Vai grūtniecei vakcinēties pret gripu?

Vai grūtniecei vakcinēties pret gripu?

03. Feb 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Esmu otrā bērniņa gaidībās un dzemdībām, tāpat kā ar pirmo, jābūt janvārī. Pirmajā grūtniecībā, 3.trimestrī, saslimu ar gripu, neraugoties uz to, ka ievēroju visus piesardzības pasākumus. Kā Jūs domājat, vai tagad man vajadzētu potēties pret gripu? Kādas komplikācijas varētu būt no šīs potes,” jautā kāda no topošajām māmiņām.

Konsultē vecmāte Inese Kampusa. 

Lai sevi maksimāli pasargātu no iespējamās saslimšanas, ir jālieto grūtnieču vitamīnus un jāveic visus pretinfekciju pasākumus: biežāk jāmazgā rokas, mazāk jāuzturas sabiedriskās vietās un pēc iespējas jāpārvietojas savā automašīnā. Tad, ja grūtniece to visu ievēro, saņem pietiekami daudz vitamīnu un lieto veselīgu pārtiku, par iespēju saslimt nevajadzētu satraukties.

Atbildot uz jautājumu par vakcināciju, vecmāte uzskata, ka tā gan grūtniecības laikā nav ieteicama. „Tad, ja arī gadās saķert iesnas vai klepu, mums taču ir dabīgie ārstniecības līdzekļi: upenes, dzērvenes un brūklenes, citroni un ķiploki, ko varam lietot ne tikai, lai ārstētos, bet arī profilaksei. Domāju, ka topošajām māmiņām vairāk ir jāizmanto mammu un omu ieteikumus, lai pasargātu savu veselību,” uzskata Inese Kampusa.

Tomēr Inese Kampusa uzsver, ka grūtniecības laikā vakcinēties nevajag un atgādina: „jo vairāk baidīsies, jo lielāka pastāv iespēja saslimt!” vislabāk izmantot profilakses pasākumus nevis ārstēties.

Vai Tu esi vakcinējusies pret gripu? Kādus dabīgos līdzekļus veselības stiprināšanai rudenī lieto Tu? 

lauvinja lauvinja 03. Feb 2016, 12:53

Šobrīd jebkurā gadījumā ir par vēlu šogad potēties pret gripu.