Vai grūtniecības laikā doties ceļojumā?

Vai grūtniecības laikā doties ceļojumā?

13. Feb 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz kuram grūtniecības brīdim drīksti doties ārpus valsts un kam ceļojumā jābūt līdzi, to jautājām Māmiņu Kluba ekspertei, ginekoloģei Sandrai Tamanei.

Vai doties ceļojumā?

„Grūtniecība ir normāls fizioloģisks stāvoklis, tādēļ topošajai māmiņai nevajadzētu aizliegt neko. Tas, vai drīkst doties ceļojumā, atkarīgs no tā, ar kādu transportu grūtniece pārvietojas un, vai viņa dodas atpūtas vai darba braucienā. Ja kurp doties nepieciešams darba dēļ, tas varētu būt gan fiziski apgrūtinoši, gan lieks saspringums nervu sistēmai,” stāsta Sandra Tamane.

Ja grūtniece plāno doties atpūtas braucienā, to var ieplānot līdz pat 34. nedēļai. Protams, arī līdz šim grūtniecības brīdim var piemeklēt kādi kazuistiski gadījumi, tomēr tas notiek reti.

„Pēdējā trimestrī grūtniecei gan nav ieteicams veikt lielus attālumus automašīnā. Ilga ceļojuma laikā kājas pietūkst jebkuram, bet topošajai māmiņai šāds ceļojums ir īpaši apgrūtinošs. Tādēļ labāka izvēle būtu pārvietoties ar lidmašīnu,” uzskata ginekoloģe.  

Ko ņemt līdzi?

Ārste atgādina, ka izbraucot ārpus valsts, līdzi vajadzētu būt mātes pasei ar informāciju par grūtniecības norisi.

Tagad iespējams nokārtot arī Eiropas veselības apdrošināšanas karti, kura sedz izmaksas Eiropas Savienības robežās. Gatavojoties ceļojumam, par to būtu jāinteresējas un šādu apdrošināšanu jāiegādājas, lai pēkšņas vajadzības gadījumā nerastos finansiālas problēmas.

Svarīgākais justies laimīgai un apmierinātai

„Protams, topošā māmiņa var nedoties nekur, palikt mājās, nesauļoties un staigāt bāla, neiet pie friziera un manikīra, tomēr mūsdienās tam tā nevajadzētu būt!

Ja grūtniece man prasa, vai drīkst iet pie friziera, es vienmēr atbildu, ka pats galvenais, lai viņa būtu laimīga! Topošajai māmiņai ir jābūt apmierinātai gan ar savu izskatu, gan to, kas ap viņu notiek. Nedomāju, ka staigājot noplukušiem matiem un nekoptiem nagiem viņa tāda būs! Tādēļ uzskatu, ka grūtniecības laikā sievietei ir jādara tas, ko pašai gribās,” tā ginekoloģe.

Protams, ja rodas kādas šaubas par to vai drīkst veikt kādu no iepriekšminētajām darbībām, grūtniecei ir jākonsultējas ar savu ārstu. Lai gan salīdzinoši reti, tomēr ir diagnozes, kuru gadījumā pastāv ierobežojumi.

Tādēļ ir jākonsultējas ārstu un jābūt pietiekami informētai gan par savu veselības stāvokli, gan to, kādas darbības, gaidot bērniņu, ir atļautas un ko nedrīksti!

Māmiņu Klubs

Ko tu dari, lai grūtniecības laikā justos laimīga un apmierināta? Vai esi bijusi ceļojumā? Varbūt vēl plāno braukt?

Eksperts

Sandra Tamane

ginekoloģe, dzemdību speciāliste
Sandra Tamane Vecāku skolā
lauvinja lauvinja 13. Feb 2016, 08:40

Un galvenais nopirkt ceļojuma apdrošināšanu, kurā ir iekļautas medicīnisko problēmu risinājumi grūtniecei, kas parasti nav iekļauti, lai gadījumā ja, kas var rīkoties, nevis brēkt pēc sabiedrības glābiņa!