Satraucoša tendence – Latvijā arvien vairāk zīdaiņu dzimst mazgadīgām mammām

05. Feb 2016, 08:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

“Nu jau tiešām jāsāk kliegt skaļā balsī” – tā mediķi raksturo gadiem milzušu problēmu – nepilngadīgu un mazgadīgu meiteņu grūtniecību. Piemēram, Rīgas Dzemdību namā pēdējo piecu gadu laikā mazuļus laidušas pasaulē gandrīz 300 skolas vecuma meitenes. Pērn to skaits bija gandrīz 50, turklāt daudzas no viņām nav pabeigušas pat pamatskolu.
Satraucoši ir tas, ka 21. gadsimtā daļai pusaudžu nav itin nekādu zināšanu par ķermeni un izsargāšanos no nevēlamas grūtniecības. Turklāt ne vienmēr tās ir meitenes no nelabvēlīgām ģimenēm.

Runājot par iemesliem, kāpēc skolas vecuma bērni kļūst par vecākiem, mediķi min kvalitatīvas informācijas trūkumu un to, ka daudzi ģimenē jūtas atstāti novārtā. Uz jauniešu zināšanu robiem norāda arī Rīgas Sociālajā dienestā.

Jana Pūķe, Rīgas Sociālā dienesta vecākā sociālā darbiniece:

Izsargāšanās vispār netiek apspriesta, tā ir mūsu lielā rūpe un lielā sāpe. Viņi pat vispār nezina, kas tas ir. Mēs vedam jauniešiem grupas šeit uz vietas un šādi te 15-16 gadīgie nāk un viena no tēmām ir seksuālā higiēna. Viņi labākajā gadījumā ir dzirdējuši par prezervatīviem, bet par to pielietošanu viņiem nav nekādas informācijas.

Šobrīd Rīgas Sociālā dienesta redzeslokā ir apmēram 50 nepilngadīgo māmiņu, un arvien biežāk par bērnu grūtniecību dienestam ziņo skola, ģimenes ārsts vai kāda institūcija.

Mediķi un sociālie darbinieki ir pārliecināti, ka daļējs risinājums būtu skolā atjaunot kvalitatīvu veselības mācību kā atsevišķu priekšmetu. Veselības ministrijā apgalvo – līdzšinējie centieni piedzīvojuši fiasko, jo Izglītības un zinātnes ministrijas ieskatā skolēni jau tagad skolā ir pārslogoti un veselības mācība ir izkaisīta pa vairākiem citiem priekšmetiem.

Uzrunātie nozares profesionāļi ir pārliecināti, ka, lai rastu risinājumu šai daudzslāņainajai problēmai, jāiesaistās politiķiem, vecākiem, mediķiem un sociālajiem dienestiem.

skaties.lv

lauvinja lauvinja 05. Feb 2016, 18:34 pandulaacis

Es teiktu, ka ir jautājumi, kurus vienkāršāk izstāstīt neitrālam cilvēkam, tāpat neitrālam cilvēkam vieglāk uzdot jautājumus.

Nedomāju, ka ir daudz ģimeņu, kur 12 -13-15-17 gadīgs tīnis tā vienkārši būs gatavs runāt par savu seksualitāti ar vecākiem. Pat ja runās, diez vai brīvi diskutēs par izsargāšanos.....

Un jā, no savas pieredzes es teiktu, svešam uzdot jautājumus ir vieglāk, īpaši tīņu vecumā.

05. Feb 2016, 18:15

Stavokli palikt var no vienas reizes. Man taa sanaca tikt pie 3berniem.

05. Feb 2016, 17:23

Gribetu redzet kaut vienu mazgadigo maminju kura nezin kas ir izsargashanas. Tad tai ir jabut no dziljiem laukiem,bez saskarsmes ar arpasauli. Vaina ir taja ka vecakiem jau neluugsi savos 15 gados lai noperk prezervativus. Par tabletem vispar vari aizmirst,jo vinjas neviens neizrakstiis. Tas ir tikai veco pljapigo un aizspriedumaino vecenju delj,kuras trauce tikt pie taa pasha prezervativa . Un nesaksim te slavet padomju laikus,kad manai mammai vecaki lika 16 gados abortu taisiit,lai nebutu jakaunas no apkartejiem. Tapec jau liekas ka tad visas bija paraugjimenes,jo cilveku uzdevums bija panaakt lai visi taa domaa.

pandulaacis pandulaacis 05. Feb 2016, 14:59

Es nesaprotu, kāpēc visa vaina tiek nogrūsta uz skolu un skolotājiem? Tiklīdz bērns sāk iet skolā, vecākiem viņš vairs nav jāaudzina? 🤔

kerstyna kerstyna 05. Feb 2016, 14:55

Nu, te varam jau plūkt seksuālās brīvības, bērnu pāragras seksualizācijas augļus. Te ir Papardeszieda darba augļi un ģenderistu kaitniecības sekas.
Tās ir izglītības reformas sekas, kā rezultātā no skolas programmas ir pagaisusi Veselības mācība. Lai nu kāda tā bija, bet tomēr kaut kādas zināšanas bērni guva. Šobrīd jaunatnes vidū valda atbaidoša tumsonība un nezināšana par savu ķermeni, organisma sistēmu funkcijām.
Kā arī - tiek kultivēta bezatbildība par rīcības sekām.

lauvinja lauvinja 05. Feb 2016, 14:01

Pat programmu nevajag izstrādāt - adaptējam šo, nodrošinot katrā skolā un nebūs jāčīkst par papildus stundām kā priekšmetu - 7 lekciu cikls vairāku gadu griezumā
http://www.papardeszieds.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=33&Itemid=22

lauvinja lauvinja 05. Feb 2016, 08:51

Visas idejas par jauniem priekšmetiem skolā ir noslīcināmas kamēr maziņas! Nu nevar bāz jaunus priekšmetus beztēmā un nekontrolējamā skaitā!

Ir tak priekšmeti, kuros mierīgi var mācīt veselības mācībai nepieciešamo - bioloģija, sociālās zinības, klases stunda! Atliek vien izvēlēties, kurā pārskatīt mācību programmu un mācīt veselības mācību!

9.klase bioloģijas programma akurāt paredz apgūt - Cilvēka anatomija, fizioloģija un higiēna, Reproduktīvo orgānu sistēma. Vineīgi varbūt ievadu vajag mācīt kādā 7 klasē, ne 9 klasē.

Savukārt sociālās zinībās būtu jāmāca jau laikus gan pienākumiem, gan sekām, par ģimeni, mīlestību un bērniem. Jau 1-4 klases programma paredz, ka tiek apgūtas šādas zinības:
- 4-6 klase novērtēt savstarpējo attiecību un draudzības nozīmi cilvēka dzīvē - 6 klase ideāls brīdis, lai atbilstoši programmai runātu par dzimumaudzināšanu un dzimumghigēnu.
un 7-9. klasē to darīt padziļināti un plusā skaidrot pienākumus un tiesības, likumdošanu.

Bez tam, manis pašas pieredze vēl tāltālajā padomju laika beigu periodā, rāda, ka šo var atrisināt ar 2-3 lekciju ciklu, ja skolas skolotāji nemāk/nevar to iekļaut smuki programmā. Paldies skolotājai, kura noorganizēja seksologa 3 lekcijas 7.klasē, kurš pastāstīja un parādīja diapozitīvos gan par mīlestību, gan seksu, izsargāšanos, slimībām, seksa rotaļlietām un daudz ko citu!