski, kā arī fizioloģiskās izmaiņas orgānos un sistēmās. Sirdsdarbība ir krietni ātrāka, plaušām ir ierobežotas spējas kustēties lielā grūtniecības laikā un komplikācijas, tādas kā vīrusa pneimonija vai bakteriālā pneimonija pievienojas daudz biežāk. Diemžēl arī Latvijā ir nomirušas grūtnieces, kas ir saslimušas grūtniecības laikā ar gripu. Un, diemžēl, šīs topošās māmiņas nebija vakcinējušās."

Topošajai māmiņai ir jāuzņemas atbildība gan par savu, gan bērna veselību.

Bērnu pēc piedzimšanas var sākt vakcinēt no 6 mēnešu vecuma. Pirmajos 6 mēnešos mazuli pasargās aizsarvielas, kuras bērniņš saņem caur placentu, ja māmiņa grūtniecības laikā vakcinējas.

Speciālisti iesaka vakcinēšanos pret gripu kā sevis pasargāšanu no saslimšanas, apsvērt visai ģimenei, sevišķi tad, ja ģimenē ir topošā māmiņa. Ja nu tomēr grūtniece uzskata, ka nevēlas vakcinēties, ir jāmēģina  izvairīties no iespējas sastapties ar gripas vīrusu, piemērām, apmeklējot publiskas vietas.

Atceries!!! Šķaudot, neliec priekšā mutei plaukstu, liec elkoni!!! Mazgā rokas un rūpējies par ikdienas higiēnu!!!

Grūtniecei gripas simptomu parādīšanās gadījumā nekavējoties jāmeklē medicīniskā palīdzība. Tikai ārstniecības speciālists var noteikt ārstēšanu un izrakstīt piemērotos medikamentus.

Lai gripas epidēmijas laikā nesaslimtu ar gripu Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti rekomendē:

  • ģērbties piemēroti laika apstākļiem;
  • censties pēc iespējas retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku – masveida pasākumi slēgtās telpās, sabiedriskais transports u.tml.;
  • vēdināt telpas un mitrināt iekštelpu gaisu, bieži uzkopt telpas izmantojot sadzīvē lietojamos mazgāšanas līdzekļus;
  • rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā, sevišķi slimošanas laikā, jo vīrusi un baktērijas intensīvi izplatās arī ar rokām. Roku mazgāšanā priekšrocība dodama šķidrām ziepēm, jo vīrusi un baktērijas saglabājas cietajos ziepju gabalos;
  • atcerēties, ka rokas jāmazgā:
    • pirms ēšanas, dzeršanas, zāļu lietošanas, dekoratīvās kosmētikas uzlikšanas, rīcības ar kontaktlēcām, smēķēšanas, pirms ēdiena gatavošanas un pasniegšanas;
    • pēc klepošanas vai deguma šņaukšanas, saskares ar ķermeņa šķidrumiem (deguna izdalījumi, asaras, siekalas), pēc tualetes lietošanas, pieskaršanās naudai, publisko vietu apmeklēšanas.
  • izvairīties no pieskaršanās acīm, degunam un mutei ar nemazgātām rokām;
  • pārliecināties, ka arī bērni bieži un rūpīgi mazgā rokas;
  • mācīt bērniem nebāzt mutē pirkstus, zīmuļus, citus priekšmetus, jo uz tiem var būt infekcijas izraisītāji;
  • satiekoties ar draugiem vai paziņām, atturēties no draudzīgā skūpsta vai ciešiem apskāvieniem (ciešas saskaršanās),
  • ja kādam ir saaukstēšanās pazīmes, uzturēties no tā vismaz 1 metra attālumā;
  • kabatlakata vietā izmantot vienreizlietojamas salvetes. Pēc lietošanas (deguna šņaukšanas, šķaudīšanas vai klepus) tās izmest un nomazgāt rokas;
  • nelietot kopīgus traukus un galda piederumus (glāzes, karotes un citus);
  • atgriežoties mājās, der izskalot rīkli un degunu (kumelīšu, kliņģerīšu vai citas zāļu tējas, vai sāls ūdens), jo deguna un rīkles gļotāda ir gripas vīrusa ieejas vārti.

Gripas pazīmes

Pirmās gripas pazīmes parādās pēc 48 - 72 stundām pēc inficēšanās, var būt arī no 24 stundām līdz 7 dienām. Gripai raksturīgs pēkšņs sākums un šādi simptomi:

  • paaugstināta ķermeņa temperatūra vai drebuļi;
  • sauss klepus,
  • galvassāpes;
  • locītavu un muskuļu sāpes;
  • nespēks (nogurums);
  • sāpes kaklā (rīkles iekaisums) un aizlikts deguns vai iesnas;
  • dažiem cilvēkiem (biežāk bērniem) var būt vemšana un caureja.