Kā saklausīt sirdpukstus gaidību laikā?

Kā saklausīt sirdpukstus gaidību laikā?

06. Feb 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai var pasaulē būt vēl skaistāka skaņa par sava bērniņa sirdspukstiem? Tos dzirdēt pirmo reizi ir īpašs saviļņojums, noteikti nav nevienas topošās māmiņas, kura spētu palikt vienaldzīga, izdzirdot kaut ko tik brīnišķīgu. 

Konsultē Dr. Sniedze Krūmiņa, Ambulatoriskās nodaļas vadītāja Rīgas Dzemdību namā.

Lai mēs pirmo reizi saklausītu sava bērniņa sirsniņu, mums vispirms ir jāierauga divas maģiskās strīpiņas grūtniecības testā un jāsaņem apstiprinājums no sava ginekologa – jā, mēs kļūsim par vecākiem. Tad seko došanās pie ārsta vai vecmātes, kura novēros mūsu grūtniecību.

Mazulīša sirsniņu noteikti vajadzētu spēt saklausīt no 10., 12. grūtniecības nedēļas. Ja māmiņa ir ļoti slaida, iespējams, tas varētu izdoties jau astotajā grūtniecības nedēļā. 

Ja ārsta kabinetā esam nokļuvušas jau lielākā grūtniecības laikā, tiek veiktas vairākas pārbaudes, lai noteikti vietu, kur vislabāk varēs sirsniņu saklausīt. Sākumā tiek mērīts dzemdes augstums un noteikts grūtniecības laiks, svarīgi saprast, kurā pusē bēbītim atrodas muguriņa un arī tas, kur atrodas bēbīša galviņa. Un tad ar tādu mazu aparātiņu tiek meklēta bēbīša sirsniņa. 

Protams, nevar noliegt, ka teju katra māmiņa gaida to mirkli, kad ar lielu atvieglojuma sajūtu izdzirdēs bērniņa sirdspukstus, taču reizēm tas tik ātri nenotiek.  Tajā brīdī, kad mēs izdzirdam to savādo skaņu, kas iespējams atgādina vilciena kustību tālumā, varam uzelpot – sirsniņa ir saklausīta.

Speciālisti apgalvo, ka mazulīša sirdspukstus ir jāpsēj saklausīt katrā reizē, kad topošā māmiņa ir ieradusies vizītē pie sava ginekologa vai vecmātes, kura novēro grūtniecību. 

Pieauguša cilvēka sirds sitas no 60 līdz 90 reizēm minūtē, savukārt mūsu vēl nedzimušā bēbīša sirsniņa sitas no 120 līdz 160 reizēm minūtē, brīžos, kad mazulītis ir aktīvāks, sirsniņa var sisties līdz pat 180 reizēm minūtē, savukārt, kad mazulītis saldi guļ, sirsniņa kļūst mierīgāka un mēs varam saskaitīt vairs tikai 110 sitienus minūtē. Arī tuvojoties dzemdību dienai, mazulīša sirdsdarbība palēninās.

Jā, patiesi, mūsdienās tehnoloģijas atļauj mums izpausties tā, kā tas nebija laikā, kad mēs dzimām. Tomēr jāatceras, ka tas vai bērniņa sirds pukst atbilstoši tam kā ir jābūt, vislabāk spēs pateikt speciālists, mums pašām nevajadzētu uzņemties ārsta funkcijas, lai gan ir lietas, kurām mums vajadzētu pievērst uzmanību gaidību laikā.

Katras topišās māmiņas uzdevums būtu skaitīt, cik reižu stundas laikā mazulītisi kustas. Stundas laikā mazulītim vajadzētu kustēties vidēji 10 reižu, ja māmiņa guļ un atpūšas. Būs arī reizes, kad mazulītis būs mierīgāks un tad, kad tks saskaitītas piecas kustību reizes, tālāk var arī neskaitīt.

