Mūsdienu tendences dzemdniecībā: skaidro vecmāte Baiba Zelka

Mūsdienu tendences dzemdniecībā: skaidro vecmāte Baiba Zelka

26. Aug 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par mūsdienu dzemdību tendencēm Māmiņu kluba saruna ar vecmāti Baibu Zelku.

Vecmāte norāda, ka Dzemdību nams, kurā viņa strādā, jau no deviņdesmito gadu sākuma sāka praktizēt ģimenes dzemdības un dzemdību laikā izmantot dažādas pozas, ne tikai vienu - klasisko. Tāpēc tas, kas citur ir jauns un moderns, Dzemdību namā ir ierasta prakse, kas tiek turpināta.

Dzemdību pozu un palīglīdzekļu izvēles dažādība

Mūsdienās pozu un palīglīdzekļu izvēli dzemdībās nosaka kā pati māmiņa, tā bērniņš un vecmāte, nevis tikai dzemdību personāls. Ir situācijas, kad poza, kas mammai ir visērtākā, mazulim nepatīk un nepieciešams atrast tādu, kas bērnam ir piemērota, lai dzemdības turpinātos. Kādreiz arī vecmāte var ieteikt, kuru pozu izvēlēties, ja tā ir nepieciešamība no bērna vai mammas puses. Visbiežāk tas ir komandas darbs - māmiņas, mazuļa un vecmātes sadarbība, meklējot ērtākos un efektīvākos veidus dzemdību veiksmīgai norisei. Protams, ne vienmēr būs tā, ka viss ir ideāli, tomēr katra sieviete jūt, kā viņa jūtas vispārliecinošāk, ērtāk, komfortablāk, un mazulis ar savu uzvedību parāda, vai arī viņam tā ir ērti un piemēroti. 

Ja padomju laikos ierasta prakse dzemdību laikā bija sievietes uzturēšanās gultā, tad došanās uz dzemdību zāli un klasiskās dzemdību pozas ieņemšana, tad mūsdienās ir plašāk pieejamas dažādas papildus iespējas. Tagad sievietēm pirmajā dzemdību periodā nav jāguļ gultā, viņām ir iespēja stacionārā turpināt to, kas ir šķitis ērts mājas apstākļos - pastaigāties, rāpot, pagulēt, izmantot bumbas, pufus, iekārties dvieļos. Grūtnieces izmanto iespēju ieiet dušā vai vannā, lai relaksētos un variētu pozas, tādējādi atvieglojot dzemdību sāpes.

Kādreiz izvēlēties dzemdēt vannā bija ļoti dārgi. Tagad, lai gan tas ir maksas pakalpojums, to iespējams izvēlēties ikvienai māmiņai, kura jūtas ērtāk, dzemdējot ūdenī – Dzemdību namā nav obligāti jāslēdz līgums, lai šāda iespēja būtu pieejama, to iespējams izdarīt arī ar dežūrpersonālu.

Bieži vien jau pirms dzemdībām grūtnieces ir izlēmušas, kādu atsāpināšanas metodi vēlētos izmantot - epidurālo anestēziju vai tikpat labi smieklu gāzi. Par to iespējams informēt personālu un ja dzemdību gaita to atļauj, tā tiks pielietota. 

Dzemdēt četrrāpus, vertikāli vai uz sāniem

Arī dzemdību otrajā fāzē – izstumšanā, ja viss ir kārtībā un veselīgi norit savu gaitu, sievietei ir dota rīcības brīvība. Tajā pašā laikā arī mūsdienās ir sievietes, kuras neuzdrošinās uzņemties iniciatīvu, jo nezina, neizjūt, kā būtu labāk. Tad vecmāte var piedāvāt dažādas iespējas, kas topošajai māmiņai liekas vispieņemamākās. Arī sievietēm, kuras ir dzemdējušas uz muguras klasiskajā pozā, ir iespēja dzemdēt  uz sāniem, četrrāpus vai pat vertikāli, ja vien sievietei un mazulim tā ir ērtāk un vieglāk. Tāpat, ja mazulis, piemēram, dzimst ar dupsi pa priekšu, vecmāte var ierosināt dzemdēt četrrāpus, jo ir grūtnieces, kurām tā ir bijis vieglāk piedzemdēt. Ir topošās māmiņas, kurām ērtāk dzemdēt vertikāli, tupus, jo fizioloģiski ir spiediens uz zarnu traktu, kas reflektori darbojas, ir līdzīga sajūta, kā ejot uz tualeti, tāpat ir labāk jūtama bērna virzība, tāpēc process ir ierastāks un saprotamāks un tas palīdz vieglāk ļauties bērna izstumšanai. Vecmātes vienmēr seko līdzi notiekošajam un ja visi rādītāji ir labi, ļauj turpināt dzemdības sievietes izvēlētajā pozā.


20150723185255-65646.jpg

Māmiņu Klubs