SABĪNES VIDEOblogs: Par cik kg tu pieņēmies grūtniecības laikā? Dalies pieredzē un laimē!

09. Oct 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sveikas, dārgās māmiņas! Manai mazulītei ir 32 nedēļas. Jūtamies vispār labi, vienīgais, par ko varu pasūdzēties, tas ir svara pieaugums.

Esmu jau ne reizi vien stāstījusi, ka pirmajā grūtniecībā svarā pieņēmos par 27kg, kas par 15kg pārsniedz normu, ja ņemam vērā manu augumu.

20131006174403-74008.jpg

Es ļoti baidījos, ka tā arī palikšu ar savu lieko svaru pēc dzemdībām, bet man par brīnumu viss viegli un ātri kopā ar pieniņu manam dēlam aizgāja. Es baroju ar krūti, pieturējos pie standarta diētas barojošām mammām, nēsāju bērniņu uz rokām, un kaut kā 4-6 mēnešu laikā pilnībā atgriezos savā iepriekšējā formā. Par to, ka nesen esmu dzemdējusi, atgādināja vien manas 5.izmēra krūtis, nelielas strijas uz tām un uz sāniem, un mīkstais vēderiņš, kurš pats tonusā atgriezās apmēram 9 mēnešus pēc dzemdībām.

20131006174604-27614.jpg

Šajā grūtniecībā jau no paša sākuma ļoti baidījos pieņemties svarā, bet apklusināt savu apetīti tā arī nevarēju. Atceros, ka grūtniecības sākumā liku sev priekšā mērķi - uz dzemdību laiku svēršu ne vairāk kā 75kg (+15) un reuzltātā, es tik sveru jau tagad 7.grūtniecības mēnesī. Kāpēc tā?

Jā, es ēdu daudz, bet es arī pirms grūtniecības nebija no tām, kam rokas tā vien stiepjas pēc veselīga ēdiena un dietām. Pavasarī sāku sekot līdzi uzturam, neēdu pēc sešiem, neēdu miltu ēdienus, saldumus utt. Un zaudēju 2-3k, atslābinājos un atgriezos atkal savos maksimālajos 62kg.

20131006174934-80458.jpg

Vai svars arī tagad nokritīs tik strauji, vai arī būs rokturīši sānos un apelsīna miziņa uz dibena? Galu galā, pagājuši ir 5 gadi, esmu kļuvusi vecāka un šis ir jau otrais bērniņš.

Vai svars nokritīs pats, vai būs jādodas uz sporta zāli?

Kāpēc svars kāpj tik strauji? Cik ir maksimālais normālais pieļaujamais svara pieaugums?

Kā samazināt strauji kāpjošo svaru?

Lai iegūtu atbildes uz šiem jautājumiem, kopā ar Māmiņu Klubu devāmies pie ginekologa uz Ava Riga klīniku.

Manā pašreizējā grūtniecībs laikā svara pieaugumam nedēļā nevajadzētu pārsniegt 250gr. Pagājušā mēnesī pieņēmos par 1kg nedēļā, tagad jau mazāk - 400gr nedēļā. Un tāpat šis 1kg divās nedēļās ir daudz.

20131006175106-19969.jpg

Ņemot vērā manu ķermeņa masas indeksu, kas līdz grūtniecībai bija 21,6 (normas robežās ir 18-24), grūtniecības laikā man būtu jāpieņemas par 10-15kg, ideālā gadījumā - 12kg. Bet es jau tagad pārsniedzu normu, attiecīgi, šajā grūtniecības posmā klāt nākušiem būtu jābūt 8-10kg, bet man ir jau 15. Un tas man ne visai patīk.

Diemžēl, daktere apstiprināja, ka pārmērīgs topošās māmiņas svars, liek arī bērniņam dzimt smagākam. Un lielu bērnu piedzemdēt ir grūtāk, pastāv cukura diabēta risks arī tālākā nākotnē.

Manā gadījumā ir jāsamazina mazliet svara pieauguma ātrums, jāpārskata uzturs un jāpieturas pie diētas - mazāk miltu un cukura. Vairāk - piena produktu. Vairāk jālieto šķidrums. Vienkāršāk sakot - mazāk jāēd, vairāk jādzer.

Ar prātu visu saprotu, bet tas ir tik sarežģīti - neļauties kārdinājumam, īpaši, kad esi ciemos, un uz galda stāv saldumi un citas kaitīgās lietiņas, vai, kad darbā p ie tējas klāt pasniegti tiek gardi cepumiņi..

