Stradiņa slimnīcas dzemdību nodaļu plāno pārcelt uz Bērnu slimnīcu

Stradiņa slimnīcas dzemdību nodaļu plāno pārcelt uz Bērnu slimnīcu

20. Nov 2014, 08:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Slepus no mediķiem Stradiņu slimnīcas valde izlolojusi plānu pārcelt dzemdību nodaļu uz citu vietu. Šādas pārmaiņas gan kavētu palīdzības sniegšanu sarežģītos gadījumos. Mediķi vēršas pie valsts augstākajām amatpersonām un sabiedrības, jo ir satraukti par slimnīcas valdē tapušos ideju.

Pašlaik top Stradiņu slimnīcas jaunais korpuss, taču vienai no svarīgām šīs slimnīcas nodaļām – dzemdību nodaļai – tajā vieta nav paredzēta.

Paslepus no mediķiem tapis plāns valstī vienīgo augstākā līmeņa sievietes un bērna veselības centru pārcelt uz Bērnu slimnīcu Vienības gatvē.

Ārsti atzīst, ka apstākļi šajā Stradiņu nodaļā nav labi: centrs atrodas ēkas pēdējā stāvā, ventilācijas tajā nav un vasarās dzemdētājas un zīdaiņus cepina saule, ziemās visi salst. Mediķi telpas lūdza savest kārtībā jau sen. Bija plānots nodaļu izvietot topošās slimnīcas otrajā korpusā, bet tagad tā celtniecība tiek apšaubīta.

Līdz šim lielākais pluss dzemdībām Stradiņa slimnīcā bija daudzo speciālistu klātbūtne. Jo parastas dzemdības dažās sekundēs var kļūt par neparedzamām. Bet te mammas dzemdē bērniņus ar sirdskaitēm un citām smagām saslimšanām. „Mums pat šeit, esot ciešā sasaitē, nereti ārsti skrien un izglābj dzīvību mata galā. Kā būs tur, man pat bail iedomāties,” saka Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas vadītāja Irēna Zahare.

Citi mediķi, arī vecmātes televīzijas kameras priekšā runāt atsakās. Taču balsī skan jautājums, vai šādi pārvietojot, centrs netiks iznīcināts. „Ja mēs runājam valstiski, tad ir sajūta, ka esam purvā. Un nu jau smeļas kaklā, tāpēc mēs saucam palīgā,” saka Zahare.

Dzemdību speciālistus plāno pārcelt uz bēdīgi slaveno hematoonkoloģijas nodaļu. Šai ēkai vēl nesen sabiedrība vāca līdzekļus, jo slimnīcai nauda remontam nebija. Tagad bērni ir pārcelti, viņiem nodaļa būs citā ēkā. Sienās esošās pelējuma sēnes grasās nomazgāt un aizkrāsot. Šāds remonts varētu izmaksāt 60 tūkstošus eiro, un telpas Stradiņi no Bērnu slimnīcas nomātu. „Ja mēs vienosimies, tad protams, tikai mazs remonts, nekas liels te nav iecerēts,” stāsta Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anda Čakša.

Anda Čakša atzīst, ka reizē strādājot divu slimnīcu valdēs – kā Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājai un Stradiņa slimnīcas valdes loceklei – ieteikusi, ka tieši šādi var risināt telpu jautājumu. Taču gala lēmums tas vēl nav un, ja mediķi kategoriski iebildīs, meklēs citas telpas. „Droši vien, būs jāmeklē, mēs taču ar varu nevaram,” saka Čakša.

Līdz ar to paliek atklāt jautājums, vai uz ēku ar pelējuma sēni sienās ir prātīgi pārcelt riska grūtnieces, kam gaidāmas smagas dzemdības, dvīņi, trīņi un ķeizargrieziens.

Iepriekš vēstīts, ka Latvijā ir dramatiska situācija saistībā ar jaundzimušo mirstību. Latvija ir šī negatīvā saraksta augšgalā visā Eiropā.  Ārsti uzskata, ka pēc šīs pārvietošanas, situācija tikai pasliktināsies. Tāpēc viņi parakstījuši vēstuli visām valsts augstākajām amatpersonām, jautājot, vai ir pieļaujamas šādas nepārdomātas pārmaiņas. 

Aija Kinca, Panorāma

www.lsm.lv

pandulaacis pandulaacis 20. Nov 2014, 12:37 Salamandraa

Nē, paldies, neesmu tik liela ekstrēmiste.
😃

20. Nov 2014, 10:39

tā pa nopietno-ticu, ka būs labi. tas, ka sabiedrībā šis jaut. ir pacelts, tas vien jau ir solis augšup.

20. Nov 2014, 10:39 pandulaacis

fiksi jātaisa 3., lai vēl var paspēt!

pandulaacis pandulaacis 20. Nov 2014, 09:37

Eu, nu paga, es vēl 3. bērnu gribu, un Stradiņi ir vienīgā iestāde, kas labprāt uzņemas mani ķeizarot, kas tagad notiks?