Vai grūtnieču vitamīnus var pārdozēt?

06. Oct 2014, 00:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā vitamīniem pievēršam īpašu uzmanību, izvēloties veselīgāku pārtiku un aizdomājoties arī par to, vai nevajag lietot ko papildus. Topošajām māmiņām nereti ir jautājumi gan par vitamīnu nepieciešamību pirms bērniņa ieņemšanas, gan arī par to, vai vitamīnus iespējams pārdozēt. Uz māmiņu jautājumiem atbild Dr. Daiga Baranovska, Latvijas Ginekologu un dzemdību specialistu asociācijas valdes locekle.

Kā zināt, ka vitamīnu trūkst?

Ja trūkst dzelzs, to var noteikt ar hemoglobīna, ferritīna līmeni asinīs, pārējo vitamīnu trūkumu noteikt ir grūtāk. Var zināt pēc tā, ka ir kaut kāda veida sūdzības. Piemēram, ja ir magnija vai kalcija deficīts, kājās var būt krampji.

Grūtniecības sākumā, organisma pamata procesa nodrošināšanai vissvarīgāk būtu lietot folskābi. Sevišķi ieteicams to darīt ir, ja iepriekšējās grūtniecībās bijuši kādi sarežģījumi, tāpat arī ar pataloģijām. Lai folskābe darbotos, tā jālieto kopā ar B grupas vitamīniem.

Folskābe ir arī zaļajos dārzeņos, kāpostos, pētersīļos, zirņos, spinātos. Spinātos ir arī dzelzs. Bet tai pat laikā kompleksajos vitamīnos ir viss, kas nepieciešams ikvienai grūtniecei.

Pārdozēšana

A vitamīns ir tas, no kura pārdozēšanas ir jāuzmanās, jo bērniņam var izveidoties iekšējo orgānu darbības traucējumi vai iedzimtas anomālijas.

Dzelzs preparātu pārdozēšana iespējama vienīgi, ja tos lieto intravenozi.

Tas, ka ir daudz informācijas, ne vienmēr mums palīdz, jo ir grūti saprast, kas tieši katram der vislabāk. Bet sākumā jāsaprot, kas vispār ir vitamīni. Tie ir savienojumi, kas nepieciešami organisma augšanai un funkcionēšanas nodrošināšanai. Organismā visu sistēmu darbībā nepieciešamas uzturvielas, tātad – vitamīni. Līdzīgi darbojas arī minerālvielas, mikroelementi, taukskābes.

Mēs bieži runājam par to, ka jāēd veselīgi, uzturam jābūt sabalansētam, un, ja tas tā ir, vitamīnu lietošanai nav vitāla nepieciešamība. No otras puses, ir grūti pateikt, cik tieši vitamīnu ir katrā auglī, dārzenī.  Tikko norautā ogā būs pilns ar vitamīniem, bet kas tajā būs palicis martā vai aprīlī? Kas tajā būs, ja ogas nopirktas lielveikalā? Mēs to nevaram izrēķināt, tāpēc ir grūti apgalvot, cik tieši apēdam reāli, un cik tieši organisma funkcionēšanai nepieciešams.

Kā saprast, ka vitamīnus vajag

Deficīti parasti ir viegli izteikti – nogurums, nespēks, galvassāpes, apetītes traucējumi. Diezvai sākumā mēs domāsim, ka tas saistīts ar vitamīnu trūkumu. Cilvēku ēšanas paradumi ir ļoti atšķirīgi, un būs sievietes, kas rūpīgi seko līdzi tam, kas tiek mājās likts galdā, un attiecīgi, viņas tad nodrošina sevi ar nepieciešamo vitamīnu daudzumu. Bet, liekot roku uz sirds, būs tādas, kam to neizdodas īstenot dažādu iemeslu dēļ.

Grūtnieču vitamīni pirms grūtniecības

Grūtniecības plānošana nenozīmē obligātu komplekso vitamīnu lietošanu. Būtiskāk ir domājot par plānojamo grūtniecību, atcerēties par papildus folskābes uzņemšanu. Tā ir vitāli nepieciešamība laikā, kad aug mazuļa šūnas, kad viņš vēl sāk veidoties. Un folskābes nepieciešamais apjoms ir milzīgs, ar uzturu to diezvai varēs nodrošināt.

Trīs mēnešus pirms reālas plānošanas būtu jāsāk lietot folskābi. Izvēloties vai nu tīru folskābi, vai arī kompleksos grūtnieču vitamīnus  - kā katra sieviete vēlas, vai arī, balstoties uz ārsta ieteikumiem.

Pēc 35 gadu vecuma pieaug ģenētisko saslimšanu risks, un folskābe atbild par šī riska samazināšanu, attiecīgi šajā vecuma grupā folskābes lietošana ir ļoti būtiska.

Jāņem vērā dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības traucējumi, saslimšanas, pirms izvēlaties kādus vitamīnus lietošanai. Vecums vien nebūs indikators – lietot vai nē.

Veselīgu grūtniecību vēlot,

Māmiņu Klubs