Pagaidām esmu nolēmusi atbrīvot mājas no tiem produktiem, kurus ēst nedrīkstu, lai nebūtu lieka kārdinājuma. Gribu pudelīti ar dzeramo ūdeni vai termokrūzi ar ingvera tēju. Saldumus mājās jau tagad esmu aizvietojusi ar žāvētajiem augļiem. Mājās nav baltmaizes, tikai rupjā vai saldskābā, un arī tā vairāk vīram un dēlam. Ēdu vairāk piena produktus, kartupeļus un makaronu vietā rīsus un griķus.

Bet ciemos un darbā ēdu kaut ko saldu pie tējas joprojām. Man ir grūti sevi apturēt un neļauties kārdinājumam apēst kādu pīrāga gabaliņu, vai kādu šokolādes gabaliņu. Visu nedēļu esmu bijusi malacis, un brīvdienās - kaloriju pildi saldumi, augļi. Tagad atkal sākusies darba nedēļa un atkal saņemos. Pietiek ēst, pietiek. Vajag darīt visu, lai pareizais uzturs būtu kā ieradums.

Dārgās māmiņas, par cik kg pieņēmāties jūs grūtniecības laikā?

Vai viegli tikāt galā ar liekajiem kg pēc dzemdībām? Kā jums gāja ar svara ierobežošanu grūtniecības laikā?

Ja tikāt pie daudz liekajiem kg, vai liels bija arī bērniņš?

Patīkamu pirmdienu!

Jūsu Sabīne un Punča iemītniece

Atbildi uz šo jautājumu, dalies konkursa ziņā, atzīmē ka Tev patīk Māmiņu Klubs un laimē Zvaigzne ABC grāmatu "Pelargonija veselībai" 

20131007145737-96002.jpg

Vairāk par grāmatu lasi šeit!

Pelargonija ir viens no visvairāk iecienītajiem telpas un dārza augiem – mūsdienās ir zināmas simtiem to šķirņu, krāšņi pelargoniju “mākoņi” bieži rotā māju balkonus un logus, terases un piemājas dārzus. Taču pelargonijas ir ne tikai skaisti un aromātiski augi – smaržīgās pelargonijas dezinficē gaisu un atbaida kukaiņus, tām piemīt arī dziednieciskās īpašības, un dažādās kultūrās tās izsenis izmanto tautas medicīnā dažādu slimību ārstēšanai.

Šajā grāmatā atradīsiet
* ziņas par pelargoniju audzēšanu, vākšanu un drogu pagatavošanu;
* receptes ausu, zobu un locītavu sāpju mazināšanai, brūču dziedēšanai, ādas slimību, dažādu iekaisumu, radikulīta, migrēnas un citu slimību ārstēšanai un atvieglināšanai;
* aromterapijas maisījumu receptes ar pelargoniju ēterisko eļļu;
* praktiskus padomus pelargoniju izmantošanai kosmetoloģijā, kulinārijā un sadzīvē.

Laimētāju noskaidrosim 9.oktobrī!

zacc zacc 08. Oct 2013, 01:33

Esmu 1, 63 gara, pirms grūtniecības jau biju drusku apresnējusi, svēru 63 kg.
Pirmajos mēnešos mocījos ar toksikozi. Vēmu ik dienas. Apetīte gan bija laba. Un tas, ka viss drīz nāca laukā, nemotivēja to iegrožot 😃 Kad beidzās nelabumi, apetīte pieauga. Šausmīgi. Nespēju savākties un ēdu, ēdu, ēdu. Mēnesī pa 3, tad 4 kg pieņēmos. Ja vēl tas notiktu no normālas un normāla daudzuma pārtikas, norakstītu uz palēninātu vielmaiņu un nesatrauktos, taču nevarēju sevi ar to mierināt, labi zināju, ka vienkārši riju. Daktere brīdināja, ka nebūs giegli. Spēju savākties tikai pēdējā trimestrī. Skaitīju kalorijas - lai nebūtu vairāk par 2200 dienā, ēdu iespējami maz ogļhidrā T u un tos pašus pārsvarā saliktos (griķi, rīsi, pilngraudu makaroni), augļus ierobežoti, no našķiem atļāvos drusku zefīru un paštaisītu saldo no vājpiena biezpiena, liesā bezpiedevu jogurta un ogām.
Beigu beigās svara pieaugums bija 18 kg. Nebija tik traki. Bērns bija tikai 3 kg, lai arī vēders man bija milzīgs, visas prognozes liecināja, ka bērns būs liels. Pēdējo USG nepaguvu, piedzima ātrāk.
2 nedēļas pēc dzemdībām nopirku svarus. Pazuduši bija jau 11 kg. Jā, spogulī neredzēju vairs kāmja vaigus. Un garie zābaki viegli aiztaisāmi bija kļuvuši.
Bērnu baroju ar krūti. Ik dienu pastaiga, centos raitā solī. Jutos tik tizla, jo grūtniecības pēdējā mēnesī ilgāk par pusstundu pastaigāt nevarēju. Ēdu labi, vienīgi vairāk saldumu, šausmīgi prasīja organisms enerģiju. Kopš 2. mēneša līdz pat 5. mēnesim bērna vēderproblēmu dēļ neēdu piena produktus - uzreiz vesela rinda treknu lietu vienkārši atkrita! Un drīz vien secināju, ka izpaliek stresa apēšana, kas bija, kad strādāju. Pusdienas un vakariņas ir mana dienas prioritāte nr. 2 -tūlīt aiz bērna saucieniem pēc uzmanības. Un augstāka par pastaigām, kopš, iepriekšējā dienā nepaēdusi normālas pusdienas, no rīta paģību. Viena mājās, labi, ka bērns nebija rokās... Un - lai notievētu, ir jāēd.
Gaļa, zivis, olas, dārzeņi, griķi, rīsi, pilngraudu makaroni - tāda mana ēdienkarte. Kombinācijas visdažādākās, atliek piestrādāt pie maksimāli liesa pagatavošanas veida. Našķi galvenokārt beztauku - zefīrs, pašmāju zaptes.
Vecajās drēbēs ielīdu, kad bērnam bija 4 mēneši. Tagad vecie džinsi drusku par lielu. Svari rāda 61-62 kg. Gribu 58, tad būtu pavisam apmierināta, lai gan tagad arī ir ok.
Ordeņus gan nepieņemu, jo nevaru teikt, ka būtu daudz pūlējusies. 😀

