Vai valsts apmaksā mājdzemdības?

21. Jan 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņām, kuras plāno bērniņu laist pasaulē mājdzemdībās, aktuāls ir jautājums, vai tās apmaksā no valsts budžeta.

Latvijas Mājdzemdību ģimeņu apvienības valdes locekle Māra Veselova norāda, ka diemžēl, neskatoties uz vairāku gadu pūlēm un aicinājumiem valstij segt mājdzemdību izdevumus no sava budžeta, šobrīd vecāki paši tās apmaksā pilnā apmērā. Jau vairākus gadus Saeima ir izskatījusi iespēju, ka varētu no mājdzemdību izmaksām kompensēt vismaz 56 eiro (aptuveni desmitā daļa no kopējām izmaksām), tomēr izskatās, ka tuvākajā laikā arī šāda iespēja vēl nebūs.

Tāpat Latvijas Mājdzemdību ģimeņu apvienība ir centusies panākt, ka tiek ieviests princips “nauda seko grūtniecei”, ļaujot pašai sievietei izvēlēties, kur dzemdēt un attiecīgi tur arī novirzīt finansējumu, piemēram, tādu pašu, kāds tiek novirzīts tad, ja grūtniece dzemdē slimnīcā, bet līdz šim arī šāds variants nav pieņemts.

Tomēr Māra Veselova stāsta, ka vecmātes visbiežāk sniedz atlaides par katru nākamo mājdzemdībās dzimušo bērniņu. Tāpat, slēdzot līgumu, ir vecmātes, ar kurām iespējams vienoties par maksāšanu vairākās daļās vai pēcapmaksu: “Būtībā mājdzemdību vecmātes ir sirds cilvēki un naudas lieta vienmēr tiek atrisināta, jo viņu sirds darbs ir sagaidīt pasaulē veselus un laimīgus bērniņus. To man teikušas vairākas vecmātes.”

20160111183227-10191.jpg

20160107125508-12790.jpg