Šķiršanās grūtniecības laikā

24. Oct 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažkārt partnerattiecību krīze un šķiršanās pārus piemeklē arī bērniņa gaidīšanas laikā. Kā, „brūkošās” pāra attiecības liek justies topošajai māmiņai un vēl nedzimušajam mazulim, skaidro psiholoģe Diāna Zande, semināru pasniedzēja arī Māmiņu Klubā.

Bērns jūt māmiņas spriedzi!

„Ja grūtniecei, gaidību laikā šķobās partnerattiecības, arī bērns tajā ir iesaistīts, viņš to jūt, jo raugoties no bioķīmiskā viedokļa, mammas stresa hormoni caur placentu nokļūst pie bērniņa,” skaidro Diāna Zande.

Grūtniecībai jābūt mierīgai un stabilai (un te nav runa par rožainu grūtniecību – tas nebūt nav nepieciešams). Tai vienkārši jābūt stabilai, ar maziem ikdienas kreņķīšiem, bet kopumā – mierīgai!

Tad, ja topošā māmiņa ir pastāvīgā spriedzē un neziņā, arī bērns grūtniecību piedzīvo tieši šādi un, protams, tas atstāj iespaidu uz viņa nervu sistēmu.

Mazulis kā atbalsts

Gan grūtniecības laikā, gan pēc mazuļa piedzimšanas, sieviete ir trausla un ievainojama, jo daba to tā ir izveidojusi. Bērniņa gaidīšana ir dzīves posms, kad sieviete vairāk orientēta uz sevi un gaidāmo mazuli, un tik labi nespēj par sevi pastāvēt, būt visu varoša. Tādēļ, ja pāra attiecības grūtniecības laikā ir pasliktinājušās vai jau tiek risināts šķiršanās process, emocionāli sieviete zaudē savu līdzšinējo atbalstu un jūtas nedroša.

 „Vīrietis gaidību laikā ir ļoti svarīgs kā atbalsts. Tad, ja šis atbalsta moments sāk svārstīties, sieviete izjūt lielu nedrošību. Nereti, šādā brīdī mammas pasargā domas par grūtniecību. „Es tikšu cauri šim sarežģītajam dzīves posmam, jo man taču būs bērniņš!” Un, kas notiek? Vēl nedzimušais bērns ir kļuvis par glābēju – viņš būs tas, kurš sievietei palīdzēs izturēt grūto attiecību problēmu periodu, viņš būs sievietes atbalsts.

Tas nav pareizi, jo bērniņš nedzimst kā atbalsts, viņš dzimst kā mazulis, kuram pašam nepieciešams atbalsts un mīlestība!  Tomēr bieži vien mammas neapzināti saka: „Man palīdzēja izturēt bērns.” Tam tā nevajadzētu būt!

Tomēr es ļoti negribu, ka māmiņas, kurām tā ir bijis, sajustos vainīgas, jo dzīvē notiek dažādi!

Vienkārši jāmēģina saprast, kurās situācijās mēs savā bērnā sagaidām atbalstu, kaut gan to nedrīkstētu prasīt, un to censties mainīt, meklējot atbalstu pie citiem cilvēkiem,” tā Diāna Zande.

Grūtniecības laikā, pasliktinoties partnerattiecībām, gan māmiņa, gan bērns sakaras ar ļoti daudziem riskiem. 

Māmiņu Klubs

20161020134824-53805.jpg 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā
ViKrEm mamma ViKrEm mamma 24. Oct 2016, 11:30

Jā, manuprāt, ļoti aktuāla tēma un ne tikai to izskaidrot emocionāli, kas ar mammām un mazuļiem šajā periodā notiek, bet arī finansiāli, dokumentāli... Ka, piemēram, pēc likumiskā skatupunkta mazulis tiek piereģistrēts dzimšanas apliecībā, kādas finansiālās saistības ir jāpilda tēvam, kurš nedzīvo ģimenē un nesagaida sava mazuļa ienākšanu pasaulē? Bieži vien Latvijā sievietes uzskatot evi par stiprām, varošām, neizmanto to, kas viņām pienākas. Arī likumdošana šajā jomā nav sakārtota. Staigāt pa tiesām kaut ko jautājot? Vienkāršāk ir pašai visu darīt, bet tā tam nevajadzētu būt, jo abiem vecākiem ir jāuzņemas gan finansiālās, gan emocionālās saistības. MK, varbūt ir iespēja arī šādi šo jautājumu paskatīt un reāli papētīt, kā tas dzīvē darbojas?

24. Oct 2016, 10:30

Labdien, būtu jauki , ja arī raidījumā varētu pieskarties vairāk tēmai pēc šķiršanās jeb vientuļo vecāku tēmai. Esmu mēģinājusi arī šeit forumos diskutēt, un izrādās, lielākoties attieksme ir naidīga no citu māmiņu puses, it īpaši , ja tiek runāts par valsts atbalstu šādiem vecākiem.