Tamponi pēc dzemdībām?

Tamponi pēc dzemdībām?

18. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad tamponus var sākt lietot jaunās māmiņas? Cik ilgs laiks pēc dzemdībām jānogaida?  Jautājam ARS ginekoloģei Evai Barkānei.  

Kad mazulis ir piedzimis, sievietes organisms pakāpeniski atgriežas „normālā” stāvoklī. Dzemde saraujas, un tās izmēri samazinās, dzemdes kakls atkal atgūst cilindrisku formu un noslēdzas dzemdes kakla iekšējā mute. Šajā periodā, kad pakāpeniski norisinās dzemdes samazināšanas, no tas izdalās menstruālai asiņošanai līdzīgi izdalījumi jeb lohijas. Lohijas satur sīkus placentas audu gabaliņus, gļotas un asinis. Pirmās 2-3 dienas pēc dzemdībām izdalījumi no dzemdes ir asiņaini, un tie var būt salīdzinoši spēcīgi, turpmākās 4-5 dienas asiņošana mazinās, izdalījumi iegūst brūnganu krāsu.

Turpmāko nedēļu vai pat divas var novērot smērējošus brūnīgi iedzeltenus izdalījumus no dzimumceļiem. Šajā periodā kā higiēnas līdzekli būtu jāizvēlas tikai paketes.

Trešās pēcdzemdību nedēļas beigās izdalījumi var būt gļotaini, bālgani, ūdeņaina rakstura. Parasti pēcdzemdību izdalījumus novēro 3 nedēļas, bet tie var ilgt arī līdz sešām nedēļām. Šajā periodā var apsvērt arī tamponu lietošanu.

Lai pēcdzemdību periods noritētu normāli, galvenais nosacījums ir rūpīga higiēna. Higiēnas pamatnosacījumi ir vienādi visām dzemdējošām sievietēm, tomēr ir atšķirības higiēnas preču izvēlē atkarībā no dzemdību norises:

Ja ir bijušas vaginālās dzemdības ar maksts vai starpenes plīsumiem

Sievietēm ar šuvēm dzimumorgānu rajonā līdz pirmajai ārsta vizītei nerekomendē lietot tamponus, kas jāievada makstī. Tamponu lietošanu var uzsākt tikai tad, kad ārsts konstatējis, ka maksts šuves sadzijušas un pēcdzemdību periods norisinās bez komplikācijām.

Pēc dzemdībām šīm sievietēm dzimumorgānu apvidus ir īpaši jutīgs un prasa speciālu aprūpi. Lai šuves labi sadzītu, tām vienmēr jābūt tīrām un sausām, tāpēc vairākas reizes dienā jāapmazgājas un regulāri jāmaina higiēniskās paketes.

Higiēniskās paketes pēc dzemdībām ļauj kontrolēt lohiju daudzumu, krāsu un smaržu. Pirms un pēc paketes nomaiņas, kā arī pēc katras tualetes apmeklējuma jāmazgā rokas. Svarīgi ir pareizi apmazgāt dzimumorgānu rajonu - roku jāvirza no priekšpuses uz mugurpusi. Jānoslaukās ar tīru, tikai šim nolūkam paredzētu dvieli, var izmantot arī vienreizējos papīra dvieļus. Regulāri jāmazgājas dušā, nav rekomendējamas peldes vanna.

Speciāli vingrojumi, kas stiprina starpenes muskulatūru, palīdzēs atjaunot maksts normālo anatomiju. Vislabāk intīmai higiēnai izmantot intīmās kopšanas līdzekļus, kas satur lakto baktērijas (Lactacyd, Floragyn, Vagisan, kas nopērkami aptiekās).

Ja bijušas normālas dzemdības un pēcdzemdību periods noritējis bez sarežģījumiem

Beidzoties pēcdzemdību asiņošanai, aptuveni 10-14 dienas pēc dzemdībām maksts flora pakāpeniski atgriežas normālā stāvoklī. Parasti šajā periodā dzemdes kakls jau ir noslēgts, un lohiju daudzums ir samazinājies līdz tādam apjomam, ka higiēnas paketes varētu nomainīt pret tamponiem. Pēcdzemdību trešajā nedēļā tamponi pilnīgi spēj absorbēt izdalījumus. Tamponu lietošanai galvenais nosacījums ir regulāra to nomaiņa: 4 -6 reizes diennaktī.

Tomēr nereti pēc dzemdībām strauju hormonu krituma dēļ var novērot maksts sausumu, kas var apgrūtināt tampona ievietošanu vai izņemšanu. Ja tas tā ir, tad ar tamponu lietošanu vajadzētu mazliet nogaidīt, var arī pārmaiņus kombinēt tamponus un paketes. Pirms uzsākt tamponu lietošanu, vēlams konsultēties ar ārstu.

Ja bijušas plānotas operatīvas dzemdības

Ja sievietei bijušas plānotas operatīvas dzemdības, tad dzemdes kals nav bijis dzemdību laikā atvēries un arī maksts anatomija pēc dzemdībām nav izmainīta. Šīs jaunās māmiņas varētu uzsākt tamponu lietošanu, sākot ar 10-14 dienu pēc dzemdībām, gadījumā, ja izdalījumiem no maksts vairs nav asiņu piejaukums vai nepatīkama smaka. Tomēr arī šajos gadījumos vispirms vēlama konsultācija ar ārstu.

mamma88 mamma88 19. Jun 2018, 12:51

Brrr...iedomajos tamponu pec dzemdibam...pat 3.nedela.