Šajā svētdienā “Māmiņu Klubs” rādīs speciālizlaidumu par mājdzemdībām

Šajā svētdienā “Māmiņu Klubs” rādīs speciālizlaidumu par mājdzemdībām

26. Aug 2016, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

TV3 raidījums “Māmiņu Klubs” šajā svētdienā, 28.augustā, plkst.08:50 pārraidīs speciālizlaidumu, kas veltīts mājdzemdībām Latvijā. 

Ieskatīsimies dokumentālos kadros, kā notiek mājdzemdības? Ko par tām saka Latvijas vadošie speciālisti un kādi ir vecāku viedokļi, kas piedzīvojuši bērniņa nākšanu pasaulē savās mājās?

Anete Gribuste, Mājdzemdību apvienības locekle:"Tāpat kā pastāv dažādi mīti un aizspriedumi par dzemdībām stacionārā, tāpat noteikti ir arī dažādi pieņēmumi par mājdzemdībām. Jāsaprot, ka mītus un aizspriedumus visbiežāk rada bailes un nezināšana. Tomēr negribētu koncentrēties uz šo mītu kultivēšanu, bet gan dažām vērā ņemamām un  pētījumos pierādītām patiesībām par mājdzemdībām - 97% no plānotām mājdzemdībām tiek piedzīvotas bez sarežģījumiem!

Likumdevējs Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā ir paredzējis bezmaksas dzemdību, līdz ar to arī plānotu mājdzemdību palīdzības nodrošināšanu. Savukārt Ministru kabinets ir sašaurinājis termina «bezmaksas dzemdību nodrošināšana» īstenošanu. Tā rezultātā ir izveidojusies prakse, kas aizskar grūtnieču, kas izvēlas dzemdēt mājās, tiesības un nodara materiālo kaitējumu, nostādot tās nevienlīdzīgā situācijā salīdzinājumā ar pārējām grūtniecēm.”

20160126142822-56442.jpg 

Statistika rāda, ka mājdzemdības ar katru gadu Latvijā paliek arvien populārākas. Egita Pole, valsts sekretāra vietniece veselības politikas jautājumos (Veselības ministrija): "Mājdzemdības  Latvijā ir atļautas kopš 2006. gada, un mājdzemdību skaits palielinājies -  2009. gadā - 141 , 2014.gadā - jau 292 plānotu mājdzemdību”.

“Māmiņu Kluba” veidotajā speciālizlaidumā sekosim līdzi, kā piedzimst ceturtais bērniņš māmiņas Margaritas ģimenē, kopā ar Astrīdu Milleri, pirmo Latvijas mājdzemdību vecmāti: “90-tajos gados par šo tēmu bija liela sabiedrības rezonanse un negatīva attieksme, taču tagad viss ir mainījies. Tomēr vēl joprojām saskaramies ar daudz aizspriedumiem. Manā skatījumā mājdzemdības -tā ir ļoti apzināta un atbildīga izvēle!”

“Māmiņu Kluba” veiktajā aptaujā 46% aptaujāto vecāku piekrīt,ka mājdzemdības ir katras sievietes izvēle - kur un kā viņa vēlas laist pasaulē savu bērnu; 27 % atbalsta mājdzemdības, uzskatot, ka tajās ir vairāk plusu, nekā mīnusu, bet 10% atzīst, ka mājdzemdības ir piemērota dzemdību forma tikai dažām sievietēm. 14 % uzskata, ka tā ir riskanta dzemdību forma - bērns vai māte var ciest!

 20160126142851-94440.jpg

62 % vecāku atbalsta, ka mājdzemdību pakalpojumus vajadzētu apmaksāt no valsts. Ja valstī dzemdības ir “par brīvu”,tad arī mājdzemdībām vajadzētu tikt iekļautām valsts apmaksātajos pakalpojumos. Šobrīd mājdzemdības Latvijā ir par maksu un vidējā dzemdību cena ir no 800 - 1000 eiro. 

Arī Lietuvā “Māmiņu Kluba” TV raidījums (“Mamyciu Klubas” TV3) šonedēļ pievērsies mājdzemdību tēmai: “Situācija Baltijas valstīs atšķiras - mājdzemdības Lietuvā ir aizliegtas. Vecāki un vecmātes, kas izvēlas tomēr praktizēt mājdzemdības, tiek sodīti. Lai gan Lietuvā vecākiem ir daudz negatīvāks skats uz mājdzemdībām, uzskatot,ka tas nav drošs dzemdību veids, 40% vecāku tomēr vēlētos, lai valstī tās būtu atļautas. Latvijā situācija ir daudz sakārtotāka”, vēsta Sandija Salaka, “Māmiņu Kluba” producente Baltijas valstīs.

Skatieties speciālizlaidumu par mājdzemdībām Latvijā!