Protams, mūsdienās tehnoloģijas ir liels palīgs bērniņa un māmiņas veselības stāvokļa noteikšanā, taču joprojām mediķi zina, kā pielietot instrumentus, kuriem ir ļoti sena vēsture. Kad esam sasniegušas grūtniecības sešpadsmito līdz astoņpadsmito nedēļu, iespējams, vecmāte vai ginekologs klausīsies mūsu bēbīša sirdsdarbību ar stetoskopu – koka caurulīti, kas labi vada skaņu un kura ir zināma kopš 19.gadsimta 70ajiem gadiem.

Tāpat grūtniecības izskaņā un noteikti dzemdībās, tiek veikts bērniņa sirdsdarbības pieraksts, tas notiek māmiņai atrodoties guļus stāvoklī, vēlams uz kreisajiem sāniem, divdesmit līdz trīsdesmit minūšu garumā. 

Aparātu, ar kuru veic mazulīša sirdsdarbības pierakstu, dēvē par kardiotokogrāfu. Taču svarīgi atcerēties, ja mazulītis un māmiņa jūtas labi un grūtniecību vēl neuzskata par iznestu, kas nozīmē, ka vēl māmiņai nav laiks dzemdēt, šādu sirdsdarbības noteikšanas metodi parasti neizmanto. 

Dzemdības ir pavisam cits stāsts, ar šāda pieraksta palīdzību iespējams noteikt tālāko rīcības plānu – vai mēs laižam mazuli pasaulē pašas saviem spēkiem vai tomēr nepieciešama ķeizargrieziena operācija.

Bērniņa sirdspuksti ir tā skaņa, kas mūs spēj nomierināt, tāpat kā māmiņas sirdspuksti ir mazulīša miera melodija. Sirds rada skaņu, kas dziedē un nav pat svarīgi, cik mums ir gadu, ja spējam saklausīt sev tuva cilvēka sirdi, mūsos ieplūst miers.

Māmiņu Klubs

10. Dec 2017, 19:33

"Katras topišās māmiņas uzdevums būtu skaitīt, cik reižu stundas laikā mazulītisi kustas. Stundas laikā mazulītim vajadzētu kustēties vidēji 10 reižu, ja māmiņa guļ un atpūšas. Būs arī reizes, kad mazulītis būs mierīgāks un tad, kad tks saskaitītas piecas kustību reizes, tālāk var arī neskaitīt."
-------------------------------------
Es atvainojos, bet šis kaut kas tumsonīgs un neobjektīvs. Lūdzu pasakiet, vai tīri psiholoģiski jums šķiet normāli, ja grūtniecībā māmiņai tagad ir jāstreso un jāskaita tās kustības? Tāds ieteikums ir vienkārši absurds ne tikai ar to, ka nav iespējams precīzi uzskaitīt mazuļa kustības, jo mazulis var būs gan aizmidzis, gan pagriezies uz aizmuguri, māmiņa var būt mazjūtīga, gan arī ar to, ka tas ir pretrunā ar topošās māmiņas emocionālo un psihisko stāvokli. A priori vajadzētu būt uzskatas, ka ar grūtniecību viss ir kārtībā, nevis tagad ikvienai māmiņai iedvest šausmas, ka nu, ja nav tās 10x stundā, tad ir ārprāts, panika, lieki jātraucē ārsti ar pārbaudēm, kuras nav pamatotas!
Bet, ja gadījumā mazuli nejūt ilgtošāk, tad jebkurā gadījumā to pamanītu ikviena, skaita vai neskaita!

Izmetiet lūdzu šo tumsonīgo ieteikumu ārā, ārzemēs neko tādu jau sen nepielieto, jo tas nav iespējams precīzi uzskaitīt mazuļa kustības, nav arī precīzi norādīts ar kuru tad intervālu jāskaita, turklāt, kas skaitās mazuļa kustība, bet, kas nē?! Nu, ir tik daudz nianšu, kuras nav precizētas un arī nav tas reāli izdarāms!