Uzturvielas veselīgai grūtniecībai

Uzturvielas veselīgai grūtniecībai

03. Jul 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daba sievietei ir dāvājusi reprodukcijas brīnumu – iznēsāt sevī jaunu dzīvību. Tieši šis ir dzīves periods, kad rodas nepieciešamība uzņemt papildus uzturvielas un mikroelementus. Kāds ir to ieteicamais daudzums, skaidro Medicīnas sabiedrības ARS ginekoloģe Dace Matule.

Speciāliste apgalvo, ka pilnvērtīgu uzturu, ar grūtniecībai nepieciešamajiem vitamīniem un mikroelementiem, ļoti būtiski uzņemt ne tikai gaidību laikā, bet arī pirms grūtniecības iestāšanās un bērniņa zīdīšanas periodā.

„Ar papildus uzturvielām un mikroelementiem bagāta pārtika topošajai māmiņai būtu jāuzņem jau no pirmās grūtniecības dienas. Ierodoties pie ginekologa 6 – 8 līdz 11 grūtniecības nedēļā, jau ir par vēlu, lai nepilnvērtīgo uztura sastāvdaļu paleti labotu,” skaidro Dace Matule.

Rekomendējamās uzturvielu dienas devas grūtniecības un laktācijas laikā:

Uzturviela

Grūtniecība

Laktācija

B-12 vitamīns

2,6 mcg

2,8 mcg

Folskābe

400 – 600 mcg

800 mcg

D vitamīns

5 mcg

5 mcg

Kalcijs

1000 mcg

1000 mcg

Dzelzs

27 mg

9 mg

Omega – 6 taukskābe

13 g

13 g

Omega – 3 taukskābe

1,4 g

1,3 g

Olbaltumvielas

71 g

71 g 

Tā kā daudzas grūtniecības iestājas negaidīti, pastāv uzskats, ka sievietei visu reproduktīvo periodu ir nepieciešams lietot pilnvērtīgu, sabalansētu uzturu ar pietiekamu vitamīnu, mikroelementu un minerālvielu saturu. Tādēļ vienmēr pievērs īpašu uzmanību tam, kas nonāk uz tava šķīvja!

Māmiņu Klubs

Avots: „Ginekologu avīze”, jūlijs 2011

Vai tev viegli izdodas ievērot veselīgas ēšanas paradumus un uzņemt visas nepieciešamās uzturvielas?