07. Oct 2013, 17:22

ar pirmo bēbi pieņēmos +14 kg
tagad, ar otro bēbīti ir +5 kg (7. mēnesī)- bet jārēķina, ka man 2 kg vēl bija palikuši no iepriekšējās grūtniecības.

baroju ar krūti lielo meitu, tāpēc arī visus kg pazaudēju (nu izņemot tos 2 spītīgos 😃)
šoreiz arī ceru ātri no visiem tikt vaļā, bet tā- līdz normāli jutos un arī vēders bija plakans, pagāja apmēram pusgads-8 mēneši.

būs labi! 😀
galvenais kustēties un ēst veselīgi, tad jau būs labi.
es šajā gr. nedomāju baigi par veselīgo, nu ne tik daudz, cik vajadzētu. ēdu, ja gribu un cik gribu 😃 par pārējo domāšu tad, kad beigšu zīdīt 😀 jo arī barošanas laikā ļoti daudz ēdu, vnk ķermenis prasīja milzum daudz enerģijas.

Ambera_2012/ Jelgavas MK Ambera_2012/ Jelgavas MK 07. Oct 2013, 16:30

Ar pirmo bērnu pieņēmos +6kg , bet nometu grūtniecības laikā der nelabuma -13kg, bet man bija liekais svars jau paliekot stāvoklī.Dēliņš piedzima 3kg un 50cm garš dabīgi 😀
Ar otru grūtniecību pieņēmos svarā +8kg Der sliktās dūšas zaudēju -5kg piedzima 3400g un 52cm dēliņš. Es ļoti sekoju līdzi, kas nonāca man mutē , jo tāpat jau biju ar lieko svaru. Bet man abas grūtniecības visu grūtniecību bija nelaba dūša . pirmos 4 mēnešus regulāri , vēlāk ik pa laikam. Liekie kg +vēl nonāca uzreiz nost . Tik mans nekustīgais dzīves veids dara savu. Tagad cītīgi cenšos tikt pie skaistām ķermeņa aprisēm. Vismaz nav strijas vispār!

07. Oct 2013, 16:11

Ar pirmo grūtniecību pieņēmos +25kg (sākuma svars 60kg) un rezultāts 61cm un 4.656kg. Uz bērna 1 gada jubileju mans svars bija zem 50kg. Liekais svars bija gada laikā nost, pat vēl vairāk bija -10kg no man normālā svara. Pirmajā grūtniecībā ēdu visu, ko vēlējos, tikai pašos pēdējos mēnešos no ēdienkartes tika izslēgti miltu produkti, kartupeļi, banāni.
Ar otro grūtniecību pieņēmos +17kg (sākuma svars 6okg), rezultāts 56cm 3.862kg. Šobrīd mazulītei ir 7 mēneši un esmu atpakaļ sākotnējā svarā. Šajā grūtniecībā jau no paša sākuma izslēdzu miltu produktus un saldumus, jo mērķis bija nolikts- bērns ne smagāks par 4kg! Un plāns tika izpildīts 😀

