Stārķiem būs vairāk darba – atvērta jaunā Klīnika EGV!

Stārķiem būs vairāk darba – atvērta jaunā Klīnika EGV!

17. Jan 2017, 13:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc rekonstrukcijas Klīnika EGV kļuvusi par modernāko neauglības ārstēšanas klīniku Rīgā, kur mājīgā atmosfērā savus pacientus pieņem Latvijā pieredzējušākie ārsti. Par jaunajām iespējām stāsta Klīnika EGV vadītāja, ginekoloģe reproduktoloģe Dr. Zane Vītiņa.

Klīnika EGV atbilst Eiropas labāko medicīnas iestāžu prasībām – jaunākajām tehnoloģijām aprīkotas operāciju zāles, augstākā līmeņa dienas stacionārs ar mājīgām palātām, visi pacienti saņem ļoti personīgu mediķu attieksmi. Pacientiem ērti, ka vienuviet iespējams saņemt gan ārstu konsultācijas, gan veikt dažādus izmeklējumus un manipulācijas. Piedāvājam medicīniksās apaugļošanas operācijas, tai skaitā arī valsts apmaksātos pakalpojumus. Mūsu galvenais uzdevums ir sniegt iespēju par vecākiem kļūt tiem, kuriem tas līdz šim nav izdevies.  Klīnikā piedāvājam arī citus ginekoloģiskos izmeklējumus, grūtniecības novērošanu. Pieredzējusi vecmāte vada kursus topošajiem vecākiem. Ārsti darbā izmanto modernāko ultrasonogrāfu, iegādāti ērti ginekoloģiskie krēsli, kuros sieviete pati var kontrolēt, kurā brīdī ļauties ārsta apskatei. Klīnikā EGV pacientus pieņem arī urologs, endokrinologs, uztura speciālists.

-       Kādas ķirurģiskās manipulācijas pieejamas?

-       Veicam minimāli invazīvas operācijas, histerorezektoskopijas, histeroskopijas, kā arī laparaskopiskās ginekoloģiskās operācijas. Nereti vispārējās narkozes laikā nepieciešams kombinēt divas manipulācijas, kas tagad ir iespējams, jo ķirurgu rīcībā ir divas manipulāciju zāles. Priecē, ka jaunajā klīnikā iespējams palīdzēt daudz lielākam pacientu skaitam.

-       Piedāvājat novitātes medicīniskajā apaugļošanā?

-       Esam ieviesuši olšūnu un embriju vitrifikāciju jeb ātro sasaldēšanu, kas ļauj saglabāt dzīvības procesus daudz lielākam olšūnu vai embriju skaitam. Attīstam arī embriju ģenētisko izmeklēšanu – gan skrīningu, gan diagnostiku. Jaunākās tehnoloģijas ļauj ģenētiski pārbaudīt trešās  vai piektās dienas embriju, netraucējot augļa attīstībai. Latvijā piedāvājam ģenētiskos testus, kas līdz šim nebija pieejami, piemēram, endometrija receptivitātes (ERA) tests. Pie mums uz šo testu ierodas pāri, kuriem medicīniskās apaugļošanas ceļā grūtniecība nav iestājusies vairākas reizes. Ar ERA testa palīdzību visprecīzāk iespējams noteikt, kad konkrētai sievietei dzemdes iekšējais slānis ir visuzņēmīgākais un spēj piesaistīt embriju. Esam ieviesuši spermas padziļinātos izmeklējumus – HBA testu, kas liecina par spermas nobriedudmu, MAR testu – imunoloģisko vīriešu neauglības rādītāju un DNS fragmentācijas testu. Klīnikā, medicīniskās apaugļošanas laikā iespējams izmantot arī speciālas ebriju barotnes, kas labāk palīdz embrijam attīstīties, embrija pārneses laikā dzemdes dobumā iespējams izmantot tā saucamo “līmīti”, kas labāk palīdz tam piesaistīties pie dzemdes iekšējā slāņa. Pirms embrija pārneses dzemdes dobumā tiem embrijiem, kuriem apvlks vizuāli izskatās biezs, sievietēm pēc 37 gadiem vai 5. dienas embrijiem –balstocistām- pēc atsaldēšanas ir iespējams veikt apvalka pārdali (assisted hatching),kas atvieglo un uzlabo embrija piesaisti dzemdes sienai.

Paplašinot darbību, Jūsu komantai pievienojušies arī jauni speciālisti

-       Klīnikā EGV tagad pacientus pieņem arī endokrinoloģe Liene Akmene, uztura speciāliste Eva Kataja. Lepojamies, ka mūsu embriologu komandai pievienojusies pieredzējusi embrioloģe bioloģe Ph.D. Ilona Joņina, kā arī darbu pēc dažu gadu prombūtnes atsākusi dienas stacionāra vecmāte - procedūru māsa Kristīne Freimane, kura pirmā Baltijas valstīs ieguva ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) sertifikātu, kas apliecina viņas zināšanas reproduktoloģijā. Viņa šobrīd Latvijā ir vienīgā māsa, kura ir ieguvusi šo sertifikātu.

-       Kādi ir turpmākie attīstības plāni?

-       Klīnikā EGV ir lielākā Latvijas donoru spermas banka, veidojam arī olšūnu banku. Attīstīsim olšūnu sasaldēšanu onkoloģiskajiem pacientiem un tiem, kuri savu auglību vēlas saglabāt uz vēlāku laiku. Piemēram, sieviete līdz 35 gadiem nav atradusi piemērotu partneri, ar kuru kopā radīt bērniņu, bet olšūnu kvalitāte un rezerves ir vislabākas tieši līdz šim vecumam. Jaunākās tehnoloģijas piedāvā iespēju savas olšūnas sasaldēt un izmantot vēlāk. Vairāk attīstīsim embriju ģenētisko izmeklēšanu.

-       Klīnika EGV Latvijā darbojas jau vairāk nekā 19 gadus. Šo gadu laikā uzkrāta vērienīga pieredze. Kādi ir Klīnikas EGV neauglības ārstēšanas ekspertu darba rezultāti?

-       Esmu gandarīta, ka Klīnikas EGV neauglības ekspertu darba efektivitāte ir augstāka nekā vidēji Eiropā - vairāk nekā puse no visām pērn veiktajām pirmreizējām medicīniskajām apaugļošanām Klīnikā EGV bijušas veiksmīgas – to rezultātā iestājusies grūtniecība.

-       Klīnikas EGV neauglības ārstēšanas ekspertu konsultācijas tagad pieejamas arī Latvijas lielākajās pilsētās?

-       Jā, mūsu ārsti dodas uz izbraukuma konsultācijām Valmierā, Talsos, Liepājā, Ventspilī, Gulbenē, Rēzeknē, Daugavpilī. Individuālās pieņemšanas laikā ārsts atbild uz visiem interesējošiem jautājumiem, veic ginekoloģisko ultrasonogrāfiju un, ja nepieciešams, paņems un nozīmēs papildus analīzes papildus diagnostikai, lai pacients drīzumā varētu iegūt precīzu informāciju par savu veselības stāvokli, kā arī uzzinātu iespējamos risinājuma veidus.

Klīnika EGV atrodas Rīgā, Lāčplēša ielā 38, 5. stāvā. Uz konsultāciju pie ārsta iespējams pierakstīties, zvanot pa telefona numuru 67 278 183 vai  29563 191 vai rakstot e-pastu: info@egv.lv