SABĪNES BLOGS: Jaundzimušā aprūpes instrukcija iegūta, skaisti noformēšu un pielikšu redzamā vietā!

SABĪNES BLOGS: Jaundzimušā aprūpes instrukcija iegūta, skaisti noformēšu un pielikšu redzamā vietā!

23. Sep 2013, 23:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sveikas, dārgās māmiņas! Mēs ar mūsu mazulīti kopā esam jau 29 nedēļas un 4 dienas. Pirms uzsākt tēmu par pagājušo lekciju dzemdību sagatavošanas kursos, gribu uzdot jums jautājumu: "Kurā grūtniecības nedēļā jūs apmeklējāt dzemdību sagatavošanas kursus un kura nedēļa jums šķiet optimālākā praktisku zināšanu ieguvei par grūtniecību un dzemdībām, krūts ēdināšanu un mazuļa aprūpi?"

Es uzskatu, ka pats labākais laiks ir apmēram 30.grūtniecības nedēļa. Parasti pēc 30.grūtniecības nedēļas strādājošās māmiņas dodas ilgi gaidītajā dekrēta atvaļinājumā un iegūst vairāk laika, lai iedziļinātos sevī un rastu saikni ar bērniņu. Un puncītis jau ir pietiekoši liels, lai gan līdz apmēram 34.grūtniecības nedēļai tas netraucē pārvietoties. Sieviete ir jau stabili pieradusi pie sava grūtniecības stāvokļa, samierinājusies ar savu ārieni, un morāli ir jau gatava domāt par dzemdībām un to, ka drīz mājās ienāks mazulis..

Tāpat arī ar mani, ar katru nedēļu dzemdības nāk aizvien tuvāk, un aizvien biežāk domāju par to, kāda būs mūsu tikšanās, kā dzīvosim, rūpējoties nu jau par diviem bērniem. Cenšos nebūvēt pasakainas ilūzijas un runāju par savām bailēm ar vīru, par to, ka tagad mums nebūs tik daudz palīgu vecmāmiņu izskatā, ka tagad es ļoti ceru uz viņa sapratni un palīdzību.

Tā kā par mūsu mazulīti rūpēsiemies vien divatā, es uzskatīju, ka arī vīram būtu jānāk uz konkrēto lekciju. Man ļoti žēl, ka vakara grupā viņš izrādījās vienīgais vīrietis, jo tomēr tas ir ļoti svarīgi, lai tētis zinātu, kā pareizi turēt mazuli, kā viņu ģērbt, kā mainīt viņa autiņbiksītes. Un pat, neskatoties uz to, ka bērniņš mums ir jau otrais, piecu gadu laikā tādas nianses aizmirstas. Vēl pie tam, mani uztrauca tieši hendlinga pamatu jautājums, tas ir - kā pareizi turēt, pacelt, apģērbt mazuli, jo ar pirmo bērniņu mums tādu informāciju neviens nesniedza, un pieļaujot pat nelielas kļūdas, pēc tam mums nācās cīnīties ar paaugstinātu muskuļu tonusu dēlam.

20130920092503-73047.jpg

Visu, protams, jums nestāstīšu. Bet, ja runājam tā virspusēji, tad mēs runājām par to, ka mazulītim ir svarīgi iekārtot noteiktas zonas dzīvoklī. Miega zona, ēšanas zona, vannošanās zona.

Es vēlreiz pārliecinājos par to, ka mans lēmums sākotnēji iegādāties šūpulīti, nevis gultiņu, ir saprātīgs. Lai bērniņš varētu gulēt savā gultiņā, miega nosacījumiem jābūt pietuvinātiem tiem, ād viņam bija mammas puncītī - jābūt pavisam nelielai rūmei, siltumam un jābūt iespējai viņu pašūpināt. Tieši šūpulītis ir šaurs, un noteikti izmantosim arī pakaviņu, kā arī - šūpulīti var pašūpināt.

Lai gan tomēr es vairāk esmu PAR kopīgu miegu, jo uzskatu to par dabisku mammai un mazulim, izmēģināt ir vērts. Ja mazulīte gulēs šūpulītī kaut vai pa dienu, tas nozīmīgi atvieglos arī mūsu vecmāmiņas dzīvi, jo vecmāmiņa būs kopā ar meitiņu laikā, kad man būs jāatrodas darbā.

 20130920092751-89409.jpg

Tāpat Alika Sorokina mums pastāstīja par jaunākajām tendencēm mazuļu aprūpē. Par meiteņu un zēnu higiēnu, par mazuļa ādas aprūpes līdzekļiem - uzzinājām, ko un kad vajag vai nevajag izmantot. Ar pirmo bērniņu es visu darīju tīri intuitīvi, bet, diemžēl, ne vienmēr pareizi. Tāpēc saskārāmies ar dažādām sīkām nepatikšanām, tādām kā iekaisumi un sausas ādas problēmas. Tagad mūsu varā būs vērtīga informācija.

