Vai pēc dzemdībām jāturpina lietot grūtnieču vitamīni?

04. Oct 2014, 11:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Topošajām māmiņām nereti ir jautājumi gan par vitamīnu nepieciešamību pirms bērniņa ieņemšanas, gan arī par to, vai vitamīnus nevar pietiekošā daudzumā uzņemt ar pārtiku, kā arī - māmiņas nereti vēlas zināt, kā vitamīnu lietošana ietekmē gaidāmā bērniņa dzimšanas svaru. Uz māmiņu jautājumiem atbild Dr. Daiga Baranovska, Latvijas Ginekologu un dzemdību specialistu asociācijas valdes locekle.

Vitamīni un blakusparādības

Jebkuri vitamīni, tāpat kā medikamenti var izraisīt blaknes. Nekad pirms pamēģināšanas nevaram zināt par alerģiskām reakcijām, nepatīkamām sajūtām. Ja sieviete sāk lietot vitamīnus, parādās sūdzības, kas nav izskaidrojamas, vitamīnu lietošana jāpārtrauc un situācija jāpavēro. Ja situācija uzlabojas, simptomi pazūd, viss kārtībā, var mēģināt atsākt vitamīnus lietot. Ja simptomi atkal parādās, ir skaidrs – sievietei šie vitamīni neder.

Vitamīni un liekais svars bērnam

Pārliecinošu pētījumu saistībā ar lielu jaundzimušā svaru saistībā ar mammas lietotajiem vitamīniem grūtniecības laikā nav. Lielāks svars var būt bērniem, kuru mammas sirgst ar cukura diabētu, kuru mammas pašas grūtniecības laikā pieņēmušās ļoti svarā, kuru mammām ir neveselīgs dzīvesveids un uzturs. Gadās, ka zēni dzimst lielāki kā meitenes. Bet teikt, ka tas ir saistīts tikai ar vitamīniem, galīgi nav nekāda pamatojuma.

Grūtnieču vitamīni, atsevišķi preparāti, medikamenti vai vitamīni ar uzturu? Kas labāks?

Uztura bagātinātāji un medikamenti ir divas dažādas lietas. Visi vitamīnu kompleksi, kas reģistrēti kā medikamenti, ir pārbaudīti pētījumos, ir izanalizēti visi iespējamie riski, blakusparādības. Attiecīgi, tie ir drošāki, nekā tie, ko PVD reģistrē kā uztura bagātinātājus. Pirmie būs drošāki, pārbaudītāki, tātad – tie vr sniegt labāku rezultātu.

Analīzēs var ļoti labi noteikti dzelzs, hemoglobīna daudzumu, bet jāatceras, ka asins analīzēs var noteikt ārpus šūnu koncentrāciju, un tas, ka vitamīns ārpus šūnām ir normālā koncentrācijā, nenozīmē, ka šūnās tas nokļūst pietiekamā daudzumā.

Preparātos arī ir dažādas vitamīnu devas, attiecīgi, vitamīnu lietošana, tāpat kā jebkuru preparātu lietošana jāsaskaņo ar savu ārstu.

Pēc dzemdībām, krūts zīdīšanas laikā

Sieviete turpina atdot vitamīnus, mikroelementus,un, lai nodrošinātu pamata minimālo nepieciešamību, sevišķi gada tumšajos mēnešos, vajadzētu vitamīnus lietot papildus.

Tie var būt grūtniecēm paredzētie vitamīni, vai speciāli barošanas laikam paredzēti vitamīnu kompleksi -  tas ir individuāli.

Mati pirmajos 3-4 mēnešos izkrīt pastiprinātāk, jo sievietes organismā ir mazāk sievišķo hormonu. Viss, kas grūtniecības laikā ir lieliski audzis, tagad pastiprinātāk izkrīt, nagi kļūst lūstošāki, trauslāki. Un patiesībā, matu daudzums kļūst tāds pats, kāds bija pirms grūtniecības. Bet nepilnvērtīga uztura gadījumā tas var būt arī vitamīnu trūkuma rezultāts. Parasti pie vainas ir magnijs vai kalcijs.

Vai grūtniecības sākumā jādzer kas papildus?

Folskābe papildus nav jālieto, ja tiek lietoti grūtnieču vitamīni. Par kalciju viedokļi ir atšķirīgi, jo ir, kas teiks, ka kalcijs jālieto tomēr papildus, bet būs, kas teiks, ka tam nav vajadzības. Tas atkarīgs no tā, cik daudz piena produktus katra topošā māmiņa lieto. Tas ir būtiski ne tikai topošajām, bet arī jaunajām māmiņām, kas ēdina ar krūti mazuli un nelieto piena produktus, lai nepūstos bērniņam puncis.

Ja māmiņai nav atbalsta no ārsta, kur meklēt informāciju?

Te arī varianti var būt dažādi. Ārsti respektē pacientu jautājumus arī, ja cilvēks kaut ko atradis internetā, par ko vēlas parunāt ar ārstu. Dažkārt tās ir pat ļoti labas idejas vai ieteikumi.

No otras puses, ja ārsts neatbalsta, ir jāatceras par vajadzību pēc SAVA ārsta, ar ko sievietei ir tiesības būt uz viena viļņa. Var nākties pat iepazīties ar vairākiem ārstiem, līdz atrod īsto.

Mēģinājums ieņemt bērniņu nesekmīgs. Ir vitamīni, kas palīdzētu?

Patiesībā ar vitamīniem šo jautājumu nevar atrisināt. Pozitīva domāšana, veselīgs uzturs, papildus vitamīni, svaigs gaiss – tā ir kompleksa pieeja. Jārunā ar ārstu, un, ja medicīnisku problēmu nav, vienkārši ir jāgaida īsto brīdi.

Veselīgu grūtniecību vēlot,

Māmiņu Klubs

cecii cecii 04. Oct 2014, 14:38

?? Par kalcija uzņemšanu "Tas atkarīgs no tā, cik daudz piena produktus katra topošā māmiņa lieto. Tas ir būtiski ne tikai topošajām, bet arī jaunajām māmiņām, kas ēdina ar krūti mazuli un nelieto piena produktus, lai nepūstos bērniņam puncis."
MK bišķi iepalicis pagātnē. Jau vairākus gadus tiek deklarēts, ka PIENS NE TUVU NAV LABĀKAIS KALCIJA UZŅEMŠANAS VEIDS. Gluži otrādi, ja par daudz lietojam olbaltumvielu saturošus produktus, t.sk. pienu, organismam kaut kā jātiek galā ar skābēm oganismā un kauli līdz ar to zaudē kalciju paliekot trauslāki.
Varbūt maziem bērniem tas piens ir būtisks, bet pieaugušie kalciju var mierīgi uzņemt ar kāpostiem, salātiem u.c. zaļumiem.