Uzturs un ēdienkarte grūtniecības laikā

Uzturs un ēdienkarte grūtniecības laikā

31. Jan 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Nekad mūžā mazā cilvēka attīstība vairs nenotiek tik strauji kā mātes miesās, tāpēc topošās māmiņas uzturam jābūt īpaši pārdomātam. Kad piesakās bērniņš sievietes dzīve būtiski mainās. Topošās māmiņas uzturam jābūt īpaši pārdomātam, jo tas kā grūtniece dzīvo, un tas, ko dara, skar arī gaidāmo mazuli,” atzīst Sievietes Veselības centra ginekoloģe Inta Dinsberga.

Kuriem ēdieniem teikt- JĀ grūtniecības laikā?

  • Vismaz pusi no nepieciešamā enerģijas daudzuma vajadzētu nodrošināt ar saliktajiem ogļhidrātiem – rupja maluma graudu izstrādājumiem, svaigiem dārzeņiem un augļiem. Normālai kuņģa un zarnu trakta darbībai nepieciešams uzņemt balastvielas, kuras visvairāk ir kviešu klijās, smalcinātās linsēklās, auzu pārslās, žāvētās vīģēs, pākšaugos un riekstos.
  • Ēdienkartē vairāk jāiekļauj uztura olbaltumi. Dienā tos ieteicams uzņemt par 10 gramiem vairāk nekā parasti. Olbaltumvielu avoti uzturā ir gaļa un tās produkti, piens un piena produkti (biezpiens, siers), olas, zivis, miltu produkti, kartupeļi, zirņi un pupas. Vienu vai divas reizes nedēļā ieteicams ēst liesu cūkgaļu, liellopa vai putnu gaļu. Vislabākais olbaltumvielu avots ir vājpiena produkti – paniņas, biezpiens, dīķu un ezeru zivis. Pusi no nepieciešamajām olbaltumvielām vēlams uzņemt ar graudu un pākšaugu produktiem.
  • Nereti grūtniecēm ir dzelzs deficīta anēmija, lai gan grūtniecības laikā dzelzs uzsūcas labāk un nav menstruālās asiņošanas. Grūtniecības laikā ir ieteicams papildus uzņemt 30 gramus dzelzs dienā. Daudz dzelzs ir teļa, liellopu, cūkas un truša gaļā, zirņos, pupās, auzu pārslās, spinātos, Briseles kāpostos, avenēs, zemenēs, sēnēs. Labāk dzelzs uzsūcas no dzīvnieku izcelsmes produktiem!
  • Ieteicami ir produkti, kuros ir daudz kālija. Galvenais kālija avots ir augu produkti. Daudz kālija ir arī pupās, zirņos, lēcās, selerijās, kāpostos, ķirbjos, redīsos, sarkanajās bietēs, spinātos, tomātos, kartupeļos, banānos, upenēs, melonēs, kivi, arī sēnēs.
  • Bieži grūtniecības laikā ir arī folijskābes deficīts, kura sekas var būt gan anēmija, gan augļa attīstības traucējumi. Dienā vēlams vismaz 0,4 mg folijskābes, kas pēc iespējas jāuzņem ar folijskābi saturošiem produktiem (sparģeļi, pupas, galviņkāposti, lapu salāti). Var lietot arī ārsta ieteiktos folijskābes preparātus.
  • C vitamīns tā normālajam daudzumam nepieciešams apmēram 20 grami dienā. C vitamīns nepieciešams folijskābes pārvēršanai aktīvā formā, kā arī tas ir dzelzs uzsūkšanās veicinātājs. C vitamīnu ir viegli un vajadzētu nodrošināt ar uzturu, jo pārlieku lielas C vitamīna devas preparātu veidā negatīvi ietekmē augļa vielmaiņu. Nozīmīgākie C vitamīna avoti uzturā: upenes, to sula, pētersīļu lapas, mārrutki, paprika, Briseles kāposti, kivi, ziedkāposti, zemenes, spināti, baltie galviņkāposti, skābēti kāposti, citrusaugļi, kartupeļi, tomāti, āboli.
  • Šķidruma daudzums grūtniecības laikā nav jāierobežo. Šķidruma aizture ir fizioloģiski palielinātās estrogēnu veidošanās sekas. Tikai izteiktas tūskas gadījumā uzturā jāsamazina vārāmais sāls.

Kuriem ēdieniem teikt- NĒ grūtniecības laikā?

  • ·  Siers ar balto pelējumu (camamber, brie) un zilie sieri (Stilton, Door Blue u.c..), nepasterizēti piena produkti var izraisīt inficēšanos ar listērijām un salmonellām.
  • Grūtniecības laikā jāizvairās no jēlas gaļas un zivīm, kā arī mīksti vārītām vai pilnībā neizceptām olām, jo pastāv dažādu infekciju risks. Jāatceras, ka arī suši sastāvā ir jēla zivs!
  • Aknās ir A vitamīns- teratogēns, kas lielās devās var veicināt iedzimtu kroplību rašanos un pat augļa bojāeju. Ēdienkartē aknas iekļaujamas tikai vienu reizi mēnesī. A vitamīna dienas deva nevar būt lielāka par 7,5 mg. Ne tikai A vitamīns, bet arī citi vitamīni preparātu veidā lielās devās, piemēram, B2, PP vitamīns, var būt kaitīgi. Polivitamīnu preparāti nav paredzēti lietošanai grūtniecības laikā.
  • Alkohols, īpaši grūtniecības sākumā, var radīt iedzimtas kroplības.
    • Nav vēlami produkti, kuru sastāvā ir sintētiskās krāsvielas un konservanti.
    • Vajadzētu atturēties no asiem garšvielām pārbagātiem ēdieniem, jo garšvielās esošajai ēteriskajai eļļai var būt spēcīga un neparedzama iedarbība.
    • Jābūt piesardzīgai ar ārstniecības augu tējām. Ja tomēr gribas iedzert zāļu tēju, ieteicams to pagatavot no dažādu drogu maisījuma vai lietot speciāli grūtniecēm paredzētus augu tēju maisījumus.