Vai var sapņot par lielu ģimeni pēc ķeizargrieziena?

Vai var sapņot par lielu ģimeni pēc ķeizargrieziena?

17. Feb 2014, 00:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba portāla māmiņa mums raksta: "Kopā ar Māmiņu Klubu esmu vairāk kā 2 gadus, kuru laikā esmu kļuvusi par tādu māmiņu, kāda esmu, un tas viss pateicoties jums. Par to tad arī pateicos! Bet man aktuāls ir viens jautājums. Pirmais bērniņš man gulēja puncī nepareizi, tāpēc tika veikts ķeizargrieziens. Esmu dzirdējusi atšķirīgus viedokļus par dabīgām dzemdībām pēc ķeizara, zinu, ka jānovērtē ir sievietes veselības stāvoklis un tā tālāk. Bet mani nomoka jautājums, vai varu sapņot par lielu ģimeni, attiecīgi - vismaz par trim bērniem? Ja viss ar veselību ir kārtībā, vai ķeizargrieziena šuve var traucēt trešā vai ceturtā bērniņa iznēsāšanai un laišanai pasaulē?"

"Pēc ķeizargrieziena tiek ieteikts nākošo grūtniecību plānot aptuveni pēc 2, bet labāk pēc 3 gadiem", - iesaka ginekoloģe Oksana Babula.

Kā stāsta ginekoloģe, pietiekami liels skaits sieviešu dzemē pašas dabīgā ceļā arī pēc ķeizargrieziena operācijas, ja vien nav kādu citu iemeslu, kāpēc viņas to nevarētu darīt, un ir pagājis pietiekoši liels laiks kopš pēdējās operācijas. Tas, ka ir rēta uz dzemdes, vēdera, vēl nenozīmē operāciju.

"Ja pirmajā reizē operācija tikusi veikta dēļ kāda noteikta iemesla, piemēram, vāja dzemdību darbība, nepareiza augļa guļa, tad ne vienmēr otro dzemdību gadījumā šī problēma atkārtosies" - uzsver ginekoloģe.

USG apskates laikā ārsts nosaka dzemdes stāvokli, kā arī veic dažādus mērījumus, kas ir svarīgi rādītāji, lai izlemtu - ļaut dzemdēt sievietei pašai vai nē.

Kas attiecas uz dzemdību skaitu, kas noslēgušās ar ķeizargriezienu, Dace Matule pieturas pie viedokļa, ka noteikti būtu jākonsultējas ar savu ginekologu, kurš grūtniecību novēro un var pastāstīt par dabīgo dzemdību iespējām pēc ķeizargrieziena, atkārtotām ķeizargrieziena dzemdībām un tamlīdzīgi, jo katrs gadījums un katra sieviete tomēr ir individuāli.

Lēmums atkarīgs arī no tā, cik ilgs laiks pagājis kopš iepriekšējā ķeizargrieziena, tiek vērtēts arī sievietes vecums un viņas veselības stāvoklis. Ārstam ir jāzin, kā noritējušas operācijas un atlabšanas periods. Un tikai tad ir iespējams runāt par gala lēmumu.

"Pat, ja pēc pirmās ķeizargrieziena operācijs ārsti vairāk vai mazāk ir mierīgi, tad nākošās grūtniecības tiks novērotas jau rūpīgāk: šuves kontrole, svara kontrole, izdalījumi, biežāki USG apmeklējumi un varbūt vēl kādi izmeklējumi", - paskaidro Dace Matule.

Parasti ārsti piekrīt veikt ķeizargriezienu ne vairāk par trim reizēm, jo katra operācija atslābina un novājina dzemdes sieniņas, bet dažkārt iespējams sastapt arī sievietes, kas ar ķeizargrieziena operācijas palīdzību laidušas pasaulē vairāk kā 3 bērniņus.

Tāpēc, pirms tiek plānota kārtējā grūtniecība, abas ginekoloģes iesaka doties uz konsultāciju pie ārsta, lai apspriestu iespējamos variantus un saņemtu rekomendācijas.

Māmiņu Klubs

SAGATAVOJIES DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSOS ĶEIZARGRIEZIENA OPERĀCIJAI->>

Nāc uz lekciju un uzzināsi visu par:

  • to, kā sagatavoties ķeizargrieziena operācijai
  • to, kas notiek ķeizargrieziena operācijas laikā
  • tēta klātbūtni šādās dzemdībās
  • un, protams, tas vēl nav viss - atbildēsim arī uz jūsu jautājumiem par šo tēmu!

Vai arī tev ir, ko pajautāt par šo tēmu?


Lekciju vada: ginekoloģe Sandra Tamane


Aicinām uz nodarbībām nākt arī ar partneriem, jo tā ir daļa no ģimenes un viņiem ir jāsaprot, kā atbalstīt savu partneri,  kad ir grūti. Turklāt kopīga nodarbību apmeklēšana spēcina arī partnerus kā pāri, jo tas parāda, ka viņi kopā gaida bērniņu! 

Atsauksmes par lekciju lasi šeit>>

Topošā māmiņa Agnese:

Es izvēlējos apmeklēt ķeizargrieziena lekciju Māmiņu Klubā,jo dakterīte strādā Jūrmalas slimnīcā, kur arī plānoju laist pasaulē savu mazulīti. Tā kā šī ir tomēr operācija, lekcijas laikā guvu mieru un paļāvību par gaidāmo operāciju. Man patik vienkāršā, nepiespiestā atmosfēra, kurā iespējams, noskaidrot visu, kas interesē. 

Topošā māmiņa Vita:

Tā kā ar Māmiņu klubu esmu jau no savas grūtniecības sākuma, tad visu sev svarīgo info atrodu tieši šeit mājaslapā un, atnākot uz lekciju, radu atbildes un izsmeļošāku informāciju, kas bija svarīga man. Turklāt viss tika izstāstīts un parādīts arī video materiāls. Daktere Sandra Tamane tiešām ir sava amata speciāliste un jauks cilvēks.  Šo lekciju ieteiktu apmeklēt arī citiem topošajiem vecākiem, kam tas ir aktuāli.

Kad notiek?

Reizi mēnesī, darba dienas vakarā plkst. 18.00 līdz 20.00

Kur notiek?

Māmiņu Klubā Vīlandes ielā 1-3, 2. stāvā, ieeja no Elizabetes ielas

Cik maksā?

€ 22/Ls 15,46 pārim, € 15/Ls 10,54 vienai

dandelion2013 dandelion2013 10. Feb 2014, 14:00

man draudzene nesen piedzemdeja tresho mazuliti, un arsts pateica kaa var vel dzemdet un dzemdet ja ir tada velme.
Ja maminjai nav sarezgijumu un arsts atljauj tad kadelj gan nesapnjot.
Lai izdodas.

Saulite21 Saulite21 10. Feb 2014, 12:02

man ari pirmais bij keizarins un cik esmu interesejusies ka var but tikai 3keizari. Bet ir ari loti daudz dzirdets ka pec pirma keizara daudzas maminas ir otros mazulus dzemdejusas pasas.