Uzzini, kur šobrīd smelties vitamīnus!

Uzzini, kur šobrīd smelties vitamīnus!

01. Apr 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Kā šobrīd, kad vēl nav nogatavojušies dārzeņi un augļi, varu uzņemt nepieciešamos vitamīnus,” Māmiņu Klubam jautā kāda grūtniece.

To stāsta vecmāte Baiba Zelka.

Dabīgie vitamīnu avoti

„Kamēr līdz brīdim, kad varēsim iegādāties pašmāju produkciju vēl jāpagaida, veikalos un tirgos noteikti var iegādāties no ārzemēm ievestos augļus un dārzeņus!

Protams, var jau teikt, ka tie ir apsmidzināti ar ķimikālijām, bet jebkurā gadījumā – pirms tos lietot, augļus un dārzeņus vienmēr ir jācenšas nomazgāt un nomizot.

Jautāsiet, vai tad viss vērtīgais neatrodas galvenokārt augļa un dārzeņa miziņā? Protams, ka nē! Arī tos nomizojot un ēdot to mīkstumu, uzņemsim ļoti daudz vērtīgu un organismam nepieciešamu vielu.

Tādēļ nevar noskaņoties uz to, ka viss šobrīd nopērkamais ir tikai ģenētiski modificēts un satur ķimikālijas!

Turklāt ģenētiski modificētiem produktiem, kas atrodas veikalu plauktos, obligāti jābūt pievienotai norādei par to, ka tas ir ģenētiski modificēts. Tādēļ pirms kaut ko iegādāties, noteikti ir vērts uzmeklēt produktus, uz kuriem šādas norādes nav!

Savukārt pārnesot mājās, augļus un dārzeņus noteikti nedrīkst aizmirst nomazgāt un nomizot,” vēlreiz atgādina Baiba Zelka.

Tomēr vecmāte gan uzsver, ka tiklīdz kā būs nopērkama pašmāju zemnieku saimniecību produkcija, atbalstot zemniekus un, protams, rūpējoties par sevi un gaidāmo mazuli, tos vajadzētu lietot tik daudz, cik vien iespējams! „Tas noteikti būs daudz efektīvāk kā sintētisko vitamīnu lietošana,” viņa pārliecināta.  

Un kā ar sintētiskajiem vitamīniem?  

„Runājot par sintētiskajiem vitamīniem, jāsaka, tos noteikti nevajadzētu lietot katru dienu, visu grūtniecības laiku!

Protams, folskābi tik vienkārši dabiskā veidā iegūt nav iespējams, bet arī to parasti papildus jālieto tikai grūtniecības sākumā līdz 12. nedēļai.

Bet kā tad vitamīnus uzņemt pašlaik? Arī šobrīd, kamēr vēl nav nopērkami Latvijā audzēti dārzeņi un augļi, un ir ierobežota iespēja vitamīnus uzņemt dabiski, sintētiskos vitamīnus ieteicams lietot kursa veidā. Piemēram, līdz brīdim, kad dārzos sāks dīgt un augt pašmāju produkcija,” iesaka Baiba Zelka.

Vēl vecmāte uzsver, ka sintētisko vitamīnu lietošanai diendienā, deviņu mēnešu garumā ir jābūt nopietnam pamatojumam, un šādu nepieciešamību nosaka speciālists.

Tādēļ vislabāk, ja topošā māmiņa par to nepieciešamību un lietošanu tomēr konsultētos ar savu ārstu!  

Māmiņu Klubs

Ar kādiem produktiem tu šobrīd uzņem organismam nepieciešamos vitamīnus?