SABĪNES BLOGS: uz dzemdību sagatavošanas kursiem tikai Māmiņu Klubā!

SABĪNES BLOGS: uz dzemdību sagatavošanas kursiem tikai Māmiņu Klubā!

12. Sep 2013, 05:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sveikas, manas mīļās lasītājas! Šodien manai punča iemītniecei jau 28 nedēļas un 2 dienas. Pirmdien sākām apmeklēt dzemdību sagatavošanas kursus Māmiņu Klubā. Un pat neskatoties uz to, ka gaidu jau otro bērniņu, man pat nav parādījies jautājums par tādu kursu nepieciešamību.

Pateikšu, kāpēc tā: pa pieciem gadiem daudz kas aizmirstas, mainījušies arī mazuļu aprūpes nosacījumi un prast atrast īsto noskaņu dzemdībām arī vajag. Pirmajā grūtniecībā arī gāju uz dzemdību sagatavošanas kursiem, bet tie bija ļoti nekvalitatīvi, un rezultātā mēs ar vīru vispār nebijām gatavi kopīgām dzemdībām, nezinājām, kā rūpēties par jaundzimušo un tikt galā ar krūts ēdināšanu man palīdzēja vecmāmiņas ar sava laika ieteikumiem, protams, beigās man nācās pašai internetā meklēt informāciju, un tas viss pēc mēnesi ilgām mocībām cenšoties ēdināt bērniņu pēc režīma un neradināt pie rokām. Tagad tas viss šķiet smieklīgi, bet toreiz, man, jaunai un nepieredzējušai māmiņai šķita, ka labāk par bērnu audzināšanu neviens cits kā mana mamma un vecmāmiņa man neko nepastāstīs. Un pareizas informācijas trūkuma dēļ, es palaidu garām daudz ko svarīgu, piemēram to, kas ir hendlings es uzzināju tikai tad, kad dēliņam bija jau 7 mēneši, un mēs visādi cīnījāmies ar muskuļu tonusu, kas tieši rodas no nepareizas mazuļa aprūpes.

Tagad es jau ļoti daudz ko zinu, esmu daudz lasījusi un meklējusi informāciju, speciālistu viedokļus. Jā, un speciālā izglītība (pirmsskolas pedagogs) arī ir neslikts bonuss saistībā ar zināšanām par bērnu attīstību.

Bet svarīgi ir iegūt tieši savlaicīgi kvalitatīvu informāciju, tātad - jau gaidot bērniņu, lai nepieļautu kļūdas, kas rodas dēļ mītiem par grūtniecību, dzemdībām un bērnu attīstību.

20130911141831-25066.jpg

Pienāca pirmā nodarbību diena, un pirmā lekcija par krūts ēdināšanu. Lekciju vadīja profesionāla krūts ēdināšanas speciāliste Sandra Lase. Lekciju materiāls ir balstīts uz Pasaules Veselības Organizācijas ieteikumiem. Sākumā Sandra mums pastāstīja par fizioloģiju, par to, ka tikai 2-3 procentiem sieviešu patiešām nevar būt piena, un tas parasti ir nopietnu saslimšanu rezultātā. Pastāv viedoklis, ka krūts ēdināšana ir kā dāvana no augstākiem spēkiem, un ne visi var lepoties ar spēju dabīgi ēdināt bērniņu. Patiesībā vesela sieviete, kas spējusi ieņemt bērniņu, iznēsāt viņu un laist pasaulē, zinot dažādus sīkumus, var pati viņu arī ēdināt ar krūti.

Par šiem sīkumiem tad arī runājām. Par to, cik svarīgi ir uzreiz pēc dzemdībām pielikt mazuli pie krūts, par to, kā pareizi to izdarīt. Man bija atklājums tas, ka bērniņš, kas tikko dzimis un uzlikts uz krūtīm, pats spēj atrast krūti un satvert to, bez māmiņas palīdzības. Viņš tīri reflektīvi pēc smaržas atrod krūti un uzreiz to satver. Un tikai pēc pirmās pielikšanas pie krūts un zīdīšanas, kas ilgst līdz pat 40 minūtēm, bērniņam pārgriež nabassaiti un tad viņu nes prom, lai veiktu citas manipulācijas.

Mums viss bija citādāk, uz krūtīm uzlika, ļāva nobučot, pārgrieza nabassaiti un nesa nosvērt. Uzreiz apģērba, ietina un zem lampas. Un viņš guļ, mēlīti bāž ārā, meklē krūti, bet esmu tālu, tālu.. Pēc tam iedeva, pieliku, protams, un viss mums izdevās. Bet žēl, ka biju palaidusi garām to īsto brīdi. Tagad zināšu un pieprasīšu, lai ļauj pabarot mazuli uzreiz, lai viņai ir iespēja pašai atrast krūti.

Vēl mums pastāstīja, kā rodas piens, kā arī uzzinājām par pirmpiena labumiem. Par pareizu pielikšanu pie krūts un krūts ēdināšanas pozām.

Un te atklāju sev ļoti daudz ko jaunu, īpaši patika, ka Sandra visu parādīja arī uzskatāmi, izmantojot lelli un neīstu krūti. No daudzajām krūts ēdināšanas pozām es savā laikā esmu izmantojusi vien divas, bet tās mazulim un mammai ir pašas ērtākās. Es saskāros ar laktostāzes problēmām, un viss tikai tāpēc, ka nezināju, ka mazulim jātiek klāt visiem krūts stūrīšiem, lai tos iztukšotu un dažreiz ir vērts mazuli ēdināt futbolbumbas satvērienā - tā kā no paduses.

