Vai grūtniecības laikā palielinās varikozo vēnu risks?

Vai grūtniecības laikā palielinās varikozo vēnu risks?

24. Jan 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tava grūtniecība ir skaistākais notikums tavā dzīvē, taču tā ir arī ļoti nopietns pārbaudījums tavam organismam, it īpaši kājām. Dr. Mauriņa Vēnu centra ārste fleboloģe Sandra Prāve skaidro, kāpēc varikozo vēnu risks pieaug tieši bērniņa gaidīšanas laikā un kādas ir iespējas, lai to samazinātu. 

Grūtniecības laikā vēnu problēmas parādās ļoti bieži. Tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, gaidību laikā sievietes organismā ievērojami izmainās hormonālais sastāvs, tai skaitā, ievērojami paaugstinās progesterona līmenis, kas atslābina visus saistaudus, tai skaitā – vēnu sieniņas.

Otrkārt, mazulim augot, vēnas konkrētās vietās sievietes organismā tiek nospiestas dēļ bērniņa, placentas un palielinātās dzemdes svara. Tomēr šķidrumam pa vēnām tik un tā ir jāplūst cauri, taču dažās vietās svara dēļ priekšā ir radies šķērslis. Tāpēc vēnu sieniņas ir spiestas plesties aizvien plašākas.

Tas ir galvenais un visbiežākais iemesls, kādēļ grūtniecības laikā sievietēm parādās varikozo vēnu problēmas. Jāņem vērā, ka vēnu sieniņām ir zināms elastības kapacitātes līmenis. Šī iemesla dēļ pēc pirmās grūtniecības, tās bieži vēl spēj atgūt agrāko stāvokli. Taču pēc otrās un katras nākamās grūtniecības, kad to laikā notiek iepriekš minētais process, vēnu sieniņas vairs nav tik elastīgas un visbiežāk pēc mazuļu piedzimšanas vairs nespēj atgriezties normālā stāvoklī. Tā rezultātā vēnas paliek paplašinātas. Jāņem vērā arī tas, ka grūtniecības laikā īsā laika posmā strauji mainās sievietes svars.

Tomēr ar radikālām ārstēšanās metodēm steigties nevajag. Pēc mazuļa piedzimšanas mediķi iesaka nogaidīt aptuveni gadu. Šajā laikā vēnas vēl var atgriezties normālā stāvoklī. Gadu nogaidīt ir nozīmīgi, jo bieži gadās, ka tad, kad hormonālais stāvoklis ir atgriezies normas robežās, arī vēnas atgūst normālu stāvokli. Tāpat bieži gadās, ka tad, kad centrālā stumbra vēna kļūst normāla, vēnu sieniņas saraujas un vienīgais, kas liecina par to, ka grūtniecības laikā bijušas paplašinātas vēnas, ir sīko kapilāru plīsumi. Ja tomēr gada laikā uzlabojumu nav, ieteicams doties pie speciālista un veikt izmeklēšanas procedūras, lai noteiktu piemērotāko ārstēšanās metodi.

Profilakse, ko tu vari darīt bērniņa gaidīšanas laikā, lai izvairītos no visai iespējamām vēnu problēmām ir medicīnisko kompresijas zeķu valkāšana. Tās nodrošina izlīdzinātu un vienmērīgu spiedienu uz kājām, kā rezultātā tiek novērsta tūskas, noguruma un vēnu problēmu veidošanās.

Ir svarīgi, lai tu valkātu speciālās medicīniskās kompresijas zeķes, kuru cena ir ap 30 latiem un lai tās būtu pareizi nomērītas un atbilstošas tavam izmēram. Tās tu vari sākt nēsāt tiklīdz redzi, ka tavās kājās parādās pirmās tūskas pazīmes, taču pēdējā grūtniecības trimestrī un dzemdību laikā to nēsāšana ir pat ļoti ieteicama. Kā smejas daktere – grūtniecība ir skaists notikums sievietes dzīvē, bet nelāgs – vēnu mūžā.

Jāpiebilst, ka nereti tieši bērniņa gaidību laikā nevalkājot speciālās kompresijas zeķes ir lielāka iespēja, ka var attīstīties arī dziļo vēnu tromboze, kas ir ārkārtīgi nopietna saslimšana, kas prasa ļoti nopietnu ārstēšanu. Tāpēc esi tālredzīga un palīdzi savām kājām laikā, kad gaidi mazo, valkājot tam speciāli paredzētas kompresijas zeķes.

20180215141135-70964.jpg