Vai gaidot otro bērniņu, grūtniece var zīdīt pirmo?

Vai gaidot otro bērniņu, grūtniece var zīdīt pirmo?

07. May 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Baroju bērnu ar krūti un ir pieteicies otrs. Kā rīkoties ar krūts barošanu,” vēlas uzzināt kāda topošā māmiņa. Atbild psiholoģe un krūtsēdināšanas speciāliste Diāna Zande. 

„Tad, ja grūtniece ir vesela, labi jūtas, viņai nav nekādu problēmu un iepriekšējā grūtniecība bijusi sekmīga, sieviete var turpināt barot vecāko bērniņu. Tomēr tad viņai jārēķinās ar to, ka tā būs papildus slodze organismam: tātad viņa izjutīs gan grūtniecības slodzi, gan pienrades slodzi,” skaidro Diāna Zande. 

Turpinot zīdīšanu, grūtniecei noteikti vajadzēs uzņemt pietiekami daudz vitamīnu un visas nepieciešamās uzturvielas. Tas gan nenozīmē, ka papildus būtu jālieto kādas vitamīnu kapsulas vai uztura bagātinātājus, bet gan to, ka ikdienā jāsaņem pilnvērtīgs uzturs! Nepieciešamās uzturvielas pietiks gan grūtniecībai, gan zīdīšanai, lielākais risks ir tāds, ka tās izsīks un nepietiks pašai māmiņai.

Gadījumā, ja, sieviete tomēr jūt, ka zīdīšana viņu nogurdina un ievērojami samazina uzturvielu rezerves, būtu jācenšas bērnu no krūtsēdināšanas atradināt. Protams, tas nedrīkst notiks krasi, bet gan pamazām, bērnam cenšoties piedāvāt arī piena maisījumu, tātad, sākot ēdināt jaukti.

Tad, ja bērns jau sasniedzis gada vecumu, viņu no krūts vajadzētu atradināt, jo tā kā bērniņš kļūst arvien smagāks un aug arī grūtnieces pašas vēders, veikt krūts zīdīšanu kļūst arvien grūtāk.  

„Pats galvenais, kas grūtniecei būtu jāizvērtē, ir sava pašsajūta. Ir sievietes, kuras esot stāvoklī, ir ārkārtīgi nogurušas un jūtīgas, un savu mazuli nespēj turpināt barot ne fiziski, ne emocionāli. Tomēr ir arī tādas topošās māmiņas, kuras jūtas labi, ar visu lieliski tiek galā un arī emocionāli jūt, ka viņas vienlaikus var būt gan grūtnieces, gan barot mazuli. Ja tā, to drīkst darīt! 

Nereti, iestājoties otrajai grūtniecībai, ārsti iesaka bērna barošanu netrupināt. Šāda ieteikuma iemesls visbiežāk ir tieši fakts, ka šādi izsīkst sievietes resursi,” skaidro psiholoģe.

Māmiņu Klubs 

Vai arī tev ir šāda pieredze – gaidot otro bērniņu, vienlaikus barot pirmo?