Es nekautrējos un uzdevu visus sev interesējošos jautājumus, un daļēji tas bija saistīts ar to, ka 6 nedēļas pēc dzemdībām es atgriežos darbā, un mazulīti uz 3 stundām būs jāatstāj, bija jāzina - vai vajag atslaukt pieniņu, un cik daudz būtu jāatslauc. Vai tiešām pudelīte var kaitēt krūts ēdināšanai? Un atbilde bija tāda - pirmās divas līdz četras nedēļas nevajadzētu mazulim dot citus zīšanas objektus, izņemot mammas krūti, tāpēc, ka krūti un pudelīti mazulis satver atšķirīgi. Ja es atstāju uz 3 stundām, tad atstāt pieniņu vajag apmēram 150ml, bet skatīties vajag, vai to prasa bērniņš. Ir bērniņi, kas iztur 3 stundas un ir tādi, kam gribas paēst šajā laikā.

Ar pirmo bērniņu bija tā, ka 6 nedēļas pēc viņa dzimšanas es atgriezos skolā, lai mācītos, atstāju pudelīti, gāju prom uz 3 stundām, pēc tam skrēju mājās mazo pabarot. Pudelītē atslaucu apmēram 100ml, bet līdz 3-4 mēnešu vecumam viņš ne labprātīgi ņēma pudelīti, vai nu atteicās pavisam, vai nu izēda pavisam nedaudz. Arī māneklīti neatzina, gaidīja mājās mammu ar viņas krūti. Tā nu kaut kā normāli abi izsitāmies. Baroju viņu līdz 1 gada un 9 mēnešu vecumam, un atradinājāmies tikai pēc manas, nevis bērna iniciatīvas, jo citādāk viņš zīstu arī līdz 3 gadu vecumam. Man kaut kā gribējās, lai arī tagad viss izdotos veiksmīgi, neredzu citus veidus, kā viņu ēdināt - tikai un vienīgi ar krūti.

20130911142004-99627.jpg

Tāpat apspriedām jautājumu par barojošas māmiņas uzturu un līdzekļiem, kas palīdz laktācijai sasparoties.. Nu, man jau tā kā šķita, ka pilnīga pretkoliku diēta ir kaitējums pamatīgs, bet bija patīkami dzirdēt tam visam arī apstiprinājumu. Savulaik pēc dzemdībām es tādā veidā ļoti labi notievēju, pa 4 mēnešiem pazuda viss liekais, un pēc dzemdībām man bija lieki 11-13kg.. Jā un vecmāmiņas brīnumtēja barojošai mammai arī ir patiesībā tikai neslikts papildinājums, kas tā spēcīgi nemaz laktāciju neietekmē.

Starp citu, vai zināāt, ka laktāciju pavisam nedaudz ietekmē labvēlīgi ingvers? Un ingvers lieliski dedzina taukus. Nu lūk, to es arī piefiksēju priekš sevis.

Vēl apspriedām, kāpēc jaundzimušie raud, kā rīkoties, kad mazie raud, un vai tam ir kāds sakars ar krūts ēdināšanu. Patiesībā bērniņam ir vienkārši SĀPĪGI, viņš neatšķir, vai viņam sāp vēders, galva vai pēcdzemdību stress rada emocionālas sāpes, viņam ir totāli slikti, bet vienīgais mierinājums ir mammas krūts. Ja sāp vēderiņš, tad krūts parasti palīdz, ja galva, tad no zīšanas kļūst vēl sliktāk, un mazulis pamet krūti un atkal raud. Un mēs, māmiņas tādos brīžos esam stresā un domājam, ka ar pienu kaut kas nav tā, kā vajag. Bet ir paņēmieni, kas palīdz cīņā ar šo visu, piemēram - mammas rokas, pareiza mazuļa turēšanas poza, mammas piens.

Lūk tā, manas mīļās. Es, mamma ar pozitīvu krūts ēdināšanas pieredzi, uzzināju tik daudz noderīgu lietu.

20130911142057-28583.jpg

Un vispār, kopējais iespaids par kursiem - esmu sajūsmā! Tik daudz noderīgas informācijas ir iegūts divu stundu laikā, atmosfēra patīkama, mājīga, tēja un cepumiņi, ērti krēsli. Vai tad to var salīdzināt ar sēdēšanu poliklīnikā pie parasta galda vai vēso zāli dzemdību namā, kur vienaldzīgs cilvēks vienkārši atstrādā savu darba laiku runājot te par tēmu, te  - ne par tēmu, pie tam - arī informācija tur ne vienmēr ir aktuāla.

Visām topošajām māmiņām iesaku dzemdību sagatavošanas kursus Māmiņu Klubā, tie Rīgā ir paši labākie. Kāpēc tā?

  • Katru lekciju vada konkrētās sfēras pārstāvis, kas ir profesionālis
  • Lekciju tēmas atbilst zināšanām, kas jāiegūst katrai topošajai māmiņai
  • Nodarbību atmosfēra ir ļoti jauka un mājīga, un tas topošajai mammai ir svarīgi
  • Iegūta tiek ne tikai teorētiskā, bet arī praktiskā informācija
  • Māmiņu Klubs ir pats labākais!

Visiem jauku noskaņojumu!

Un.. Dārgās punču nēsātājas, sekojiet līdzi vecāku skolas piedāvājumiem. Māmiņu Klubs cenšas, lai sagatavotu priekš jums pašas interesantākās, noderīgākās lekcijas, nodarbības un tikšanās.

Priecāšos jūs satikt arī lekcijā par ģimenes dzemdībām pie vienreizējās psiholoģes Alikas Sorokinas!

Jūsu Sabīne un Punča iemītniece