Liene Krúza Liene Krúza 07. Oct 2013, 15:52

Uh,varu nopusties,jo pirmaja grutnieciba mani wnk apskauda,jo pa visiem 9menesiem pienemos vien 4kg400gr. pirms grutniecibas sveru 64kg,bernam dzimstot vel nebija 70kg.Ne,ne es nebadojos,edu normali,kukas,bulkas neprasijas.puncis ari nebija no tiem mazajiem. Bernins piedzima 42nedela,salidzinot sicina- 2964gr un 49cm. A,un pec dzemdibam uzreiz man dereja bikses,kuras nedera pirms grutniecibas. Nakamaja diena pec dzemdibam nosveros,un sveru vien nieka 62kg. ta ka,mazak neka pirms grutniecibas. berninu baroju ar kruti lidz 10menesiem,piena pietika,berns svara nemas loti labi,ta ka nenacas piebarot. pec gada,kad atgriezos darba svars bija 52kg,man bija riebigi uz sevi apskatities spoguli,tik karna,likas daudz vecaka,neka biju.gribeju kadu kg uzest.
BET KAPEC ES TIK MAZ PIENEMOS SVARA 1GR NEZINU
Tagad ir apalas 19nedelas un jau svara esmu pienemusies 4kg. Pirms sitas grutniecibas sveru 58kg. bet pasai liekas,ka esmu daudz smagaka,jo esmu ista apalite😀

Elizel Elizel 07. Oct 2013, 15:46

Pieņēmos par 20kg - bija 60kg, kad iestājos Dzn, 80kg. Tagad pagājuši 7 mēneši no dzemdībām un vēl gribētos kādus 4kg dabūt nost, tad jau būtu ok 😀

princesemince princesemince 07. Oct 2013, 15:30

Puikanebija ne liels, ne mazs - piedzima 3.65kg un 57cm garš.

princesemince princesemince 07. Oct 2013, 15:29

Pirms grūtniecības kādu laiku mans svars bija 95kg pie auguma 169cm. Grūtniecības laikā pieņēmos svarā 12,5kg (dakterei būtu labpaticies, ja pieņemos 5kg, bet nesanāca tik maz). Mēnesi pēc dzemdībām svēru 88kg, bet sabijos no ļenganās ādas uz vēdera, sāku pastiprināti ēst saldumus, tā arī attiecīgi gadus 4 pēc dzemdībām esmu šūpojusies svara robežās 8🤓95kg. Tad kaut kāda klikšķa rezultātā pēdējā pusgadā ar astīti mans svars ir samazinājies uz 72-73kg, bet šobrīd jau ir 4,5gadi pēc dzemdībām 😀

07. Oct 2013, 14:59

Stàjoties uzskaitè 87.7 kg, dzemdîbu dienà 99 kg. Mazá piedzima 3.800 kg. RdzN teica, ka liels mazulis. Šobrîd 77.3 kg. mans viedoklis, ka màmiñai ir jàèd veselîgi un ne par diviem, daudz jàkustàs, jàdzer daudz ûdens. Es savam svaram łoti sekoju lîdzi, tàpèc, iespèjams, svars tik strauji neuzauga. Pèc dzemdîbàm nebija iespèja, precîzàk sakot, laiks lai kaut drusciñ pasportot. Svars "kusa" pats no sevis..

cecii cecii 07. Oct 2013, 14:15

ar pirmo +16kg, piedzima 3,4kg
ar otro +18kg, piedzima 3,3kg
Pēc pirmās gr. vecajā svarā atgriezos 9mēn. laikā, vēl pēc pāris mēn. bija jau -5kg. no ierastā svara.
Ar otro burtiski izdilu milzu ātrumā. Pusgadu pēc dzemdībām nokritos līdz 50kg, kas ir krietni zem normas. Neko nekad neesmu ierobežojusi, tikai pēc otrajām dzemdībām nedrīkstēju lietot daudzus produktus, jo mazais bija alerģisks.

annijalise annijalise 07. Oct 2013, 14:10

par laiku kad gaidīju pirmo meitu labi neatceros, bet nekāda milzīgā svara pieauguma nebija, vnk kad piedzima meita, pailgi to baroju ar krūti , un nekāda virssvara man nebija, savos 80kg dzīvoju.
kad gaidīju otro meitu pieņēmos svarā par kādiem 5-6kg, nu dikti maz, bet meita piedzima 3,500 kg smaga un 54cm gara, kā saka tik pat liela kā māsa.
es domāju ka tā lieta ir ne tikai individuāla katrai mammai , bet arī katrai grūtniecībai, jo vismaz man tā bija.
arī tagad esmu atguvusi savu standarta svaru, un viss šķiet jauki.