Sagatavojies ķeizargrieziena dzemdībām: ginekologa ieteikumi

Sagatavojies ķeizargrieziena dzemdībām: ginekologa ieteikumi

09. Jul 2020, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gatavošanās dzemdībām ir tik pat nozīmīga kā pats gaidību laiks, jo mēs ar katru dienu virzāmies arvien tuvāk lielajam satikšanās brīdim. Tāpēc došanās uz Vecāku skolu, lai uzzinātu, kā norit dzemdības, kā saprast, ka tās ir sākušās un izrunātu vēl daudzus būtiskus jautājumus ir ļoti svarīgi, lai dzemdības noritētu mierīgi un harmoniski, jo sakārtotas domas topošajām māmiņām var ļoti palīdzēt.

Taču bērniņi pasaulē ierodas ne tikai dabiskās dzemdībās, tas notiek arī ķeizargrieziena operācijas laikā un nereti māmiņas saka, ka šim notikumam viņas nav bijušas gatavas. Tāpēc Māmiņu Klubā esam nolēmuši palīdzēt – turpmāk topošajām māmiņām un tētiem būs iespēja uzzināt visu par ķeizargrieziena operāciju Māmiņu Kluba vecāku skolā nodarbībā pie Jūrmalas slimnīcas ginekoloģes un dzemdību speciālistes Sandra Tamanes.

“Šīs plānveida un akūtās operācijas, kuras neviens nevar paredzēt, tomēr sievietei būtu jāzina, kas notiek operācijas laikā, kādas ir indikācijas plānveida operācijām, kādas ir indikācijas akūtām operācijām,” uzskata ginekoloģe. “Tieši par to arī tiek runāts seminārā par gatavošanos ķeizargrieziena dzemdībām. Un pat tad, ja sieviete ir plānojusi dabiskas dzemdības, tās ir lietas, kas sievietei jāizna arī gatavojoties normālām dzemdībām, jo jābūt vienmēr plānam B.”

Arī dabiskas dzemdības mēdz beigties ar ķeizargrieziena operāciju

Vecmātes un ārsti, kuri strādā dzemdniecībā pirmkārt dara visu, lai palīdzētu bērniņam piedzimt dabiskās dzemdībās un tikai tad, kad nav cita varianta, tiek veikta ķeizargrieziena operācija.

“Tieši tāpēc ir noteikti šie vidējie atvēršanās perioda laiki, izstumšanas perioda laiki, lai būtu iespējams saprast, kāda ir dzemdību norises gaita, vai ir nepieciešamas papildus apskates vai, iespējams, nepieciešama iejaukšanās,” skaidro Sandra Tamane. “Tomēr māmiņām jāatceras, ka viss tiek veikts viņu pašu labā, lai pēc iespējas vairāk bērniņu tomēr piedzimtu paši.”

Ginekoloģe: Jāsagatavojas arī plānveida ķeizargrieziena operācijai

Negaidītas situācijas, protams, mūs var ļoti uztraukt, jo īpaši tik svarīgā brīdī kā bērniņa nākšana pasaulē, taču arī plānveida ķeizargrieziena operācija nereti māmiņās rada satraukumu, jo pietrūkst zināšanu par to, ko ar mums darīs, tāpēc došanās uz lekciju par to, kas ir ķeizargrieziena operācija, var atrisināt daudz neskaidrību.

“Ikvienai sievietei un arī viņas partnerim jāzina, kas notiks ķeizargrieziena operācijas laikā, jo vienmēr taču ir bail no tā, ko nezini,” uzskata ginekoloģe. “No zināmā, kas tev ir skaidrs, ir mazāk bail, un baida jau tas, ka nesaproti, kas ir dzemdību process, cik dzemdībām ilgi jānotiek, tas pieder pie psiholoģiskās sagatavošanas, lai sieviete zinātu, kas ar viņu notiks, ko ar viņu darīs.”

Tīri medicīniski ķeizargrieziens ir operācija, kas ir pieskaitāma pie īsajām operācijām. Plānveida ķeizargriziena operācija ierasti ilgst 25 minūtes. Ja nepieciešamas manipulācijas – tad operācijas ilgums ir stundu vai nedaudz ilgāk.

Taču arī zināšanas par to, kas notiek pēc ķeizargrieziena operācijas ir tik pat svarīgas, lai nebūtu nepatīkamu pārsteigumu – kāpēc bērniņu man neuzlika uz punča, kāpēc mazulīti aiznesa prom un ko ar mani vispār dara.

Kas notiek pēc ķeizargrieziena

Pirmo desmit divdesmit minūšu laikā bērniņu nevar uzlikt uz punča operāicjas laikā, jo visa vide ir sterila, tomēr buču bērniņam iedot var ikviena jaunā māmiņa.

Pēc tam bērniņš tiek saģērbts- to parasti medmāsiņa vai tētis. Pie krūts mazulīti Jūrmalas slimnīcā pieliek aptuveni 20 minūtes pēc dzemdībām, kad ir aizšūts vēders.

Tomēr jāsaprot, ka katrai māmiņai pēcoperācijas laiks var būt citādāks – kāda vieglāk panes sāpes un jau operācijas dienā ir gatava celties kājās un aprūpēt mazulīti, kādai tas ir nopietns pārbaudījums

SAGATAVOJIES ĶEIZARGRIEZIENA DZEMDĪBĀM MĀMIŅU KLUBĀ!

Māmiņu Klubs