Vēl apspriedām visu to, kas skar jaundzimušā vannošanu, kā arī - peldināšanu. Žēl, ka mums nav vannas, lai uzreiz mazulītei ļautu izbaudīt peldēšanos plašumos. Bet es plānoju kopā ar viņu apmeklēt baseinu, tāpat kā to darīju kopā ar Maksimiliānu, jo tas viss labvēlīgi ietekmē mazuļa attīstību.

20130920093539-30929.jpg

Man patika, ka Alika visu sīki un smalki izskaidroja, tā bija gandrīz kā "bērniņa lietošanas instrukcija". Un īpaši vērtīga šī informācija ir tiem, kas gaida pirmo mazulīti un agrāk nav saskārušies ar jaundzimušajiem. Un man tas ļāva izveidot labu konspektu, ko es grasos skaisti noformēt un pielikt redzamā vietā, lai neaizmirstu vispārējos mazuļa aprūpes principus.

Visiem vēlu jauku dienu!

Gaidu Jūs Māmiņu Kluba dzemdību sagatavošanas kursos!

Un ņemiet līdzi arī topošos tētus, viņiem šī informācija būs tikpat noderīga.

Sabīne un Punča iemītniece

Esiet laipni aicināti dzemdību sagatavošanas kursos Māmiņu Klubā!

Sagatavojies dzemdībām Māmiņu klubā. Aicinām uz 4 lekciju ciklu.

 

20121024224919-34628.jpg

 

SAGATAVOŠANĀS DZEMDĪBĀM I UN II DAĻA

Šajās lekcijās topošie vecāki uzzina atbildes uz jautājumiem

  • kas ir dzemdību plāns
  • Kad un kā izvēlēties dzemdību vietu
  • Vai ir nepieciešams slēgt līgumu ar vecmāti
  • Kādas pozas izvēlēties, lai dzemdību process būtu mazāk sāpīgs
  • Vai atsāpināšanas izvēlēšanās nevar radīt negatīvas sekas uz mazuli
  • Kāda ir partnera loma dzemdībās

Kā atzīst vecmātes, ir bijuši gadījumi, kad jaunie vecāki pasaka paldies, jo bez ārstu palīdzības viņu to nevarētu izdarīt. Svarīgi, lai pēc kursiem un pēc dzemdībām vecāki varētu pateikt – mēs to izdarījām.

KRŪTS ĒDINĀŠANAS LEKCIJA

Viens no svarīgākajiem notikumiem jaunajām māmiņām ir mazuļa barošana. Lai būtu pilnīga skaidrība un apziņa, ka māmiņa spēs mazuli barot ar krūti, krūts ēdināšanās speciālisti spēj daudz pastāstīt par krūts zīdīšanu un spēj minēt daudz un dažādus piemērus.

Tāpat 2 stundu ilgā lekcijā speciāliste pastāstīs par:

  • krūts zīdīšanas tehnikām,
  • mātes piena veidošanos,
  • psiholoģisko pamatojumu, lai zīdīšana noritētu veiksmīgi.
  • Turklāt pasniedzēja pastāstīs arī par zīdīšanas palīglīdzekļiem.

JAUNDZIMUŠĀ APRŪPES LEKCIJA

Savukārt kā rūpēties par mazulīti – kā viņu apkopt, cik bieži vannot, kā zināt vai viņam nekas nekaiš, ir iespēja uzzināt  jaundzimušā aprūpes lekcijās.

Lekcijas laikā uzzināsi:

  • visu par mazuļa ikdienas higiēnu
  • kā apkopt nabiņu
  • kā iztīrīt actiņas, ādas krokas, apkopt degunu
  • kā pareizi mainīt autiņbiksītes
  • cik bieži un kā vannot u.c.

Topošajām māmiņām un tētiem ir svarīgi zināt, kas ar viņiem notiks, kā mainīsies viņu dzīve pēc mazuļa ierašanās.

Dzemdību sagatavošanas kursu apmeklēšana palīdzēs sagatavoties dzemdībām, apgūt spēju atbalstīt vienam otru, gūt pārliecību gan dzemdībās, gan mazuļa pirmajās dzīves dienās un mēnešos.
Dzemdību sagatavošanas kursus Māmiņu Klubā vada Latvijā zināmi un atzīti speciālisti.

Kur notiek?

Māmiņu Kluba mājīgajās telpās Vīlandes ielā 1-3, 2. stāvā, ieeja no Elizabetes ielas

Cik maksā?

Ls 10 vienai, Ls 15 pārim (par lekciju)

Kas vēl būtu jāzina?

E-pastā saņemsiet apstiprinājuma vēstuli, kurai divu darba dienu laikā sekos vēstule ar lekciju grafiku!

Sadaļā piezīmes atzīmējiet, lūdzu: lekcijas apmeklēsiet viena vai kopā ar vīru!

Uzmanību!

Ir iespējama lekciju vai speciālistu maiņa. Par jebkurām izmaiņām Māmiņu Klubs informēs, nosūtot īsziņu.

Piezīme:

Uz lekcijām variet paņemt maiņas apavus.

Māmiņu Klubs